Laddar annons
Recension tillfälliga viner 18 augusti
17 Aug, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension tillfälliga viner 18 augusti

Recension tillfälliga viner 18/8. Ett nyhetssläpp för vinälskare med ett antal röda, vita och mousserande viner som är väl värda att söka upp.

Recension tillfälliga viner den 18/8 Anno Corona. Inga konserter, ingen publik på sportevenemang men ett fullpackat litet propeller-SAS-plan från Skåne till Arlanda när man ska upp och prova nyhetsviner. Prioriteringarna detta märkliga år är sannerligen svåra att förstå.

Systembolaget har som ni säkert vet lagt ner alla provningarna för skribenter. Men tack vare Elke Jung och Gunilla Hultgren Karell kan vi prova nya viner och årgångsbyten, och vinskribenterna kan fortsätta förmedla intrycken till er kära wine-lovers.

Här kommer mina personliga favoriter i detta 'mellansläpp' i recension tillfälliga viner 18/8 som innehåller ett antal riktiga pärlor. Häng på!

Snabbval - direkt till tabellen

Champagne

Prologue Grand Cru NV, (90146), 349 kr

Lätt bronsfärgad som skvallrar om en hel del pinot noir. Stor fin jästig/brödig direkt ton med frukt av röda äpplen med skal, gråpäron, hasselnötter/nougat och våt sten.

Stor djup smak, mycket torr, komplex med drag av skalbeska i positiv bemärkelse. Fin syra med bra mineralton av sten och krita. Lång, frisk och tät eftersmak. Kommer att ha ett långt liv i flaskan.

Recension tillfälliga viner 18/8 - vita

Nya Zeeland

Greywacke Pinot Gris 2017 (95025), 189 kr

Greywacke gör klart reduktiva viner med krutig doft av knallpulver och nydragen tändsticka. Ibland lite mycket men ibland precis lagom, som i denna pinot gris. Läcker fräsch frukt som nästan drar mot riesling med gröna äpplen och en den rökiga doften av gårdagens scoutläger med grillrester.

Mycket god med charmerande svag restsötma som balanserar för druvan ganska hög syra och den pikanta rökigheten. Komplex, rolig, annorlunda och helt utanför boxen.

Vita viner Sydafrika

Stark-Condé Field Blend 2019 (93076), 159 kr

Field blend innebär att druvorna växer blandat i samma vingård, (i detta fall chenin blanc 42% roussanne 30%, verdelho 17% och viognier 11%) och sedan jäser tillsammans. Resultatet blir här en blomsterbukett med fräscha fina lätt parfymerade blommor och frukter som passion, citrus och rabarber.

I smaken går rabarber igen tillsammans med citrus som japansk yuzo, hallon och passionsfrukt. Frisk fin syra, komplexitet och bra längd. Mycket rolig bekantskap för en trevligt liten kostnad.

Sumaridge Chardonnay 2018 (96026), 199 kr  11 aug

Tydlig och ren chardonnay från svala vingårdar i Hemel-en-Aarde i Sydafrika. Betydligt fräschare än förra årgången som led av lätt unken doft och smak. Här finns gröna äpplen och citrus och en lagom dos nya ekfat i skön blandning.

Ren fin smak med god chardonnay-frukt och fint balanserade fat i modern nya-världen-stil. Ännu ganska ung men med fint gry. Kul att se förbättringen så tydligt.

KWV Mentor’s Grenache Blanc 2015 (95049), 169 kr

Fem års mognad plus en stadig druvsort ger ett vin med bredd och stadga. Vax och honung, antydan till petroleum, övermogen vit persika, krydda som kardemumma, blommor och apelsin.

Mycket smakrik med massor av väl mogen frukt (persika, apelsin, ananas) plus en spännande ton av vitpeppar. Ganska ”fet” känsla men ändå skönt balanserad med modest alkohol för sitt ursprung och druvsort.

Orange vin från Tyskland

Friedrich Becker Kalkmergel Grauburgunder 2018 (92552), 199 kr

Ojdå! Alldeles orangerosa vin, kul och överraskande. Nu är ju denna druva som heter pinot gris på franska inte grön utan grårosa så det är bara naturligt om än lite ovanligt. En veckas maceration med skalen är hemligheten

Och den har fått med en lätt rosa ton i doften också där päron och hallon samsas. Lite godiston i smaken då körsbär och päron turas om, ganska bra syra för pinot gris och klart roligt vin i kanske något hög prisklass, men klart originellt och mycket kul vin!

Recension tillfälliga viner 18/8 - röda

Frankrike

Mercurey Les Frambiosière, Faiveley 2018 (90207), 289 kr

Det har varit klent med viner (på Systembolaget) från denna superba producent på senare år. I våras kom ett vin och nu kommer en av Faiveleys stoltheter, en s k monopole (enskilt läge, en ägare) Les Frambiosière från Mercurey i Côte Châlonaise, den främsta av byarna i det området. Och detta är ett av de främsta vinerna därifrån.

Underbar ren och fin pinot-doft med djupt koncentrerad hallonton plus en liten känsla av mörka bigarråer inklusive en svag touch av bittermandel. Bara en susning av nya fat.

Fint balanserad i läcker fruktdriven stil med tydligt bärig framtoning med samma hallon/körsbär som i doften. Och något mer ek. Perfekt syra och väldigt fina tanniner som i nuläget är tydliga och strama. Kan (och bör) väntas in några år.

Kan bara inte förstå varför man köper in 420 flaskor av detta fina vin, hur långt kan det räcka? I snitt en flaska per butik om alla skulle ha det!

TIDIGARE ARTIKEL: Kvalitetsproducenten Faiveley i Mercurey och i Bourgogne.

Côte-Rôtie Améthyste, Levet 2017 (95107), 529 kr

Mörk och tät. Även doften har något mörkt över sig med nyplockade björnbär, svartpeppar och mörkt röda rosor som ung högklassig syrah bär med sig. Mycket fin ton av mörkt rostade snygga ekfat som ligger i bakgrunden och lurar.

Strålande fin Côte-Rôtie i elegant Côte de Nuits-stil med kraft och elegans i skön förening. Mycket smak, mycket fin frukt och bra portion ekfat men ändå vilar det en finstämdhet över hela skapelsen, en snudd på perfekt kombination av druva, terroir och nya ekfat. När Côte-Rôtie är så här bra så känns det som ett möte mellan Rhône och Chambertin.

Röda viner Italien

G.D Vajra Dolcetto d'Alba 2018, Coste & Fossati 2018 (95783), 189 kr

Mörk tät med djupt röd färg. Bra dolcettofrukt med lakritsrot och peppar, mörka körsbär (inkl kärnor) och mandel. Jättegod med rund generös frukt, välsmakande och komplett i okonstlad rak stil med koncentrerad frukt och stor fin eftersmak.

Barbaresco 2016, Produttori del Barbaresco (92398), 359 kr

Mycket vackert intensiv ljust röd till att börja med. Förfinad doft med lätt blommig touch, nypon och rosenblad, lite omogna blå plommon plus en charmig rökighet. Komplex och fin med lager på lager av väldoft!

Smaken lever mer än väl upp till doften med en förunderlig koncentration för ett så elegant vin. Man har sagt att detta nog är världens bästa kooperativ och här har vi beviset. Massor av smaker som bara levererar, syran finns där, liksom den fina frukten och naturligtvis en rejäl tannin-dos. Farligt god redan idag men toppar väl om fem år.

Rött vin Portugal

Baga ao Sol 2018 (90122), 199 kr

Från Alentejo i södra Portugal kommer detta sympatiska lilla vin. Ljus som baga ska vara med en klart rödbärig doft och inslag av lakrits och citrus som pomerans.

Systembolaget hittar: mörka körsbär, viol, fikon, svarta oliver, plommon, kanel, björnbär och rökig mineral. Har vi provat samma vin?

Lätt och elegant i stilen som en Portugals Beaujolais med sköna mjuka tanniner och läckert läskande frukt. Men bra tryck i eftersmaken och ett riktigt bra matvin. Ska avnjutas sval och god. Väldigt bra vin i sin fina lättare stil.

Tabell

[drinklist id="87653"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Apropå utvecklingen som sker när det gäller skötseln av vingårdarna, framförallt i Bourgogne där man allt oftare ser hästar som brukar jorden i vingården. Mycket spännande. I denna film från Chablis är arbetshästen Roxane filmstjärna, motvillig och lite sur till trots.