Laddar annons
Vitt vin till sushi
30 Nov, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vitt vin till sushi

Torrt, halvtorrt eller mousserande? Tänk vitt och brett kring vita viner till sushi.

Här i Sverige har vi kunnat äta sushi sedan 1973 när den första japanska restaurangen öppnade i Stockholm. Otaliga mängder nigiri och maki senare har sushin idag en lika självklar plats på bordet som pizza, hamburgare och köttbullar. Och det är inte så konstigt att svenskarna har tagit sushin till sina hjärtan. Det är en maträtt med stor variation i både smaker och utseende; allt ifrån den snabba och neutrala 10-bitars lättlunchen till den lyxiga Michelin-middagen där smaker och texturer blir som små stjärnfall i munnen.

Utmaning att välja vin till sushi

Oavsett om man lagar sin egen sushi eller tar med hem så kan det vara en liten utmaning att välja vin som gifter sig med maten. För att hitta de perfekta kombinationerna behöver man ta hänsyn till sushins olika byggstenar: riset som är sött, den råa fisken som innehåller mycket umami och så alla olika toppings och tillbehör som exempelvis soja, wasabi, picklad rödlök och ingefära som bidrar med krydda och hetta.

En bra utgångspunkt när det gäller vin är att leta efter varianter med tydlig syra, inga (eller låga) tanniner och fina smaker. Många vita viner passar alltså utmärkt till sushi. Viner med restsötma, som man hittar i halvtorra vita viner, passar ovanligt bra till mat med asiatiska smaker och framför allt till sushi. Restsötman och den lite lägre alkoholhalten tonar nämligen ner både hettan och umamin samtidigt som den har en frisk syra som lyfter smakerna. Har du inte provat halvtorra viner till asiatisk mat är det dags nu - det blir inte enklare att få till en riktigt bra matupplevelse.

 

HALVTORRA VITA VINER TILL SUSHI

Halvtorra viner är ett bra val till många sushi-varianter men kanske särskilt bra till de med hetta, som exempelvis Spicy Tuna Roll. Riesling är alltid ett säkert kort, här fungerar både de som är lite lättare och lite fylligare.

1. Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2020 (625701), Rheingau, Tyskland, 129 kr

Komplex doft med inslag av aprikoser, honung, citrus och petroleum. Smaken är frisk och fyllig med toner av äpple och här återkommer också honungen, citrusen och den typiska mineraliteten. En fin balans mellan syra och sötma gör vinet otroligt sushi-vänligt.

2. Ruppertsberger Hofstück Riesling 2020 (5914), Pfalz, Tyskland, 75 kr

Mycket frukt i både doft och smak. Tydlig syra och här anar man gröna äpplen, ananas, honungsmelon och citrus.

 

TORRA VITA VINER TILL SUSHI

Torra och krispiga viner passar bra till sushi utan krusiduller, där huvudråvaran står i centrum och klarar sig fint utan andra smaktillägg. Chablis känns som en självklarhet (druvorna växer bokstavligen på jord av krossade skaldjurs-skal), liksom sauvignon blanc.

1. Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2020 (5588), Chablis, Frankrike, 149 kr

Ett ungdomligt och friskt vin med toner av gula äpplen, mineral, bivax och citron.

2. Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2020 (2227), Loire, Frankrike, 189 kr

Ett aromatiskt vin med både doft och en frisk smak av gröna äpplen, fläder, lime och mineral. Krämig textur och lång smak.

 

MOUSSERANDE VINER TILL SUSHI

Kolsyra har en förmåga att dämpa feta ingredienser och rensar paletten. Mousserande viner gjorda med traditionell metod som champagne, crémant eller cava matchar sushi med tempura eller friterade bitar. Ligger det däremot sashimi med lite mer delikata smaker på tallriken kan man välja en prosecco som inte har de tydliga brödiga inslagen.

1. Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut (77430), Alsace, Frankrike, 179 kr

Gjort med traditionell metod. Här finns det gott om gröna äpplen och päron, citrus och den typiska brödigheten. Ganska stora men behagliga bubblor.

2. P.Lex Prosecco Brut (77889), Veneto, Italien, 109 kr

Ekologisk prosecco gjord på druvan glera och med tankmetoden. Den är torr, fruktig, fräsch och smakar lätt av päron, persika och kex.

TILL SIST …

Se dokumentären ”Jiro Dreams of Sushi” (2011) för att få en djupare förståelse bakom hantverket där varje detalj ska uppfylla kravet på perfektion.

Läs mer om vitt vin till sushi här.