Rathfinny ska vara med och lyfta engelskt bubbel till nya höjder
På bara några få decennier har mousserande vin från England tagit världen med storm. Nya producenter ploppar upp, man börjar se regionala skillnader mellan vinerna och i stort sett alla som testar vinerna blir imponerade. Men hur lyckas ett land med konststycket att på bara några år börja producera bubbel som håller världsklass?
– Du vet att det här är den tredje årgången någonsin av det här vinet, säger Andy Gadd som är försäljningsansvarig hos Rathfinny samtidigt som han tar ett stadigt grepp om flaskhalsen på vinhusets Blanc de Noirs från 2018.
Även om vinhuset Rathfinny, som har sin hemvist några kilometer från kusten i de södra delarna av England, har gjort en raketresa inom vinvärlden så kan man likna deras resa väldigt mycket vid hela Englands resa när det kommer till produktionen av mousserande vin. Det var så sent som 1990-talet som det började tisslas och tasslas om att England hade fått fram mousserande vin som höll en relativt bra nivå. Sedan dess ploppade den ena producenten efter den andra upp. Drömsökare, vinmakare och producenter köpte mark i Hampshire, Sussex, Kent, Essex och Surrey i de sydligaste tillika varmaste delarna av landet. Det låter kanske som ett avsnitt av Downtown Abbey, men faktum är att England höll på att skapa något som bara blev bättre och bättre.
– Vi har såklart märkt vilken enorm utveckling mousserande viner från England haft. Och det händer enormt mycket. Kvalitén går upp hela tiden och det känns som att samtliga producenter insett att det handlar om att arbeta med just kvalitet. Det finns inget annat sätt att nå framgång än att fokusera på att göra bästa möjliga vin, säger Andy Gadd som arbetat inom vinbranschen i flera år men för Rathfinny har han endast arbetat i strax under två års tid.
Rathfinny har gjort succé på bara några få år
Resan som just Rathfinny gjort började egentligen när Mark Driver, en mångårig finansarbetare i London, skulle hjälpa sin dotter att hitta ett lämpligt högskoleprogram. När han satt där och scrollade igenom alla olika högskolor och program så dök plötsligt ett program upp där man fick lära sig om vinmakning. Mark själv fattade intresse för det här vid 47 års ålder och valde helt enkelt att sadla om och satsa på vinmakande i Sussex. Efter att under i stort sett hela sitt vuxna liv uppskattat framförallt champagne så såg han framför sig hur han själv skapade ett eget mousserande vin i sitt hemland England.
2010 dök så möjligheten upp att köpa 200 hektar jordbruksmark från ett dödsbo. Mark och hans fru Sara valde att slå till och fortsätta jaga sin dröm om att en dag få producera mousserande vin. Efter att ha ställt om jordbruksmarken till vinmark så planterade de 50 000 rankor så sent som 2012. Och år 2015 var det så dags att se frukten av det de skapat när de första vinerna lanserades ut på marknaden.
– Det är inte ens tio år sedan. Flera av de här vinerna som vi har framför oss har bara skapats några få år, och det är anmärkningsvärt hur långt vi kommit på så kort tid, säger Andy Gadd samtidigt som han tittar på de sex flaskorna som står prydligt uppradade framför oss.
Ser inte de andra producenterna som konkurrenter: Vi alla vill samma sak
Årgångarna på flaskorna är både 2018 och 2019, och bland vinerna finns både Blanc de Blancs, Blanc de Noirs och deras vanliga Brut. Orsaken till besöket i Stockholm från Rathfinnys sida är en del av kortare Nordenturné ihop med flera andra engelska vinproducenter, där bland annat Köpenhamn och Stockholm står på schemat.
– Jag ser absolut inte de andra producenterna som konkurrenter. Vi alla vill samma sak. Vi är så pass nya i vinvärlden att vi alla vill lyfta just England som vinland och visa vad vi går för. De flesta producenter är goda vänner med varandra och alla gör det här av samma anledning.
Under de få åren som England producerat bubbel som håller hög världsklass har man av många ofta jämförts med världens främsta region sett till bubbel, nämligen Champagne. Orsaken till jämförelsen är den geografiska närheten mellan områdena, att de båda har likadan jordmån och att de använder sig av samma druvsorter. På sin egen hemsida skriver Rathfinny med stora bokstäver: ”Vår ambition är att man om 20 år ska kunna gå in på en bar eller restaurang i New York eller Beijing och få frågan om man vill ha ett glas champagne eller ett glas Sussex”.
– Såklart det är en ära att få jämföras med champagne, vem vill liksom inte det. Men vi gör det vi gör på vårt sätt. Vi har vår historia, även om den är kort, och det är den vi vill bygga på. Vi kan inte gå runt och jämföra oss med champagne och det de har gjort i flera hundra års tid. Vi jämför oss hellre med varandra och pratar med om olika regioner som finns i England. Du ser på flaskorna vi har framför oss, på alla står det ”Sussex Sparkling”, och det pratar vi mycket hellre om. Vi vill visa vad Sussex går för och vad som gör oss unika.
Har du märkt att det börjar pratas med om bubbel från England?
– Ja verkligen, och vi märker att intresset bara blir större och större. När jag började jobba med Rathfinny så fanns vi i fyra länder utanför Storbritannien, nu finns vi i 13 länder. Vår export stod för fem procent förr, nu står den för 25 procent. Suget efter mousserande vin från England blir bara större och större, och det märker man tydligt.
Rathfinny är fortsatt familjeägda och producerar enbart vin på egenodlade druvor från sina odlingar. År 2019, som var deras största år kvantitetsmässigt, lyckades de producera över 200 000 flaskor. Ambitionen framöver är att fortsätta bygga upp varumärket kring Sussex Sparkling och få fler att förstå deras viner.
– Det som är vår utmaning är att vi måste fortsätta utbilda folk kring mousserande vin från England. Vi måste se till att vinet finns i glaset och att folk själva inser vilken kvalitet det håller. Vi måste ihop kommunicera våra viner, för vi vet att man kommer bli imponerad av innehållet. För om vi ska vara ärliga så håller innehållet en otroligt hög nivå om man jämför med andra mousserande viner för lika mycket pengar.
"I Champagne är det lite tvärtom"
Även om ni kanske inte vill jämföra er med champagne, vad skulle du säga skiljer er från just champagne när det kommer till själva smaken på vinet?
– Du kommer direkt märka att vi har väldigt ren frukt och en stor fruktkaraktär. Den autolytiska brödkaraktären kommer först i slutet. I champagne är det lite tvärtom, där kommer autolysen direkt och frukten kommer sen.
Ni har bara producerat några få årgångar och ändå gör ni succé får man säga, vad skulle du säga är hemligheten?
– Det är att vi hela tiden vill bli bättre. Vi har förutsättningarna att göra otroligt bra mousserande viner. Vi har inga andra ägare att ta hänsyn till utan vi fokuserar bara på att få fram så bra viner som möjligt. När vi köpte marken fanns där inget vineri utan vi har kunnat bygga det exakt så som vi velat. Vi vill hela tiden bli bättre på det vi gör och skapa så bra engelska viner som möjligt, avslutar Andy Gadd.
Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut
2019Energiskt, ungt och härligt fräscht vin som är fulladdat med friska gröna granny smith-äpplen, en liten diskret kexton, tydlig fransk nougat, grapefrukt, vit persika och citruszest. Elegant, välgjort och går i friskhetens tecken. Superfräscht och ett givet vin till vårens första ostronplatå!
/Jozo Glavas, februari 2024427 krRathfinny Estate Blanc de Noirs Brut
2018Ett ungt energiknippe med ren frukt. Här samsas tydliga toner av lagom mogna och friska röda äpplen, nybakt bröd, sälta, en intensiv nötighet. Det är härligt, kompakt, fortsatt ungt men ändå charmigt. Supersnyggt avslut med en fin mousse och ett tydligt grapefrukts-grepp.
/Jozo Glavas, februari 2024427 kr