Laddar annons
4 Dec, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Helgens vin och matförslag

Päron är saftiga och vitaminrika. Dessutom, de passar minst lika bra som äpplen för att krydda och smaksätta maten. Många viner, speciellt vita viner av chardonnaydruvan smakar av päron varför bryggan till maten är given. Här ett recept på fylld fläskfilé med päroncidersås, till det serverara jag ett vitt vin.

Detta används päronets vitaminer och mineralämnen till i vår kropp:

C-vitamin: Immunförsvar, sårläkning, hud- och benbildning, förbättrar upptaget av järn och andra mineralämnen.
B-vitaminer: Blodbildning, hudbildning, nervsystemets funktion, muskelfunktion, omvandling av kolhydrater, fett och protein till energi.
A-vitamin: Tillväxt, syn, slemhinnor.
Kalcium: Musklernas och nervernas funktion, bildning av ben och hjälp till blodets förmåga att koagulera.
Magnesium: Nerv- och muskelfunktionerna samt för att ett stort antal av de enzymer som behövs för cellerna ska fungera.

Fylld fläskfilé med päroncidersås
Denna goda fyllda fläskfilé serveras med en päroncidersås samt fräsch sallad med päronklyftor, strimlad selleri och klyftpotatis.

Ingredienser:
600 g fläskfilé
75 g champinjoner
2 msk hackad persilja
salt, peppar, matfett till stekning
Sås:
1-2 fasta Anjou päron, 1 msk matfett,
2 dl päroncider, 2 dl grädde, 1 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk balsamvinäger, salt, peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Putsa köttet och skär ett längsgående snitt. Banka ut filén lätt med handen.
3. Hacka svampen, blanda med persilja och strö blandningen över köttet.
4. Salta och peppra. Rulla ihop, bind ihop med ett steksnöre.
5. Bryn runt om i matfett.
6. Stek klart i ugnen, ca 20 minuter.
7. Dela, kärna ur och tärna päronen. Fräs i matfett i en kastrull.
8. Tillsätt cider, grädde och fond. Koka upp. Rör ut maizenan i lite vatten och red av såsen. Koka upp och smaka av med vinäger, salt och peppar.
Skiva köttet.

Viner till:
Fest och extrabonusmiddag
7450 Launois Brut Cuvée Reservée, Champagne-Frankrike, 295 kr
Smör, nötter och gula äpplen. Torr, medelfyllig smka av äpplen och päron, nötter och smör.champagne med bred-matvänlig smakstil. Generös.
Betyg: 4
Provad: 2009-10-08

Helgmiddag med familjen
Stram: 2430 Chablis 2008, Frankrike, 119 kr
Bred: 16632 Bonterra Chardonnay, USA, 135 kr

Helgmiddag med mycket vin och matgladgalna vänner
Stram: 22424 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Italien, 188 kr för 3L
Bred: 6689 Santiano Chardonnay Semillon, Chile, 207 kr för 3 L.
(obs, boxar provade i mars 2009, kolla deras tappdatu-gammal går bort)