Laddar annons
Burgenland – regionen med Österrikes främsta röda viner
27 Aug, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Burgenland – regionen med Österrikes främsta röda viner

När någon säger Österrike och vin i en och samma mening så handlar det för det mesta om vita viner. Men på senare år har allt fler fått upp ögonen för de imponerande röda vinerna från Österrike. Och allt är tack vare den relativt lilla vinregionen Burgenland.

I de allra ostliga delarna av Österrike, från gränsen till Slovakien i norr och hela vägen ner till den slovenska gränsen, hittar vi vinregionen Burgenland. Här har man producerat viner sedan flera hundra år före Kristus.  Trots den anrika traditionen så har regionen Burgenland ofta hamnat i skuggan av sin nordliga grannregion Niederösterreich. Och orsaken kan enklast stavas rött mot vitt vin.

I de Niederösterreich har druvor som gruner veltliner och riesling dominerat, och därmed har många fått en bild av att Österrike främst är ett land som producerar vita viner av hög klass. Detta har man även sett på den svenska marknaden då det länge funnits ett betydligt större utbud av vita viner från Österrike än vad det funnits röda viner.

Börjar få upp ögonen för Burgenland

Men på senare år har allt fler vinälskare i Sverige börjat få upp ögonen för den unika regionen Burgenland. Här är det inte gruner veltliner och riesling som hamnar i fokus. Istället är det lyxiga och högkvalitativa viner gjorda på de inhemska druvorna blaufränkisch och zweigelt som står i rampljuset. På båda sidorna om Österrikes största sjö, Neusiedlersjön, odlas dessa druvor. Tack vare sjöns unika djup, eller snarare brist på djup, där den djupaste punkten mäter strax under två meter har det bildats ett unikt mikroklimat som ger perfekta förutsättningar för vinodling.

På den västra sidan om sjön är det kalkrik jord som ger vinerna en fräschör och struktur. På den östra sidan får vinerna sin frukt. Kombinationen av de olika jordmånerna och förutsättningarna runt sjön har gjort att de båda blå druvorna trivs utmärkt i klimatet.

Topp 10 riesling 2022

Unika förutsättningar

I de västra delarna av regionen Burgenland möts vi av Alpernas fot, vilket ger ett unikt klimat för hela regionen. Förutom de röda vinerna så är Burgenland även världskänt för produktionen av söta vita viner. Det produceras även roséviner och mousserande viner här.

I dag finns det flera tusen producenter i olika storlekar i Burgenland. Med sin direkta närhet till Ungern kan man likna vinproduktionen i regionen vid den som finns i de västra delarna av Ungern. Den skiftande jordmånen, det unika klimatet och variationen bland druvorna, har gjort att allt fler fått upp ögonen för de högkvalitativa vinerna som produceras här.

50-tal viner på Systembolaget

På Systembolaget går det i dag att hitta ett 50-tal viner från regionen, där majoriteten består av röda viner. Trots den ökade populariteten av vinerna härifrån så har Burgenland fortsatt en bra bit kvar till Niederösterreich om man ser till hur många viner som finns på den svenska marknaden. Om du skulle testa ett rött vin från Burgenland så skulle du med största sannolikhet mötas av ett fylligt och kryddigt vin med fatkaraktär. Det är mycket röd frukt, det är en hel del mognad och det är örter.

Med andra ord är det långt ifrån ett pinot noir, utan här får man snarare en rättvis bild av vad Burgenland går för som vinregionen. Med blaufränkisch och zweigelt i spetsen kommer fler och fler inse att Österrike är mycket mer än bara vita viner. Här kan man få röda viner som håller absolut världsklass.