Laddar annons
Därför höjer Systembolaget priserna 1 september
25 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Därför höjer Systembolaget priserna 1 september

Den senaste tiden har det rapporterats flitigt om Systembolagets kommande prishöjning. Men vad är egentligen den största orsaken till att priserna nu höjs med i genomsnitt 1,9 procent?

Två gånger per år brukar Systembolaget höja priserna. Den första prisökningen 2022 skedde redan i mars, och den andra kommer ske från och med 1 september. På senare tid har det rapporterats flitigt om den kommande ökningen, som kommer landa på 1,9 procent i genomsnitt. Bland annat har svenska bryggerier gått ut och flaggat för att ölen kan komma att kosta en krona mer per burk i vissa fall.

– För oss i bryggeribranschen har det varit en extremt tuff period, inte bara för de svenska bryggerierna, alla drabbas ju av efterdyningarna av pandemin och sedan det här förskräckliga kriget i Ukraina, sa Rose-Marie Hertzman i en intervju med Aftonbladet i början på augusti.

Enligt Ulf Sjödin, som är sortimentschef på Systembolaget, så finns det flera orsaker till den kommande prisökningen.

– Transportkostnaderna är den absolut största orsaken. Sedan har vi haft en stor brist på till exempel, etiketter, kapsyler, boxmaterial och glasflaskor, säger Ulf Sjödin i en intervju med Vinbanken.

Systembolagets inköpschef: Såklart vi kan göra fel

"Aldrig varit med om något liknande"

Situationen som varit på senare tid, med allt från Rysslands invasion av Ukraina till pandemin som fortsatt pågår, har gjort att priserna på flera varor ökat markant.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Jag har varit i branschen sedan mitten av 90-talet och jag har aldrig sett något liknande. Vi har inte haft pandemi och sen ett krig direkt på det förut, så det är en minst sagt unik situation.

Även om många av rubrikerna handlat om den kommande prisökningen så menar Ulf Sjödin att ökningen på 1,9 procent inte är så stor som många vill få det till.

– Vi genomför två prisökningar i år. Den här hamnar på 1,9 procent och det får man säga är en måttlig ökning. Ganska många produkter kommer ha kvar samma pris, men självklart kommer en del av produkterna bli dyrare än vad de var förut.

"Brukar aldrig säga vilka produkter som vi kommer justera priserna på"

– Sen förstår jag att det skrivs mycket om detta. Det är spännande med alkohol och alla vill veta om just de produkter som de brukar köpa kommer bli dyrare eller inte.

Att Systembolaget inte går ut med vilka produkter som kommer gå upp i pris hör också till vanligheterna, enligt Ulf Sjödin.

– Vi brukar aldrig säga vilka produkter som vi kommer justera priserna på. Detta gör vi för att vi har avtal med våra leverantörer om vilket pris som gäller fram tills 1 september. Ingen brukar berätta vilka varor som kommer bli dyrare. Det gör inte Ica heller.

Även om det är flera olika faktorer som spelar in i den kommande prisökningen så är den överlägset största frågan om transportkostnader.

"Ska inte förvänta sig att alla varumärken kommer finnas tillgängliga"

– Kina har fortsatt stora nedstäningar på grund av pandemin och det finns en stor brist på containrar. Många transporter är inlåsta och det går inte att få tag på produkter och material som behövs. Just nu har vi som störst problem med att få hem varor i tid från USA, och det är en pandemieffekt. Containrar fastnar och det tar mycket längre tid än vad det brukar ta. Ingen av de stora transportfirmorna i världen tror att problemet kommer vara löst i år.

Kommer detta synas på ert utbud?

– Det kommer inte bli brist på varor från USA, men man ska inte förvänta sig att alla varumärken kommer finnas tillgängliga hela tiden.

Hur mycket påverkar kriget i Ukraina er verksamhet?

– Det påverkar både indirekt och direkt. Saker som tillverkats i Ryssland och Ukraina får vi inte tag på, men sen är det en allmän störning av transporter på grund av kriget. Pandemin och nedstängningarna i Kina har dock haft en större påverkan än kriget, fortsätter Ulf Sjödin.

Trots den kommande prisökningen så menar Ulf Sjödin att väldigt mycket kommer vara som tidigare.

– 1,9 procent är inte en jättestor ökning. Mycket kommer kosta som tidigare, även om en del produkter såklart kommer gå upp i pris, avslutar Ulf Sjödin.

Läs fler reportage på Vinbanken