Den stora champagneprovningen 11 december
Årets stora champagneprovning hos kund bjöd på en härlig smakbredd. Från de strama, krispiga och äppelkäcka (1+2) men sinsemellan så olika valen till bäriga, runda och nästan feta Blanc de Noirs till Taittingers unga, rökigt kaxiga 02a och avslutningsvis och som grädde på moset för många, den komplexa, mogna och utvecklade Henriot från 1996.
Härligt tydligt fick vi smaka på hur olika champagne kan vara och att vinet därför kan passa mer eller mindre bra som fördrink alternativt till en måltid. Alla vinerna fann gehör för sin stil även om det personliga smakvalet sedan gjorde att man föredrog någon mer framför den andra. För egen del blev jag glatt överraskad att vin 3 gjorde så bra ifrån sig i kombination till maten. Blanc de Noirs passade som handen i handsken till den krämiga (ur-goda!)soppan, bra till musslorna, räkorna (om man inte adderade extra citron och lime över dem) och till hummern. Ibland är det långt ifrån så som man tror att saker och ting ska vara/smaka och tanken snuddade vid att det är en anledning, så god som någon, till varför ett vin och matintresse är så extremt roligt och långt från slentrianmässigt ämne att fördjupa sig i.
1. Billecart-Salmon Brut Réserve (7454), 329 kronor
2. Leclaire-Gaspard Blanc de Blancs Brut (7411), 269 kronor
3. de Venoge Blanc de Noirs (95629), 344 kronor
4. Taittinger Brut Millésimé 2002 (95555), 499 kronor
5. Henriot Brut Millésimé 1996 (95716), 529 kronor
Mer om vinerna vi provade
7454 Billecart-Salmon Brut Réserve, 329 kr
Druvor: 40 pinot meunier, 30 pinot noir, 30 chardonnay. Dosage: 9 gr/l
Säte: Mareuil-sur-Aÿ
Produktion: 600 000 flaskor/år.
Hemsida
Bakgrund
Billecart-Salmon är på modet. Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i den pittoreska byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av alla experter att minst hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad, traditionsbunden champagnefirma med en jämn kvalitet och en personlig stil av elegans och finess. Huset jobbar hela tiden med kvalitet och enligt champagnekännare blir kvaliteten stadigt bättre.
Ibland kallad för den sportiga champagnen, i betydelse att smaken påminner om granny smith äpplen och är ren, frisk och alltid fräsch samt spänstig!
Billecart kontrollerar hela sitt behov av druvor genom 27 långtidskontrakterade toppodlare vars lägen inte får ligga längre än 25 kilometer från viniferingsanläggningen. Många av dessa odlare hittar vi i Avize, Cramant och Le Mesnil. Den del av musten som de inte behöver (40 procent av mängden som köps in) säljer de till andra champagnehus. Huset köper in hela 95 procent av druvbehovet från de 27 topprankade vingårdarna, de egna druvorna är av sorten pinot noir.
Fakta tillverkning
Denna Cuvée är idag baserad på årgångarna 2000, 2001 och 2002. Druvmusten kyls ner och tillåts sedimentera under två dygn. Jäsning sker i rostfria ståltankar vid låg temperatur (12°C) under tre veckor. 30 procent av vinet genomgår malolaktisk jäsning på ekfat.
Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor varpå man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.
7411 Leclaire-Gaspard Blanc de Blancs Brut, 269 kronor
Druvor: chardonnay. Dosage: 6 gr/l (på SB hemsida 8 gr/l)
Säte: Mareuil-sur-Aÿ. Kommunbeteckning är Avize.
Produktion: 15 000 - 20 000 flaskor/år
Bakgrund
Företaget grundades av Ernest Alfred Leclaire 1878. Idag äger de 4 ha chardonnay premier cru och grand cru samt 3 ha i mindre betydelsefulla områden.
Fakta tillverkning & Vingårdslägen
Vinifiering: fem år på jästen innan dégorgement.
95629 de Venoge Blanc de Noirs, 344 kr
Druvor: 80 pinot noir, 20 pinot meunier. Dosage: 10 gr/l
Säte: Épernay
Produktion: 1,5 miljoner/flaskor år.
Hemsida
På korkhättan avbildas Yvonne de Venoge (den sista i släkten) man, Marquis Adrien de Mun.
Bakgrund
Champagnehuset de Venoge grundades av schweizaren Henri-Marc de Venoge. Han var aktiv med Champagnehandel i 12 år och lärde sig hantverket av kollegor i de tyskättade Champagnehus som hade stort inflytande i distriktet. Tillsammans med sin italienska hustru Marianna startar Henri-Marc1837 sitt eget Champagnehus med en rivstart. Han var först ut med att designa sina egna etiketter, vilket är unikt för sin tid. De Venoge är beläget i Epernay och har sin styrka i mångfalden av viner bl.a. med ovanliga Blanc de Noirs Brut som görs på 80 procent pinot noir och 20 procent pinot meunier. De Venoge gör också en årgångsbetecknad Blanc de Blanc Millésimé på enbart chardonnay. Husets prestigechampagne hette tidigare de Venoge des Princes, en blanc de blanc. De Venoge lanserar nu ett nytt prestigevin Louis XV, en cuvée på 50/50 pinot noir och chardonnay med en minimumlagring på 10 år. Firmans styrka är de enorma volymerna och det är deras Brut som räknas till husets bättre och säkrare val, enligt Richard Juhlin i Champagneboken från 1997.
Extra: Lustigt nog har Joseph Henriot även varit involverad i detta hus som idag ägs av Rémy-Cointreau.
Fakta tillverkning & Vingårdslägen
Det har aldrig hymlats om att detta hus skulle göra stora viner. Här är det baskvalitet som gäller. Fakta om tillverkningen är svåra att hitta varför både detta och vingårdslägen måste sägas hålla standard för champagnetillverkning vars druvor är av baskvalitet.
95555 Taittinger Brut Millésimé 2002, 499 kr
Druvor: 50 pinot noir, 50 chardonnay. Dosage: 8 gr/l (på SB hemsida 10 gr/l)
Säte: Reims
Produktion: 4 milj flaskor/år
Hemsida
Unik källare från 1211
Bakgrund
I champagnehusens kilometerlånga kalkstenskällare ligger miljoner buteljer och utvecklas, så många att det räcker för att stilla hela världens champagnetörst i minst 3 år. Taittinger, till skillnad från de andra stora champagnehusen, är fortfarande ett familjeföretag - och har så varit sedan 1734. Taittinger är en av de största ägarna av vingårdar i Champagne, belägna i de absolut bästa delarna av distriktet. Slottet La Marquetterie är familjens kanske förnämsta egendom. Det var här som Benedictinermunken Frère Oudart vid slutet av 1600-talet upptäckte en del av hemligheterna som ligger till grund för champagne. Taittinger äger även Comtes de Champagne, som hyst Thibaud IV, beryktad greve av Champagne. Han återerövrade Chardonnay-druvan från korsfararna, och just den stora mängden Chardonnay är utmärkande för Taittingers viner.
Deras vanliga brut har blivit ”anklagad” för att vara svajig. Undertecknad kan hålla med.
Fakta tillverkning
Alla viner jäser i ståltank, förutom prestigecuvéen Comtes de Champagne där en del jäser på nya fat. Malolaktisk jäsning. Under det senaste året har huset dragit ner rejält på dosagen från tidigare 10 g/l till idag 8 g/l.
Om årgången 2002
En superårgång enligt många bedömare och fullt i klass med 1995 och 1996. Andra jämförbara år är 1988 (elegant), 1989 och 1990 (rik). Tiden får utvisa vad som sker med smaken. En kall, frostig vinter befriade vinstockarna från ohyra och en mild vår gav en perfekt uppstart till blomningen i juni. Sommaren var varm och torr men inte het. Efter den 10 september kom några varma och torra dagar vilket satte fart på druvornas fenoliska mognad och som då höjde mängden socker. Druvorna hade bra syranivåer, dock inte i samma klass som 1996.
Vingårdslägen
Äger: 288 hektar, 34 olika vingårdslägen varav många är bland de bästa.
Köper framförallt in druvor från odlare i Cote de Blanc, är ett chardonnaydrivet hus.
Årgångschampagnen produceras bara de år förutsättningarna är goda och av druvor från de bästa lägena. Pinot noir ger blandningen kropp, kraft och struktur tillsammans med den vinösa upplevelsen av röda bär. Chardonnay står för blandbingens finess, elegans och krispiga snits såväl som druvan bidrar med en viktig del (syra) av lagringspotentialen.
Provningskommentarer plockade från nätet
"Bright gold with a fine bead. Smoky, powerfully scented bouquet displays lemon custard, buttery brioche and dried flowers. A spicy, focused midweight, offering juicy pear and mineral flavors and a late note of bitter lemon zest." 91 Points
International Wine Cellar
"It has flavors of dried fruits, apricots and pear and a texture that fills the mouth with a tight, mineral character. Impressive." 95 Points
Wine Enthusiast
95716 Henriot Brut Millésimé 1996, 529 kr
Druvor: 52 pinot noir, 48 chardonnay. Dosage: 10 gr/l
Säte: Reims
Produktion: 1 miljon/flaskor år.
Hemsida
Stanislas Henriot, VD
Bakgrund
Huset Henriots historia är något utöver det vanliga. I bakgrunden figurerar en av de många berömda champagnedamerna och änkan efter Nicolas-Simon Henriot vars familj ägt vingårdar i Champagne sedan 1640. Mme Appoline Henriot grundade huset 1808. Hennes sonson, Ernest Henriot, hjälpte för övrigt Charles-Camille Heidsieck att starta upp en egen rörelse innan han själv tog kontrollen över familjeföretaget Henriot.
Sedan dess har familjen varit involverad i otaliga champagneallianser och samarbeten där ett av de mer långvariga är tillsammans med Veuve Cliquot. Joseph Henriot sägs vara drivande bakom affären och budet från Louis Vuitton i försäljningen av Veuve Cliquot. Varefter han rask införlivade Cognac Hennessy i företaget och tillsammans bildade de lyxvarumärket LVMH eller Louis Vuitton Moet Hennessy. Joseph Henriot höjde raskt varumärkets image, förbättrade företagens finanser och ökade försäljningen men när en ny ordförande utsågs 1989, Bernard Arnault, var hans dagar räknade. 1994 lämnade Joseph Henriot så Veuve Cliquot och ryktet säger att han förlorade 130 miljoner francs på affären då han tog det egna varumärket (Henriot) med sig. Ansvarig sedan 2004 är Josephs son Stanislas Henriot.
Idag delar Henriot kontorsutrymmet med Charles Heidsieck och lagerkällarna med Clicquot. En nog så ovanlig sits för ett champagnehus men då sett i backspegeln helt självklart.
Fakta tillverkning
Huset Henriot använder inte pinot meunierdruvan enbart chardonnay och pinot noir från Grand Cru och Premier Cru lägen används. Långtidssamarbeten, det finns inga kontrakt, med andra odlare fyller Henriots behov av druvor. Familjen äger 35 ha men totalt brukas 120 ha om de kontrakterade odlarna inkluderas. De producerar 1,2 miljoner buteljer per år varav cirka 1 procent är husets prestigecuvée, des Enchanteleurs. Målsättningen är att alltid göra vin med mer finess än elegans som enligt Stanislas Henriot är en storstil-skillnad.
Den vanliga cuvéen ligger alltid 15 månader på fällningen, för prestigechampagnen är det 11 år som gäller. Källarna är de berömda kalk och kritakällarna där temperaturen konstant ligger runt 12 grader Celsius och luftfuktigheten är så hög som 98 procent. Reservvinerna har idag en ålder mellan 2008 ner till 1995. Cirka 30 procent av den vanliga blandningen består av reserv-vin. Dosage är ett skällsord, om jag tolkat Stanislas Henriot korrekt och därför så lite nyttjad som möjligt.
Varje vingårdsläge vinifieras separat. Alkoholjäsningen sker på ståltank, likaså den malolaktiska jäsningen. På vårkanten gör man precis som övriga hus blandningen som ska tappas på butelj och därefter lagras i källaren. Efter blandningsprocessen följer en lätt filtrering/dekantering varpå vinet går till den andra jäsningen, under jord i Reims. Detta vin, 1996, låg åtta år på jästfällningen varpå följde dégorgement (jästfällning och grums tas bort ur flaskan) och dosage på 10 g/l. Flaskan fick sedan vila ytterligare 9 månader innan försäljning
Om årgången 1996
Året började grått och kyligt med en hel del frost. April var lyckligtvis rekordsolig och sommarmånaderna fick både heta dagar varvat med regn. September hade en ihållande blå himmel. Henriot utmämner årgången som exceptionell, välbalanserad och rakt på sak. Vinet kan sparas ytterligare.