grekland

Grekland

Grekland Vin

Grekland är ett land med en lång och rik tradition av vinodling och vinproduktion. Vinproduktionen i Grekland går tillbaka tusentals år och har en central plats i landets kultur och historia. Grekland är känt för sina unika druvsorter, sina många vinregioner och sina viner som ofta har en distinkt smakprofil. 

Grekland och vin som produceras i landet har bara blivit populärare och populärare på den svenska marknaden, och i dag går det att hitta en rad både röda och vita viner på Systembolaget. 

Grekland som vinland - en översikt

Grekland är en av de äldsta vinproducenterna i världen med en historia som går tillbaka över 4 000 år. Landet har en mängd olika vinregioner som sträcker sig från nord till syd och från öst till väst. Varje region har sina egna specifika terroir och druvsorter som skapar en mångfald av vinstilar.

Druvor i Grekland

Grekland odlar ett brett utbud av druvsorter, både röda och vita. Här är några av de mest kända:

  • Assyrtiko: Assyrtiko är en vit druva som är särskilt känd på ön Santorini. Den ger viner med friska syror, smaker av citron, mineraler och en viss saltighet.
  • Xinomavro: Xinomavro är en röd druva som odlas i norra Grekland, främst i regionen Naoussa. Den ger röda viner med toner av röda bär, kryddor och strukturerade tanniner.
  • Agiorgitiko: Agiorgitiko är en röd druva som trivs i bland annat Nemea-regionen. Den ger viner med smaker av körsbär, plommon och en viss kryddighet.
  • Moschofilero: Moschofilero är en vit druva som används för att producera aromatiska vita viner med smaker av blommor och citrusfrukter.

Terroir och klimat i Grekland

Grekland har varierande terroir och klimat beroende på region. Många av landets vingårdar är belägna nära havet, vilket påverkar klimatet och ger viner med en viss friskhet och mineralitet. Bergsregioner som exempelvis Naoussa har en annan typ av terroir och klimat som är mer lämpligt för vissa druvsorter.

Vad gör vinerna speciella?

Det som gör grekiska viner speciella är deras unika smakprofil, kopplad till de lokala druvsorterna och terroiren. Dessutom använder många grekiska vinproducenter fortfarande traditionella metoder, inklusive jäsning i amforor, vilket ger vinerna en särskild karaktär.

Mat som passar till vinerna från Grekland

Grekiska viner passar naturligtvis bra till det grekiska köket. Här är några förslag:

Assyrtiko: Passar bra med skaldjur, fisk och rätter med oliver och fetaost.

Xinomavro: Fungerar utmärkt med grillat kött, lamm och rätter med tomatbaserade såser.

Agiorgitiko: Passar bra med nötkött, fläsk och rätter med kryddiga såser.

Moschofilero: Dessa vita viner är perfekta som aperitif och går bra med grekiska sallader och färska skaldjur.

Grekland erbjuder en spännande och varierad vinvärld med en mängd olika smaker att utforska. Om du är en vinälskare och älskar det grekiska köket kommer du att uppskatta den unika kombinationen av smaker som grekiska viner erbjuder. Landet har på senare år fått mer uppmärksamhet på den internationella vinscenen och producerar viner som är värda att upptäcka och njuta av.

Regioner inom Grekland