Det håller på att växa fram en helt ny generation av vinmakare i området Chablis. Med nya idéer, ett nytt synsätt och nya produktionstekniker tar de hela området med storm. Vi presenterar här nedan sex av Chablis nya ansikten.
Om du ger dig in på Systembolaget och går till hyllan för franska vita viner så kommer du snabbt märka att ett visst område dyker upp oftare än något annat på etiketterna; Chablis. Området som består av fyra kvalitetsklasser har de senaste decennierna befäst sin plats i de svenska vindrickarnas hem och hjärtan. Kunskapen om vinerna ökar och gemene svensk har i dag bra koll på vinerna som produceras där. Samtidigt händer det mer än någonsin i norra Bourgogne. Det håller i detta nu på att växa fram en helt ny generationen av vinmakare, oenologer och profiler med hemvist i Chablis. Med sina nya tankesätt, idéer, tekniker och miljötänk på kort tid har tagit hela Chablis med storm. Vilka är då dessa personer, vad gör dem unika och hur ser de på Chablis framtid? Här nedan presenterar vi sex nya ansikten i Chablis.
I samband med detta presenterar vi även ett vin från respektive person och vinhuset denne representerar.
Domaine des Malandes – Amandine Marchive
År 2018 kom beskedet från den smått ikoniska vinpersonligheten Lyne Marchive att hon lämnar över vinhuset som hon byggt upp från grunden de senaste decennierna, Domaine des Malendes, till sina barn.
– När jag och min bror tog över 2018 så valde min mamma att ta ett kliv åt sidan helt och hållet, vilket inte hör till vanligheterna. Ofta när en generation kliver åt sidan så är man ändå med och styr, men vår mamma valde att lämna allt åt oss och lita på oss, berättar Amandine Marchive i en intervju med Vinbanken.
Bland det absolut första Amandine och hennes bror gjorde var att ställa om all produktion så att den blev ekologisk.
– Det fanns ingen annan väg att gå. Jordmånen vi har gör att väldigt mycket rinner ner genom jorden, och det innebär att om vi har kemikalier på våra rankor så är risken stor att de rinner hela vägen ner till grundvattnet. Vi måste värna om vårt vatten och de resurserna vi har.
I dag har Domaine des Malandes bland annat installerat solpaneler på sina byggnader och har även som ambition att minska exporten av sina viner för att på så sätt minska sitt avtryck.
Familie Savary – Mathieu och Maxime Savary
Trots att namnet Familie Savary hör till ett av de absolut nyaste och färskaste i hela Chablis så döljer det sig en enorm historia bakom det. Det är nämligen resultatet av ett äktenskap mellan två personer som tillhörde några av de absolut äldsta vinhusen i hela området. Det var dock först 2022 som Familie Savary tog sitt namn efter att under många års tid ha hetat Domaine Olivier et Francine Savary.
I dag är det Olivier och Francines två söner, Mathieu och Maxime, som driver vinhuset framåt. Och ihop har de bilden klar för sig med vad de vill med de 20 hektar mark de har till sitt förfogande.
– Då vi inte har någon ambition att utöka vår mark så gäller det att arbeta så hårt som möjligt för att förbättra kvalitén på våra viner och på så sätt få det erkännandet vi förtjänar, säger Mathieu som är ansvarig för försäljning och marknadsföring.
I samband med namnbytet så ville de även sätta ett eget avtryck på fler sätt än så, vilket också syns på etiketterna. Det är nämligen ett resultat av att de ville ha lite av en ny identitet på vinerna som skulle spegla deras personligheter. Och om man jämför etiketterna på vinerna från Familie Savary så märker man direkt att de har ett modernt utseende.
Le Domaine d´Henri – Margaux Laroche
”Henri och Madeleine Laroche ägnade hela sina liv åt att skapa den här egendomen. Vi tackar dem från djupet av våra hjärtan” /Michel Laroche och hans barn.
Ovanstående text står på etiketten som Le Domaine d´Henri har på sin Chablis. Det är en hyllning till paret som skapat egendomen och bevarat vingårdarna på ett så pass bra sätt.
År 2012 tog Margaux's familj över Michel Laroche och grunda Le Domaine d´Henri. Bara drygt ett år senare väljer den nyexaminerade Margaux Laroche att ansluta till familjehuset för att hjälpa till med främst försäljning och distribution. Lite visste hon då att hon endast några år senare skulle ansvara även för all vinmakning efter att hon utbildat sig inom det.
Margaux och hennes familj har gett sig själva bra förutsättningar att skapa unika viner genom ett projekt som familjen drog igång vid grundandet 2012. De valde då att ta tillbaka drygt 22 hektar vingårdar som de tidigare arrenderat ut. Det här var mark som innehöll gamla vinrankor och som på så sätt var väldigt unika, och det är först de senaste åren de börjat se frukten av det här arbetet. Sedan 2022 är Le Domaine d´Henri ekologiskt certifierad.
I en intervju med Berry Bro & Rudd berättar Margaux Laroche att en husstil nu börjar uppenbara sig i familjens viner.
– Vi är inte Domaine Laroche längre. Vi har vår egna identitet, säger hon i ovanstående intervju.
La Chablisienne – Estelle Roy
Vincent Bartament var lite av en ikon och legendar inom vinmakning i Chablis. Efter att ha gått bredvid honom i flera års tid fick Estelle Roy ensamt ansvar över vinmakningen hos kooperativet La Chablisienne 2023.
– Det här är bland det roligaste jag vet. Drömmen är att fortsätta göra det jag gör. Att få våga utforska och förklara det jag gör, och framförallt hitta nya tekniker inom vinmakandet, säger Estelle Roy i en intervju med Vinbanken.
Till skillnad från många andra vinhus i den här artikeln så är La Chablisienne lite av en jätte med sina drygt 200 odlare som är en del av kooperativet. De har 1200 hektar till sitt förfogande och är i dag det enda kooperativet i hela Chablis. Även om det är en hel del press på Estelle Roy, som kommer från Alsace ursprungligen, så njuter hon av att få arbeta i Chablis.
– Alsace har många fantastiska druvsorter, men det är inte samma filosofi som i Bourgogne. Här har vi egentligen en grön druva som vi fokuserar på och det är chardonnay. Det är en fantastisk druvsort. Det är en av världens kändaste druvor och det går att göra så otroligt mycket med den.
Som ett av många nya ansikten i Chablis har hon sett hur hela området tagit stora kliv framåt och blivit mer moderna. Hon har även sett hur fler och fler kvinnor klivit fram i flera av vinhusen i Chablis.
– Det märks tydligt att det finns fler och fler kvinnor som tar för sig. Flera vinhus här i Bourgogne har i dag kvinnliga vinmakare och det är en stor skillnad jämfört med hur det var innan.
Domaine Louis Moreau – Diane Moreau
Nu är Domaine Louis Moreau inne på sin sjätte generation sedan grundandet 1814. Diane Moreau kommer bli generation nummer sju i ordningen när hon tar över år 2027. För till skillnad från många andra nya ansikten i den här artikeln så har Diane ännu inte hunnit tillträda i sin nya roll, utan det kommer hon göra när hon blir klar med sina oenolog-studier vid universitet i Dijon. Ändå har hon något oerhört spännande och nytt att se fram emot.
År 2022 valde nämligen hennes far Louis Moreau att förbereda för att lämna över vinhuset till nästa generation genom att skapa ett helt nytt företag som han döpt till Domaine Louis Moreau Père & Filles. Och den här nysatsningen kommer bland annat innehålla fullt fokus på ekologisk odling.
Det som bland annat gör Domaine Louis Moreau unikt är att de med sina 52 hektar vinodlingar har hela 5 Climat (micro-terroirs) i Chablis Grand Cru-appellationen. Varav en av dessa är ett monopol de äger tillsammans med Domaine Christian Père et Fils.
Trots att Diane Moreau ännu inte tillträtt i sin nya roll så har hon ändå stort inflytande redan när det kommer till själva vinmakningen och produktionen av vinerna, men även med marknadsföringen. Familjen Moreau räknar med att de första vinerna från Domaine Louis Moreau Père & Filles ska börja produceras 2025.
Chablis Premier Cru, Les Fourneaux, 2022, Domaine Louis Moreau
2022En ung och fruktig premier cru med väldigt ren och frisk frukt som går åt det gröna hållet. Doften bjuder på de där friska gröna syrliga äpplena, de gröna päronen och den friska citruszesten. Smaken har en liten sälta i avslutet men även mineralitet. Väldigt rent, friskt och ungt.
Domaine Verret – Clémence Verret
Coronapandemin ledde till att Clémence Verrets planer att resa runt jorden och upptäcka nya länder grusades. Istället blickade hon hemåt och valde att bli en del av familjeverksamheten som hennes far Bruno Verret nu driver.
Vinhuset Domaine Verret har en enorm historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1750-talet, och nu är nästa generation Verret redo att ta över.
– Jag har alltid velat kommit tillbaka till vinhuset en dag. Det var bland annat därför jag valde att studera till oenolog.
Även om Bruno Verret fortsatt driver vinhuset så är Clémence involverad i vinmakningen och hjälper till i allra högsta grad med produktionen. Hennes plan framöver är att omvandla samtliga 66 hektar odlingar till helt ekologiska de närmaste åren. Med sin långa historia har Domaine Verret gjort sig ett namn på hemmaplan och är i dag en erkänd producent i hela Bourgogne. Det beror väldigt mycket på att man inte enbart begränsat sig till Chablis utan valt att producera även rött, rosé och mousserande vin från hela Bourgogne.
För Clémence Verret så har hennes resa bara börjat, men trots det har hon redan hunnit med att göra sig själv ett namn. År 2022 vann hon nämligen priset som årets unga talang i Bourgogne.
– Våra viner är alltid autentiska. Vi producerar fruktiga, terroridrivna viner, säger Clémence Verret i en intervju med Decanter.
Chablis Premier Cru, Beauroy, 2018, Domaine Verret
2021Ett vin med en superfin liten utveckling i sig där man får en lätt touch av fat direkt i doften. Frukten är lite varmare och du får gula äpplen, gula päron, lätt mogen citron, sälta, örtighet och bivax. Superhärlig längd med en fin intensitet och aromatik. En riktigt bra premier cru som bjuder på elegans och massvis av smak.