Laddar annons
Göteborgs bästa restaurang | Smaka Restaurang & Bar
16 Nov, 2016

Göteborgs bästa restaurang | Smaka Restaurang & Bar

SMAKA RESTAURANG & BAR. På första Göteborgsparkett med hörnläge Vasaplatsen och Storgatan ligger Smaka vars knallblå skylt pockar på uppmärksamhet och får mig att tänka på havet. 

Det är full fart fastän kvällen knappt gått från att vara sen eftermiddag. Optimist som jag är har jag inte bokat bord och får till svar ett trevligt, -vänta lite så ska du se att det ordnar sig. Slår mig därför ned i baren och beställer en, husets starka i väntan på mitt bord,

"Överraska mig", säger jag till bartendern, varpå jag låter blicken svepa över lokalen. Här är ganska mörkt, aningen avskalat, återigen den blå färgen som må vara "kall" men ändå gör lokalen avslappnad och trevlig. Personalen är ung, flink och hjärtligt pratsam på en lagom-nivå som är så svår att pricka om man inte har en dos erfarenhet.

Oskar Österberg, i mitten, är en av kompanjonerna på Smaka, Restaurang & Bar

Gästerna på Smaka är många och vid mitt besök en härlig, stor och brokig mix människor som det mycket unga paret som äter en mysmiddag, de smarta businesskillarna i 35-års åldern som ser ut att ha ett sent jobbmöte, eller kvinnan som är ute med sina gamla föräldrar, studenten med tillresta släktingar blandat med många par och kompisgäng. Det är ännu gott om plats i baren och visst är det en av våra mest kända TV-personligheter som hänger här med lätt tillbakalutad stammis-självklarhet.

Ljudnivån är glatt slamrig men framförallt hörs samtal på många, olika språk. Tyska, engelska, franska och möjligen spanska. Det finns en internationell nerv i lokalen konstaterar jag för att sedan gå vidare till att studera menyn.

Akvavitdrink innan maten

Drinken serveras och den ser sådär ljuvligt oförarglig ut, blek och skir. "Varsågod, Punsch Me" säger barmästare Rickard Andreasson, och berättar att han gör drinken med O. P. Anderson, Flaggpunsch, citron och socker. Och ja, den smakar riktigt gott.

Lite söt möjligen men det där med hur söt eller inte en dryck ska vara är som ni vet en högst personlig smaksak. Bestämmer mig dock för att inte låta mig ryckas med av drinkens skira uppenbarelse för styrkan är det långt ifrån något fel på. "Punsch You" vill jag säga, men ändrar mig snabbt.

Punsch Me - akvavitdrink med stil!

Vad serveras på Smaka Restaurant & Bar

På Vasaplatsen, närmare bestämt nummer tre, ligger Smaka Restaurant och Bar som nu är inne på sitt 22 år. Oskar Österberg är en av kompanjonerna berättar att ambitionen är exakt densamma som från start, att servera vällagad mat enligt Nils Emils och Tore Wretmans anda. Det vill säga klassisk svensk husmanskost med rätter som tar tid att laga och som använder råvarorna vi minns från förr. Det kan vara sill, skaldjur, rotfrukter och många fler med reservation att förändring också sker över tid. Att återskapa ett gastronomiskt ”då” är inte självklart när samtiden är under ständig utveckling, i dag är såklart "nu".
”Till Smaka kommer gäster för att äta svenskt, en anledning till varför vi också har många internationella gäster. Kan vi addera en modern twist här eller där i en rätt, men utan att förändra matens ursprungliga uttryck, är det okej men det är inte heller något vi strävar efter”.
- Oskar Österberg.
 


Snapslistan på Smaka är gedigen

Till husman passar öl och snaps och på Smaka kan man beställa sin favorit från ett urval med över 20 snapsar. Till min glädje hittar jag både Rånäs Brännvin och den lyxiga snapsen Östgöta Sädesbrännvin på listan. Den senare dricker jag med glädje efter maten, och gärna till kaffet.

”Nej, någon egen hussnaps har vi inte på Smaka. De skandinaviska brännvinen är så välgjorda och bra som de är”, och som Oskar Österberg lägger till,

"Brännvinet är en del av vårt kulturarv. Vi vill lyfta in snaps till maten för att visa gästerna hur goda och bra, mat och dryck, smakar i kombination.

Jag väljer Smakas sillvariation med Västerbottensost och hembakat Knäcke och därefter en helt enastående Räklandgång med Dillmajonnäs, sparris, champinjoner och citron. Båda rätterna smakar fantastiskt, - har räkorna fångats samma dag?

När det kommer till vilken snaps som passar bäst är valet enkelt då jag själv är barnsligt förtjust i Aalborg Jubilaeum.

Recension | Smaka Restaurang & Bar

BETYG FYRA

För vällagad mat och härlig smak-känsla, hela vägen. Från miljö, bemötande till dryckerna och rätterna på tallriken.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons