Laddar annons
Halstrad kolja och 3 x blomkål till vitt vin
25 Sep, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Halstrad kolja och 3 x blomkål till vitt vin

Fredag och snart helg och det är dags för ännu en härlig fiskrätt. Till den ugnsbakade koljan med den krämiga blomkålspurén passar ett vitt vin, med lätt, elegant rostad smörighet.

Recept är hämtat ur kokboken 'Blå fisk, hållbara recept för dig som älskar hav'. Initiativet till boken kommer från Marine Stewardship Council, MSC, som arbetar för certifierat hållbart fiske i våra hav. Syftet är att  säkerställa hållbara populationer för havets arter. Du kan fråga din livsmedelshandlare vilka fiskar eller skaldjuren är som säljs med MSC-märkning.

Recept, Halstrad kolja med triss i blomkål

För 4 personer
Fisk och citronsmör

600 gr koljafilé
1 msk salt
5 dl vatten
150 gr smör
2 citroner
matolja

Blomkål x 3

3 små blomkålshuvuden med blast
2 kvistar timjan
1/2 dl matolja
1 vitlöksklyfta
200 gr smör
1/2 dl mjölk
2 kvistar körvel
1 msk olivolja

Gör så här

Fisken och citronsmöret

Skär koljan i fyra bitar. Blanda salt och vatten till saltet löst sig. Lägg koljan i saltvattnet och låt ligga i 20 minuter. Smält 150 gr smör i en kastrull.

När smöret börjar bli brunt häll över i en ny kastrull för att stoppa bryningen. Låt svalna. Riv skalet av 2 citroner fint och lägg i det brynta smöret, tillsammans med saften av 1 citron.

Hetta upp en stekpanna. Pensla fisken med lite olja och lägg i pannan. Låt fisken få ordentlig med färg på ena sidan, lyft sedan över fisken på en plåt med stekytan uppåt. Pensla stekytan med det brynta citronsmöret, salta och baka klart i ugnen på 100 grader, ca 15 min, till fisken har en kärntemperatur på 42 grader.

Blomkålspurén

Koka upp 2 liter vatten. Skär av blasten på ett blomkålshuvud. Rengör och dela i mindre bitar. Lägg blomkålsbitarna i kallt vatten som får koka upp. Skär ner roten och resten av blomkålen i små bitar och koka mjukt i ca 15 min. Häll av vattnet och mixa blomkålen med 3 msk smör och 2 msk mjölk till en slät puré. Värm blomkålspurén i en kastrull innan servering.

Helstekt blomkål

Värm ugnen till 175 grader, smörj ett blomkålshuvud med matolja och salt. Baka i ugn ca 25 minuter till dess att blomkålen är gyllenbrun, runt om. Stek sedan den rostade blomkålen i smör, vitlök och timjan. Ös ständigt med smöret i pannan tills smöret börjar bli brunt. Då lyfter du upp blomkålen på en skärbräda och delar i 4 portioner.

Hyvlad blomkål

Skär ner det sista blomkålshuvudet i buketter. Hyvla eller skär tunna skivor av 4 buketter, lägg i kallt vatten. Blanda den hyvlade blomkålen moch blasten med citronsaft från resterande citron, lite olivolja och salt.

Vinförslag

Bourgogne Les Sétilles 2013(5657),Olivier Leflaive, Bourgogne Frankrike, 156 kr
Vinet är torrt, medelfylligt, fruktigt av äpplen och med inslag av mineral och smör. Lätt rostad.
Budgetval: Casal di Serra Classico Superiore 2013 (12419), Umani Ronchi, Verdicchio dei Castelli di Jesi Italien, 79 kr. Inte ett vin som påminner om ovan men det har egen kraft och en smörliknande ton i sin smak.

 

För helt andra vinförslag eller kanske även alternativa recept - surfar fler vintips på #vinköplistan och för recepten går du till #måndagsmatchen.