Laddar annons
Vin-appar till mobilen – Topplista & Recension
30 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin-appar till mobilen – Topplista & Recension

Utbudet av vin-appar till mobilen har stagnerat sedan vår förra artikel för 17 månader sedan, istället förbättras och utvecklas marknadsledarna med nytt riskbenäget kapital i kassorna. Precis som mycket annat i tech-svängen leds utvecklingen av två bolag i San Francisco. Här kommer vår topplista och recension.

Det finns hundratals vin-appar på marknaderna, de fokuserar på allt från provningsnoteringar (tasting notes) mat och vin i kombination, prisjämförelser och utbildning. Då jag är intresserad båda av teknik och vin har jag köpt de allra flesta, jämfört, funderat – och skrivit! Här nedan kommer 10 korta recensioner på de populäraste vin-apparna på marknaden.

NY ARTIKEL OM VINAPPAR, 29 juli 2017.

Vivino eller Delectable | Vinets TripAdvisor?

Ledande på vin-apps marknaden är de San Fransisco-baserade Vivino och Delectable. Ta en bild på en vinflaska och få information såsom betyg, beskrivning och priser. Du kan även lägga till ditt egna omdöme som sparas för framtiden. De båda tillåter dig att ”följa” personer som på Twitter och ”gilla” andras provade viner som på Facebook. Apple-användare som jag brukar föredra Delecteble, men mitt personliga val faller på Vivino. De är i stort sett samma produkt i grunden, prova själv vilken som tilltalar dig mest. Det finns även svensk version vid namn Wine Social som har ett större fokus på din direkta vänkrets. • Vivino, 0 kr (App Store, Android, Windows)

  Vivino var först, och är med sina nästan elva millioner nedladdningar också störst. En spännande funktion är att appen kan rekommendera restauranger nära dig utifrån vilka viner dom har på vinlistan. När appen funkar som bäst kan du alltså spana in närliggande krogars vinlistor och få omdömen från både privatpersoner och proffs. Poängsystemet går från 1-5 -  precis som här på Vinbanken. 
  Hemsida: Vivino 


  Delecteble 0 kr (App Store)

  Denna vin-app blev på kort tid en favorit för vinmakare och sommelierer. Med Delecteble kan du alltså följa med och ta en titt på vad som korkas upp hemma hos ”vinkändisarna”. Förutom funktionerna i Vivino, kan du även beställa vinerna du gillar för hemleverans. Har du provat? Dela med dig av dina kommentarer! Poängsystemet går från ledsen smiley till glad, om möjligt ännu enklare än Vivino alltså.
  Hemsida: Delecteble 
   

  Raisinable, 0 kr (App Store, Android)

  Om du stör dig på restaurangernas höga påslag är Raisinable appen för dig. Jämför priser på vinlistan med priser i övriga handeln så kan du enkelt bojkotta de girigaste krögarna. Vinet du vill kontrollera (på glas eller flaska) matas in i databasen och fram kommer restaurangens påslag i procent. Perfekt även för att sniffa rätt på exceptionellt väl prissatta flaskor, såkallade "treasures in the cellar".  Vi väntar med spänning på vilken stad som ska lanseras härnäst, än så länge fungerar Raisinable bara för London och New York. Därför lågt betyg ur ett svenskt perspektiv.
  Hemsida: Raisenable

  Plonk, 0 kr (App Store, Android, Windows)

  Plonk vänder sig till nybörjaren och är helt byggd enligt tesen att det är druvsorten som är det viktigaste i valet av vin. Användaren får en överblick av druvsorter samt mat och druvsorter i kombination. Jag gillar speciellt funktionen "search by country" vilken enkelt låter dig läsa på om de viktigaste druvsorterna i respektive land. Bra att ha på resan genom Europa! Det mest unika med Plonk är att man även kan höra hur druvsorter uttalas. Mer vinkunniga användare kommer antagligen störa sig på det övervägande fokuset på DRUVSORTER.
  Hemsida: Plonk

  Drync, 0 kr (Android, iOS)

  Drynk är ett verktyg som hjälper dig köpa rätt vin efter ett hastigt fotografi av dess etikett. Till skillnad från Vivino och Delectable är Drync kopplat till Apple Pay och Google Wallet vilket innebär att ditt vin kan vara beställt inom 30 sekunder från att du tar bilden. Tyvärr måste du forfarande vara bosatt i USA för den funktionen vilket gör appen överflödig för användare bosatta i Sverige. 
  Hemsida: Drync


  Cor.kz, 0 kr (App Store, Android)

  Cor.kz är CellarTrackers applikation för mobil och är därmed uppkopplad till deras stora databas på över 2.5 miljoner viner. Med Cor.kz kan du hålla koll på värdet av finvinerna du har i garderoben, eller drömmer om att ha. Skriv in vinet (eller scanna streckkoden) och du kan läsa andra användares omdömen samt få reda på prisinformation från marknadsledande Wine-Searcher. Själv provade jag att scanna in tre viner jag hade inom greppavstånd, ingen av dessa hittades dock med hjälp av sträckkoden. I regel är användarnas omdömen mer tillförlitliga än Vivino och Delecteble som har ett större följe bland nybörjare. En kraftfull app som lämpar sig bäst för oss med ett rejält vinintresse.
  Hemsida: Cor.kz

  Systembolaget — Sök & Hitta, 0 kr (App Store, Android)

  Systembolagets officiella app är inget mer än deras hemsida i app-format. Sådana appar känns förlegade nu när alla moderna hemsidor även bör fungera väl i mobil och platta. Funktionen "Sök Butik" är användbar om du befinner dig i okända kvarter och undrar bakom vilken krök närmsta butiken ligger. Synd också att man inte kan chatta med kundtjänsten direkt genom appen, det hade räddat upp betyget något.
  Hemsida: Systembolaget – Sök & Hitta

  Promillekoll, 0 kr (App Store, Android)

  Promillekoll är Systembolagets skattefinansierade app för att få oss att dricka mindre. Appen räknar ut hur många glas vin, sprit, öl eller drinkar man kan dricka innan man når 0,6 promille, enligt Systembolaget gränsen för när alkoholen slutar ge hjärnan de positiva belöningsämnen som gör oss avslappnade. Resultatet är alltid från en till två enheter, vilket man lär sig ganska fort. Få använder nog denna app mer än två gånger vilket sänker betyget på en annars välproducerad produkt. Själv gillar jag mest funktionen som beräknar hur mycket kalorier jag fått i mig. 
  Hemsida:
  Promillekoll


Vanligt förekommande notifikation vid användning av Systembolagets app Promillekoll