Premiärprovning av Castelforte Amarone Riserva hos Paul Taylor Lanthandel. Som är både krog och handel, påminner om Sthlm Ost & Chark på Söder.
Castelforte Amarone Riserva premiärprovades på värdig krog i Sundbyberg, Paul Taylor Lanthandel. Hantverket hos Paul Taylor är mycket närvarande, både i råvaror men också i lokalens byggnadsmaterial där allt är återvunnet.
Det är mästerkockarna Paul Svensson och Tareq Taylor (på bild) som står bakom krogen. Adressen är Bällsta, Sundbyberg, på Spinnerigatan 7, precis bakom Willy’s.
Paul Taylor Lanthandel är både krog och handel (lite som Sthlm Ost & Chark på Söder). Hantverket är mycket närvarande, både i råvaror och byggnadsmaterial där allt är återvunnet.
De vackra bordsskivorna är av pressad kronärtskocka, tallrikar är kompost och lera, vattenglasen är avskurna vinflaskor som är mjukt slipade. Och som alltid med dessa två matkreatörer är det ekologiska och närproducerade helhetstänkandet alltid närvarande.
Senaste från Castelforte - Amarone Riserva
Amarone Riserva är populära Valpolicella-producenten Castelfortes senaste skapelse. Presentationen och provsmakningen hade lockat ett dussin vinskribenter.
Castelforte är en del av kooperativet Cantine Riondo med över 2 000 medlemmar som tillsammans äger 6 000 hektar, mer än hela Chablis!
Med tillgång till så stora arealer har man också tillgång till bra druvor som är ett måste för att göra amarone.
Castelfortes Amarone har ju också varit en storsäljare i Sverige i många år. Med sin mjuka, runda smak och aningens lilla restsötma och fullödiga fruktighet passar det verkligen bra in på ”den nordiska smaken”, det vill säga röda, smakrika och generösa viner.
För några år sedan föddes idén att ta husets amarone till en ny nivå,. Första årgången var 2015, som sammanföll med att vädret var helt på vinodlarnas sida. En bra start med andra ord.
Ska man presentera ett nytt vin som ska ha status som prestigevin så måste man vara noga med råvarorna, 2014 hade t ex inte fungerat.
Så tillverkas amarone
Druvorna i Castelforte Amarone Riserva 2015 är corvina, rondinella och corvinone (ingen molinara). Alla druvor torkas efter skörden. Det sker i speciella torkhus i åtta till tolv veckor beroende på druvsort. Då kan de förlora så mycket som 30% av sin vikt, liknar mer russin är druvor.
Så krossar man försiktigt druvorna och jäser långsamt den söta musten i många långa veckor tills jästen inte längre orkar. Då brukar vinet vara nästan helt utjäst och allt socker är förbrukat.
Vinet tappas försiktigt på mindre fat av fransk ek eller i större liggare av östeuropeisk ek. Castelforte använder ingen ny ek som kan ge vanilj- eller kola-känsla till vinet.
Vinmakare Giorgio Marchiotto berättar om fatlagringen, som är viktigt med tanke på vilken kvalitet vinet når upp till. Vissa ekfat passar för att lagra vin länge, andra kortare tid. Det påverkar vinerna. Riserva-kvalitet är lika med 4 års lagring.
Årgång 2015 är den första och producenten tillverkade endast 15 000 flaskor. Alla numrerade på baksidesetiketten. Huvudetiketten är i svart sammet, en känsla som ska förmedla smaken i vinet. Exklusivt och tilltalande.
Men hur smakar vinet?
Först och främst betydligt mörkare än den vanliga amaronen, det syns att det är mer koncentration. Doften är djup och seriös med tydliga drag av torkad frukt som russin och körsbär, portvin, aningen kakao och liten ton av cappucino. Smaken är stramare och större än Castelforte Amarione, här finns inga drag av sötma (bara 6 gram per liter), kraften och syran är högre och smaken är, om inte längre, så betydligt tyngre. En väldigt bra amarone i stramare stil. Ung och lite småbusig med sina relativt tuffa tanniner som kräver sin mat på tallriken.
Som Tareq Taylors fredagslunch. Smörfrästa kantareller, toppade med skum på Västerbottensost och en skiva bakad och påstekt rotselleri flankerat av tre bitar perfekt tillagat vildansbröst kryddat med ras-el-hanout (nordafrikansk aromatisk kryddblandning som man ska vara försiktig med). Gott!
Castelforte Riserva (73567), 299 kr finns i BS-sortimentet (beställningen). Sverige blev tilldelade drygt 3 000 av de 15 000 flaskor som producerades
Intervju med Cantine Riondo (våren 20202) om konsekvenserna av covid-19.
Cantine Riondo är ett av Italiens största vinkooperativ.
Vinbanken har recenserat en kokbok av Tareq Taylor 'Kyckling', som vi gillar riktigt mycket!