Laddar annons
Göra eget äppelvin och recept
9 Aug, 2015

Göra eget äppelvin och recept

Vad är skillnaden på äppelvin och cider? Få känner till att det enligt experterna är samma sak. På senare år har det kommit fler och fler spännande äppeldrycker på marknaden. Men äppelvin är roligast att göra hemma!

Vad är skillnaden på cider och äppelvin?

Trotts att ”äppelvin” har en vuxnare klang är det enligt experterna precis samma sak som cider. Missuppfattningen om att cider är något annat kommer från det faktum att stora ciderier använder det enligt EU oskyddade namnet ”cider” på sina läskprodukter.

– Enligt den strängaste definitionen av cider så får inget annat än jäst äppelmust ingå, säger Andreas Sundgren på cideriet Brännland Cider som specialiserat sig på norrländsk iscider.

Svensk tradition av äppelvin

Bondesamhället Sverige hade en stark äppeltradition, men det var först 1888 som Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Jäsning av diverse frukter och bär är en svensk tradition som varken kräver löjlig hatt eller närkontakt med familjemedlemmar.

– Kunskapen om äppelvin i Sverige är glömd sedan länge, säger den åländska sommelieren Oscar Dannström, 27, en av landets främsta experter på äppelvin och cider.

För 150 år sedan fanns det gott om bitter-sura äpplen i Sverige, menar Dannström. Dess tjocka skal och höga andel extrakt i förhållande till vatten gjorde dom till perfekta "cideräpplen". I modern tid är dock Sverige en nation av vackra (men något smaklösa) ät-äpplen, gamla lågavkastande sorter slutade att odlas och hantverket dog sakta ut.

Nya producenter och tendenser

— Idag experimenteras det mycket med olika cider-stilar i Sverige för ingen vet riktigt vad som bör känneteckna den Svenska cidern, säger Dannström. Om brittisk cider kännetecknas av en torr strävhet och fransk cider av en försiktig sötma så kan man säga att den svenska utmärker sig med sin friskhet. Svenska äpplen har hög syrlighet jämfört med importerade äpplen från sydligare breddgrader, därför bör den svenska cidern ha en överlägset frisk smak. Mycket mer än så vet vi alltså inte.

”Använd svenska äppelsorter” — tips från mästaren Bordelet

En del i utvecklingsarbetet av svenska äppeldrycker har vart att importera utländska äppelsorter ”en återvändsgränd” säger Eric Bordelet, en av de mest respekterade ciderproducenterna i världen. Lokala äpplen har utvecklats i årtusenden till sina geologiska och klimatologiska förhållanden, det finns inte en kvalitetscider i värden som inte består av lokala fruktsorter, säger Bordelet.

Spännande svenska producenter av äppelvin, äppelsprit och cider (uppdaterad 2025)

I Sverige finns det för närvarande flera intressanta projekt som involverar cider. Kullabergs äppelcider (33666) 30:20kr från Kullabergs Vingård är en produkt som speglar äppellandet Sverige. En balanserad halvtorr cider med liten sötma och behaglig syra, gjord på äppelsorterna Rubinstar, Discovery, Santana och Rubinola. Kullabergs Vingård är ett vinmakeri och musteri i framkant med flertalet priser och utmärkelser.

Värmdö Musteri och bränneri har dom sina egna äppelodlingar av sorter utvalda i samarbete med Pomologiska sällskapet. Bland annat Åkerö, Holsteiner Cox och Discovery sätter sin prägel på produkterna. På Värmdö musteri erbjuds även ”mustning” av privatpersoners egna äpplen, man lämnar in sina äpplen och får tillbaka råmust, eller pastöriserad på flaska eller bag-in-box. På Systembolaget hittar du Värmdö Bränneri Petite Pomme du Vie (31796) 349kr, en 19 % äppelsprit med fatkaraktär och lite sötma, inslag av röda äpplen, kanel, torkade aprikoser, apelsin och knäck. Fungerar utmärkt som avec.

Två sommelierer, en massa vild frukt och en dröm om att göra något annorlunda. Så föddes Fruktstereo - ett skånskt projekt som sedan 2016 jäser naturlig cider och vin på äpplen, päron, druvor och bär. Från en blygsam start på Hällåkra vingård producerar de nu över 50 000 flaskor om året i Malmö. Råvarorna kommer från deras egen fruktträdgård vid Haväng på Österlen - ett vackert naturreservat där allt odlas hållbart, utan tillsatser eller manipulation. I kollektionen har de t ex Ciderday Night Fever (50412) 125kr, en mogen, torr och syrlig cider med frukt mot äppelkaka - vinnare av "Bästa torra cider" på Cider SM!

Pomologik är ett småskaligt musteri i Sörmland som skapar äppelmust och cider med fokus på kvalitet, smak och svenska råvaror. Med kärlek till äpplets mångfald förädlar de frukt från ekologiska odlingar och gamla trädgårdar. Produkterna är ofta spontanjästa, ofiltrerade och tappade i små batcher - långt ifrån vanlig industrimust. Med stilren design och naturliga smaker har Pomologik blivit en favorit bland entusiaster som söker något äkta och annorlunda. Aroma (82147) 89kr, är en torr/halvtorr cider som enbart är gjord på äppelsorten Aroma. Doften är nyanserad med inslag av röda äpplen, apelsinskal, marsipan och, aprikos och kryddor - smaken följer samma linje.

Gör ditt eget äppelvin/terroir-cider | Recept

I Sverige finns det flera nätverk som arbetar för att främja utveckling av drycker baserade på äpplen. Är du intresserad av att lära dig mer kan du exempelvis kontakta Ciderfrämjandet i Skåne eller Föreningen Sörmlandsäpplen. Här nedan följer ett recept på äppelvin som knappt kräver någon utrustning utöver ett antal damejeanner eller andra sorters glasbehållare. Vill du göra terroir-cider avstår du helt från tillsatserna och låter naturen bestämma, renlighet är då extra viktigt. Ditt egentillverkade äppelvin har ett generöst bäst före-datum om det förvaras buteljerat och svalt.

Recept eget äppelvin/cider

Skölj och rensa cirka 5 kg äpplen. Skär dem i mindre bitar (med skal och kärnhus om du vill ha mer tanniner och smak). Pressa sedan bitarna till must med en råsaftcentrifug, manuell press eller lämna in till ett lokalt musteri.

Häll över musten i en ren damejeanne eller jäshink med vattenlås. För att undvika oxidation kan du tillsätta 1 tsk askorbinsyra per 5 liter must.

Vill du höja alkoholhalten kan du tillsätta upp till 350-400 g socker per liter must, men detta är valfritt. Rör om tills sockret löst sig, men koka inte musten – det dödar jästen.

Jästen kan vara:

  • Spontanjäst (använd naturlig jäst från äppelskal – kräver noggrann hygien och tålamod), eller
  • Ciderjäst/vinjäst – ger mer kontroll och ofta renare resultat. Finns hos bryggbutiker.

Sätt på vattenlås och låt stå i 18–22 °C i 2–4 veckor (för cider) och 3-6 veckor (för vin) tills jäsningen avtar. Rör inte om efter jäsningen startat.

När jäsningen lugnat sig (inga bubblor i vattenlåset på ett par dagar), tappa om till ny ren behållare, lämna bottensatsen kvar.

Lagra svalt och mörkt i ytterligare 2–4 månader (gärna längre för vin). Vill du ha kolsyrad cider, tillsätt 3–5 g socker per liter före flaskning, annars tappa bara upp i rena flaskor med kapsyl eller kork.

Klar att dricka efter mognadsfas – men blir ofta ännu godare efter ytterligare lagring.