Laddar annons
Gran Syrah – bland de bästa argentinska vinerna
24 Mar, 2022

Gran Syrah – bland de bästa argentinska vinerna

Vinlandet Argentina får mer och mer uppmärksamhet. Bland de absolut bästa argentinska vinerna hittar vi Gran Syrah från Finca Las Moras som hör hemma i San Juan i de västra delarna av landet.

Vinregionen Mendoza är den absolut mest kända i Argentina, men det är långt ifrån alla viner som kommer därifrån. På senare tid har det till och med börjat produceras viner i närheten av huvudstaden Buenos Aires, som traditionellt sett inte tillhör Argentinas bästa vinregioner. En region som däremot producerar några av de bästa argentinska vinerna är San Juan.

– Finca Las Moras, som är ett av Argentinas absolut största varumärken inom vin, kommer från San Juan och inte Mendoza som många andra producenter. Vinproduktionen i San Juan är mycket mindre än Mendoza och det är ett annat klimat än Mendoza, säger Flavia Bergström som importerar viner från regionen för Philipson Söderbergs räkning.

Varmare klimat i San Juan

Just skillnaderna i klimat mellan San Juan och Mendoza gör att vinerna får olika karaktär beroende på vilken av de två regionerna de kommer ifrån. I San Juan är det ett betydligt varmare klimat, ett nästan ökenliknande klimat där det regnar sällan. Det finns även en stark ökenvind som heter zonda som drabbar området.

– Just i närheten av San Juan hittade man för flera år sen en hel del dalar som ligger mellan Anderna och en förbergskedja till Anderna. I de här dalarna har flera producenter sedan odlat druvor på olika höjder som håller väldigt hög nivå, bland annat Fina Las Moras.

Gran Syrah lanseras 25 mars

Fredagen 25 mars lanseras Las Moras Gran Syrah från 2018 i tillfälligt sortiment på Systembolaget. Årgången 2017 av samma vin sålde förra året slut mycket fort, drygt 5 000 flaskor, vilket visar hur populärt det prisvärda vinet är.

– Det har till och med blivit utsett till världens bästa Gran Syrah-vin. I vinet använder man syrah-druvor från tre olika dalar. Alla druvor bidrar med en egen unik karaktär. De som odlats högre bidrar med mer kryddighet medan de som odlats lägre ger mer mogen frukt. Tillsammans skapar de ett oerhört smakrikt vin som hör till de bästa argentinska vinerna, fortsätter Flavia Bergström.

– Jag skulle nog säga att vinet är en riktig fruktbomb med väldigt mycket smak i flaskan, och det är oerhört prisvärt. Det kostar nog mer på flygplatsen i Buenos Aires än vad det gör på Systembolaget.

Bland de bästa argentinska vinerna

Totalt kommer strax över 8 000 flaskor till Sverige på fredag. Flavia Bergström tror att vinet återigen kommer vara eftertraktat.

– Jag själv fick inte tag på en flaska förra året då de sålde slut så fort. Dessutom är det ett vin som passar riktigt bra till grillsäsongen. Och det börjar bli dags för den nu när våren är här. Det här är verkligen ett toppvin från Argentina. Dessutom går det att lagra i några år om man vill, men man kan även dricka det direkt, avslutar Flavia Bergström.

Las Moras Gran Syrah 2018 (90378), San Juan, 149 kr

Ung kraftig och tät doft med violer, björnbär, kaffe och fat. Stor rikt mogen smak med mörka körsbär, blommor, svartpeppar, oliver och mandlar med bra längd och fin syra. En välgjord och tillgänglig syrah med massor med smak per krona som passar till grillad flankstek med parmesangratinerade hasselbackspotatisar och rödvinsås. Ett trevligt och lättillgängligt fyndvin som ska rakt in i grillvinshyllan.

Läs mer om nyheterna i tillfälligt sortiment på Systembolaget

Argentinska viner - vad gör dem speciella?

Tillfälligt sortiment röda viner - 25 mars