Laddar annons
Italiensk pinot noir - ett “idiotiskt” experiment men genialt resultat?
15 May, 2024
Uppdaterad:
15 May, 2024

Italiensk pinot noir - ett “idiotiskt” experiment men genialt resultat?

Att experimentera med vinproduktion i form av notoriskt svårodlade druvor i oprövade vinregioner, är något som en del vinproducenter skulle kalla för dåraktigt. Kanske tillochmed idiotiskt? Men för andra är det en strävan efter innovation, skapa något unikt och åstadkomma något helt genialt. 

Detta gäller särskilt för Pinot Noir, en druvsort som är världsberömd för sin roll i de franska Bourgogne-vinerna, där den är med och skapar några av världens mest eftertraktade viner. Den är även känd för att trivas väldigt bra i Kaliforniens svalare klimat, där mycket av den moderna vinproduktionen på druvan sker i dagsläget.

Men vad händer när denna delikata druva planteras i det italienska landskapet?

Pinot noir + Italien = något unikt

Pinot Noir är känd för sin känslighet för klimat och jordmån, vilket gör valet av odlingsplats avgörande för vinets kvalitet. Italien, speciellt regioner som Tre Venezie och Trentino-Alto Adige, erbjuder ett unikt mikroklimat som är perfekt för Pinot Noir. 

Dessa områden kombinerar svala vindar och väl dränerade jordar, vilket ger druvan de idealiska förhållandena att mogna under långsamt, vilket är nödvändigt för att utveckla sin fulla smakprofil.

Vinet "The Idiot" utmanar konventionerna genom att framhäva Pinot Noir i en italiensk kontext. Genom sitt namn och ursprung strävar det efter att bryta förutfattade meningar och visa på möjligheterna som finns i att utforska nya terroirs. 

Kombinationen av denna ”terroir” med en så pass delikat druvsort ger ett vin som är elegant samtidigt som det är bombastiskt. Efter en tids lagring på ek landar det smakmässigt in någonstans mellan fransk och amerikansk Pinot Noir med toner av jordgubbar, smultron, sandelträ och nougat, sam en elegant kryddighet som lämnar ett bestående intryck.

Vinexperternas hyllningar till "Idioten" som inte är så dum

Lysande val! Pigg och graciös pinot från Italien. Perfekt allroundvin, moffigt gladlynt med pigg frukt - kanonvin strax under hundringen.
― Vinhyllan, Maj 2024
Till en hederlig lasagne och det var verkligen inte dumt och definitivt inte idiotiskt.
― Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen, Maj 2024

Den här artikeln är en annons från importören Enjoy Wine and Spirits AB.