Laddar annons
10 Dec, 2009

Julsnaps och uppsnappat om vodkan i Ryssland

Traditionsenligt kommer en ny kryddsatt julsnaps från Reimersholm till Jul. Årets har smak av apelsin och rondören kommer från sherry. Julsnaps 2009 är den 16 julsnapsen i en lång rad populära kryddningar där den pomerans och stjärnanissmakande Rånäs var först ut och Läckö Slottsaquavit en annan populär smak. Båda finns idag i det ordinarie sortimentet på bolaget.

-Framställningen av snaps är spännande. Till årets blandning har det gått åt 700 kg apelsiner tillsammans med de klassiska akvavitkryddorna kummin, anis och koriander.  Årets smak har även fått en skvätt Oloroso sherry i blandningen. Sherryn ger en knäckig plus aromatisk karaktär, perfekt i kombination till apelsinerna, säger Jonas Odland, Kryddmästare på Pernod Ricard.

Hur gör dom: Apelsinskal och kryddor blötläggs i sprit som sedan destilleras. Resultatet är en kryddsprit som används till att smaksätta en neutral sprit, den som också kan kallas för vodka.

10197 Reimersholms Julsnaps 2009, 199 kr för 500 ml
Solgul färg. Söt doft som påminner om ingefära och knäck. Smaken är typiskt kryddad av kummin och anis. Eftersmaken rund, med en lätt apelsinton. Trevlig.
Betyg: 4
Passar till: Julköttbullar, vad annars :-)

Snapsen finns i begränsad upplaga om 100 000 flaskor. Vad jag kan se (2009-12-09) fanns det gott om buteljer i butik.

Ryssland höjer vodkapris
Rysslands regering vill från årsskiftet införa ett minimipris på vodka som ett led i kampen för att minska alkohol-missbruket. Ett lagförslag finns som stipulerar en prishöjning på den billigaste vodkan med ca 50%.  Därmed skulle en halvlitersbutelj kosta litet drygt 20 svenska kronor. Den ryska regeringen har också beslutat om höjd ölskatten.
(Källa: TT-Reuters)/Alcoholupdate

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons