Laddar annons
Grogg – tips på fem goda groggar
27 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Grogg – tips på fem goda groggar

En grogg är alltid en grogg. Instruktionerna är enkla när det kommer till groggar. De får endast bestå av två ingredienser, varav en är alkohol och den andra är groggvirke.

Groggens dag är 21 augusti och det väljer vi att fira genom att ta fram fem recept på groggar som aldrig sviker. Vi vill väldigt ogärna använda ordet drink, för en grogg är faktiskt en grogg. Det är skillnad på drinkar och groggar. Instruktionerna för de senare är glasklara; de ska bestå av två ingredienser. Den ena ska vara alkohol och den andra ska vara något alkoholfritt. I vissa fall kan groggar även innehålla typ citronjuice eller limejuice som extra komponent.

Oavsett om det är hemmafest eller om du är ute på krogen så är en grogg alltid ett säkert kort. Och vi kan lova att personalen i baren kommer bli överlyckliga om du väljer en grogg framför en komplicerad drink, framförallt om det är stressigt och mycket att göra. En grogg ska nämligen aldrig vara komplicerad utan ska enbart bestå av två ingredienser. Just det gör groggar så otroligt populära i många olika sammanhang.

Sangria - sex goda vintips och recept

Grogg – tips på fem goda groggar

Screwdriver

En av de absolut mest klassiska groggarna där ute och som alltid är ett säkert kort. Bakgrunden bakom namnet är dock lite oklar.

4 cl vodka. Använd gärna lite finare vodka för att lyxa till det.
8 cl apelsinjuice. Även i det här fallet kan du unna dig en bättre apelsinjuice för att verkligen få fram apelsinsmaken i groggen.

Gin och tonic

Men vad tråkigt val, tänker ni nu. Och ja, GT är kanske ett tråkigt val men ingen kan förneka att det troligtvis är den populäraste groggen där ute just nu. Ingen tackar nej till en GT, framförallt inte om den är riktigt bra gjord.

4 cl gin
8 cl tonic. Använd gärna en lite bättre, svenskproducerad tonic.

Skinny Bitch

En grogg som fått lite av en revansch på senare år. I dag är den okomplicerade groggen en favorit hos många groggälskare, mycket tack vare dess låga kalorihalt.

4 cl vodka. Även här får man gärna använda en lite bättre variant.
8 cl sodavatten.
Lime, muddlad.

Cuba Libre

Ännu en klassiker som borde få mer uppmärksamhet än vad den får. En otroligt god kombination med mörk rom och vanlig Coca Cola.

4 cl mörk rom
8 cl Coca cola
1 cl limejuice

Limoncello och Tonic

En syrlig grogg som är den mest okända och konsumerade bland groggarna på listan. En enkel grogg som passar utmärkt på sommaren.

6 cl limoncello
6 cl tonic

Det absolut bästa med groggar är att man på ett enkelt och smidigt sätt kan experimentera sig fram till sina favoritsmaker. Det är bara att mixa två komponenter och få fram just din favoritgrogg.