Laddar annons
18 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan #38| Rök på pinotage

Pinotagedruvan hör hemma i Sydafrika, Ofta får vinet en lätt rökig touch i smaken. De som inte gillar inslaget kan höras fnysa 'bahaa - bakelit!', medan andra, som jag själv, gillar det lätta oset. Men att denna 'rökpuff' med default säger att vinet hör hemma i Sydafrika stämmer inte längre.

Dels, ser det ut som att de sydafrikanska, kalla dem rök-vinerna, blir allt sällsyntare plus att jag förvånat konfronterats med vin från både Sydamerika och Europa med exakt samma inslag av 'charkuterie' vid ett flertal tillfällen. Intressant.

Än mer uppseendeväckande är att se hur pinotagevin, från utvalda producenter, utvecklas över år. Med några års lagring av veckans röda vinförslag från Jacobsdal Wine Estate händer det en hel del spännande grejer - i bemärkelse smakutveckling.

För alla andra, som inte vill dricka pinotagevin i helgen är listan pepprad med fler goda val. Är det här årets bästa #vinköplista, so far?

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 79 kr

Druvor: Melon de bourgogne (muscadet)
Smak: Torr, medelfyllig.Fruktig, gröna päron, äpple, lime och frisk citrus. Ton av mineral. Stram.
Suveränt frisk och torrt vinval i budget-mästarklass. Återvänder gärna och ofta till denna Muscadet

Passar till

Skaldjur och ostron är klassiker. Prova även med Fiskburgare som recept i #måndagsmatchen.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Estancia Chardonnay 2013(6320), Estancia Vineyards, Monterey USA, 139 kr. Nyhet 1 sept.

Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig smak av gula äpplen, en touch av persika, smak av nötter, citrus och smör. Rostade fat, lätt kryddig och balanserad längd i sin svulstiga, smakrika stil.

Perfekt till lagad fisk eller ljusa kötträtter.

Passar till

Fisk tillagad i ugn, som halstrats eller serverad med mandel är perfekt. Kycklingcurry kan också fungera. Ett härligt recept på Toast Skagen finns i #måndagsmatchen.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Cecchi Sangiovese 2014 (2312), Cecchi, Toskana Italien, 69 kr

Druvor: 90% sangiovese, 10% merlot
Doften är kryddig och rödfruktig. Smaken medelfyllig, med finstämda och kärniga körsbärstanniner, balanserad syra och  inslag av bär. Vinet ger ett lätt, elegant intryck med en därtill fin och trevlig avslutning. Oslagbart husvin!
+

Passar till

Strålande vardagsvin. Till lasagne eller andra pastarätter men även till bönor, alternativt till risotto med svamp. Förslagen är många.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Jacobsdal 2011(22055), Jacobsdal Wine Estate, Stellenbosch Sydafrika, 120 kr

Druvor: Pinotage
Fylligt rött vin som smakar tydligt av mörk frukt med drag av mörka bär, björnbär, inslag av kryddor och örter,kakao, av fat och med en lätt rökig ton. Vinet är balanserat, tanninerna (sträva drag) likaså.

Passar till

Här är ett rött vin som ni kan servera till en fiskrätt om tillbehören matchas. Rökt sidfläsk är exempel. Franska köttgrytor, mustiga smaker och gärna en marinad a la USA till grillat eller stek i ugn. Se även dagens recept på Anka.

 

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.