Laddar annons
27 Oct, 2016

Grüner Veltliner | Vinet med Rotundone

Österrikes egen kvalitetsdruva ger riktigt bra viner i alla pris- och kvalitetsklasser. Den är lite pepprig i karaktären av att pepparämnet Rotundone. Grüner Veltliner, GV, passar till mycket olika mat utan att vara iögonfallande eller påstridig. Du hittar de bästa just nu här.

Kärnområdet en bit Donaustrand

GV är Österrikes stora druva i både mängd och bland torra toppviner. Även för de bästa vinerna är den nästan lika betydelsefull som riesling. GV odlas också sedan lång tid i Tjeckien, Slovakien och Ungern under andra namn och numera sporadiskt också i nya vinvärlden. Jordmån, klimat och beskäring är avgörande för om den ger en stor mängd ganska neutralt friskt vin med lite örtig gräsighet för konsumtion ungt eller stora rika peppriga komplexa vita viner med utveckling under lång tid till stora personligheter. Alla riktigt intressanta GV viner, som jag har hittat, kommer från några få mil längs Donau’s stränder i distrikten Wachau, Kremstal, Kamptal och Wagram. Lång tradition och för druvan ideala omständigheter har gjort det till druvans kärnområde.

Österrikes stora druva

Modern DNA analys visar att det är en korsning mellan Traminer och en numera nästan utdöd druva som heter St Georgen. Det gör den till någon sorts syssling med bl.a. pinot noir. I Österrike är det landets mest odlade druva. Idag ca 30% av alla vingårdar. Huvuddelen av vinet är enkelt ungt friskt och ändå lite mer karaktärsfullt och lite mindre aromatiskt än enkla sauvignon blanc viner. Under de senaste 50 åren har man också utvecklat storslagna GV viner i kärnområdet. Druvan verkar trivas i måttligt varma distrikt gärna på det man i Österrike kallar lössjord men också lera. Den är känslig för torka och kräver lite regn då och då i odlingssäsongen.

Rotundone ger pepprigheten

Bättre GV viner har ofta en tydlig ton av vitpeppar i doft och smak. Det är i verkligheten mycket skojare än det låter. Peppartonen beror på ett särskilt ämne som heter Rotundone. Det upptäcktes 1967 i indisk cypress. 2007 identifierades som ansvarigt för den typiska peppartonen i röda Syrahviner. Det visar sig också vara huvudskälet till svart- och vitpeppars pepprighet. GV har klassiskt i sina bättre och mer koncentrerade viner en pepprighet i karaktären, som också beror på att halten av Rotundone. Vid en test av 17 GV viner visade sig 16 av dem innehålla halter över den normala gränsen för att människor skall upptäcka det. Ett av vinerna hade 17 gånger halten som krävs för upptäckt. GV viner tycks ha sin pepprighet på grund av att druvsorten ger rejäla halter Rotundone i det färdiga vinet, speciellt i måttligt varma klimat. Lars Jonsson har en intressant artikel om Rotundone på sin vinblogg https://vininfo.wordpress.com/2014/04/25/rotundon-pepparsubstansen/ för den som vill veta lite mer om Rotundone.

Stor karaktär, passar det mesta

Den här karaktäristiska pepprigheten i kombination med alla de övriga smakelementen i bättre GV gör vinet till ett verkligt bra matvin även till ganska smakrika födoämnen som rökta skinkor och korvar, eller välkryddad finsmakarmat. Den stora bredden i matkombinationerna gör att om Du inte riktigt vet vilket vitt torrt vin som passar så kan Du alltid ta ett hyggligt GV vin. De allra flesta av dem funkar också som en drink eller helt utan mat, särskild de lite lättare och billigare. Du kommer succesivt att upptäcka nya element i GV vinerna även för samma vin, när Du blivit mer hemtam med deras egna speciella toner. Det är påfallande att nyskapande engagerade vinmakare från nya vinvärlden ofta får en kick av att uppleva stora GV viner och sedan upptäcker att de saknar förutsättningar för att göra sådana hemmavid.

Riktigt billig är GV ointressant

Det finns GV viner i hela skala av prislägen. Det finns t.o.m. en tvåliters box med GV. Den tycker jag dessvärre är riktigt dålig och bör undvikas. Druvan förekommer också bland många andra i det allra billigast ungerska bubblet Törley. Men för att det skall bli något intressant får du ta dig upp till lite högre prisvinivå.

Fyndig Wagram Grüner Veltliner

Mycket av druvans charm och mycket av dess förtjänster hittar Du redan i Leth Grüner Veltliner, 2015 för 79 kronor. Passar till alla och allt, från drink till en charkuteritallrik, en rejäl fiskrätt med mäktig sås eller vitt kött. En fin kombination av riktig karaktär och lättillgänglig mildhet. Kommer från det avsevärt mindre berömda Wagramdistriktet vilket gör att det blir extra prisvärt. Har varit fynd i mitt protokoll nästan alla år under det senaste decenniet. När det gäller årgångar i Österrike bör man just nu tänka på att 2014 inte var något vidare år och att 2015 däremot tycks bli ett riktigt bra vinår nästan överallt i landet. Bättre GV är svårt att få fram kalla och regniga år. Alla mina förslag på bra GV viner i tabellen är från 2015.

Bra Grüner Veltliner kring hundringen

Kring hundringen finns det andra riktigt bra GV viner från 2015. Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner för 94 kronor från Kamptal tycker jag också når fyndstatus. Användbart till alla och allt. Rabl är en annan riktigt bra GV producent i Kamptal. Rabl Grüner Veltliner Langenlois för 119 kronor i BS, känns som ha lite högre halt av Rotundone och mer tydlig men ändå ganska mild pepprig ton. Ett vin från egendomens bättre vinparceller är Leth Grüner Veltliner Familien Reserve för 119 kronor i BS. Nu i september kom också topproducenten i Kamptal, Bründlmayer med sin bas Grüner Veltliner för 129 kronor.

Dyrare större Grüner Veltliner

En tillfällig nyhet i september var vingårdsvinet Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner, 2015 för 159 kronor. Ännu lite outvecklad ung lovande GV. I fredags släpptes ett litet exklusivt parti av Franz Hirzberger Axpoint Grüner Veltliner Smaragd, 2015 för 339 kronor. Jag har ännu inte provat vinet men årtal och producent gör mig helt säker på att det är ett riktigt stort elegant GV vin som gärna bör sparas många år före konsumtion. Druvorna kommer från en relativt ny vingård, Axpoint, som har ganska hög andel lera i jorden vilket ger en speciell ton åt vinet. Hirzberger och F.X.Pichler är toppnamnen för GV i Wachau.

Min favoritvingård för GV ligger dock i Kamptal och heter Lamm. Då och då dyker det upp viner från den i Sverige. Det finns många olika Lamm GV varje år. Mina favoriter genom åren har varit Gobelsburg och Bründelmayers varianter. Vingården ligger under Heiligenstein i sydläge med en lite varmare terroir och le högre andel lera i jorden. År efter år ger druvorna här ifrån en speciell mycket komplex och dramatiskt rik ton. För den ovane GV konsumenten kan det verka lite svårtillgängligt rikt i början. Träna lite på något mindre storslagna GV viner innan Du tar Dig an Lamm, för att Du skall kunna uppleva alla delarna av detta stora vin. Snart kommer 2015 ut i handeln, då gäller det att passa på och sedan njuta av dem under något eller några decennier. Även på denna toppnivå är GV viner inte märkvärdigt dyra. Mellan 300 och 500 kronor flaskan ger det ofta ett större vinöst konstverk när det målas med grüner veltliner än med andra druvor.

BRA GRÜNER VELTLINER i ALLA PRISLÄGEN



















































































































































Nr År Namn Distrikt Pris Bäst Kv. Bet. Mat
Billigt
4200 2015 Leth Grüner Veltliner Wagram 79 16-17 15,0 4,5 1-3
Mellanpris
2775 2015 Domaene Gobelsburg GV Kamptal 94 16-18 16,0 4,5 1-3
71478 2015 Rabl GV Langenlois Kamptal 119 17-19 16,5 4,4 1-3
76570 2015 Leth GV Familien Reserve Wagram 119 17-20 16,5 4,4 1-3
2910 2015 Bründlmayer GV Kamptal 129 16-18 16,5 4,2 1-3
Lite dyrare
91314 2015 Schloss Gobelsburg Steinsetz GV Kamptal 159 17-20 17,0 4,2 1-3
Dyrt
91289 2015 Frans Hirzberger Axpoint GV Wachau 339 18-25 2-3
Kommande 2015or från Lamm Kamptal