Laddar annons
Baroloproducenten Damilano gör intåg i Sverige
3 Apr, 2023

Baroloproducenten Damilano gör intåg i Sverige

De är enorma i USA. De är etablerade i Asien. Och de har en historia som går hela vägen tillbaka till 1890-talet. Men för oss vinkonsumenter i Sverige så är Baroloproducenten Damilano en doldis. Nu finns dock producentens viner på den svenska marknaden.

Giuseppe Borgogno hette mannen som på 1890-talet började odla och skörda sina egna druvor i Piemonte i nordvästra Italien. Om namnet klingar bekant så beror det på att det finns en nära koppling till vinjätten Borgogno som grundades av Giacomo Borgogno redan på 1700-talet. I fallet med Damilano så fick man sitt namn efter Giuseppe Borgognos svärson Giacomo Damilano som tog vidare sin svärfars arv och utvecklade vinproduktionen i en mer modern riktning.

I dag drivs Damilano av Giacomos barnbarn Guido, Mario och Paolo som fört vidare arvet internationellt.

– Man valde ganska tidigt att satsa på USA som exportmarknad, vilket gjorde att man skapade sig en framgång där, berättar Thomas Cuni som är vinmakare och marknadsansvarig för Damilano.

Stora i USA och Asien

Samtidigt som den svenska marknaden överösts av viner från Piemonte de två senaste decennierna så har producenten Damilano valt att gå en annan väg, vilket också har sin förklaring.

– Vi har inte haft volymerna helt enkelt. Efter USA så satsade vi på Asien och även där är vi i dag stora, men utöver det så har vi inte haft volymerna att kunna exportera mycket mer än så.

Nebbiolo Druvan nebbiolo är i fokus. Foto: Canva

Med andra ord så har Damilano, som i dag är en stor aktör på några av de största vinmarknaderna i världen, lyst med sin frånvaro på den svenska marknaden. Fram tills nu.

– Det var faktiskt en slump. Jag träffade Philipson Söderberg (importören för Damilano reds. Anm.) på Vinitaly förra året och man kan säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Vi klickade jättebra och bestämde oss för att satsa även på den svenska marknaden. Vi har våra viner även i Danmark och Finland sedan några år tillbaka, och då är det naturligt att vi även ska vara i Sverige.

"Vi vill jobba med elegans i allt vi gör"

Som det nämndes ovan så kryllar det av viner från Piemonte i allmänhet och Barolo i synnerhet på den svenska marknaden just nu. En sak som dock gör att just Damilano sticker ut enligt Thomas Cuni är dess långa historia och fokus på en specifik sak.

– Elegans. Vi vill jobba med elegans i allt vi gör. Vi köper en liten del av en ny vingård varje år och fokuserar väldigt mycket på just ”single vineyard”-viner med sin egen karaktär.

En av de absolut mest kända vingårdarna i hela Barolo är Cannubi, och faktum är att Damilano i dag äger två hektar och arrenderar ytterligare åtta hektar i Cannubi, vilket gör dem till den enskilt största producenten av viner från Cannubi. I närheten hittar vi välkända producenter som Borgogno, Sandrone, Michele Chiarlo, Francesco Rinaldo och Bartolo Mascarello, som också producerar vin från Cannubi, vilket vittnar om vilken enorm kvalitet marken i Cannubi håller.

– Det är något vi jobbat med väldigt länge, att lyfta de enskilda vingårdarna och visa bredden som finns i Barolo. Det är inte bara ett stort område där liknande vin gjort på nebbiolo produceras, utan det är väldigt olika viner beroende på vilken del av Barolo du befinner dig i.

Damilano ny pressbild Damilanos viner. Foto: Pressbild

Ludvig Mörnesten jobbar på importören Philipson Söderberg, och enligt honom är ambitionen med Damilano att få fler att få upp ögonen för producentens viner.

– Vi vet om att det inte handlar om några enorma volymer som vi kommer få till Sverige, men när vi fick chansen att arbeta med en så fantastisk producent så var det inget snack om saken.

"Förhoppningsvis får många upp ögonen för Damilano"

Redan nu kan vinkonsumenter hitta sju av Damilanos viner på Systembolagets beställningssortiment. Däribland deras hyllade Barbera d´Asti som med sin årgång 2020 kom med på ansedda Wine Spectators topp 100-lista över de mest prisvärda vinerna 2022. Vinet belönades där med 91 av 100 poäng.

Förutom ovan nämnda Baroloviner från vingården Cannubi, som ligger i en högre prisklass, så finns även instegsvinerna Barolo Lecinquevigne tillgängliga. Där blandar man istället druvor från fem olika vingårdar i fem olika kommuner i Barolo.

– Vi ser jättemycket fram emot att nu finnas på den svenska marknaden, och förhoppningsvis får många upp ögonen för Damilano, avslutar Thomas Cuni.