Laddar annons
14 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kitchen & Table i Clarion Hotel Amaranten

Marcus Samuelssons Kitchen & Table på Kungsholmsgatan är en mix mellan Kungsholmen och Manhattan. Måndagens lunchalternativ är således sej à la thai.

Det är trafikstockning längs Scheelegatan, foodtrucks står i en omaka parad från Kungsholmstorg till Flemminggatan och kontorister studerar förundrat menyerna ute på trottoaren. När en trend slår rot bland stockholmarna blir den snabbt ett lika starkt incitament till en förändring som mögel i badrummet. I vanlig ordning är vi snabba att etablera en vana och betrakta den som traditionsenlig. Som att vi länge druckit vin i det här landet. Att köpa lunch ur en parkerad liten lastbil kan nu ses som lika naturligt som att bära tatueringar, diskutabel ansiktsbehåring eller topplån.

Då lunchalternativen i innerstaden stadigt växer och priset på en sallad i plastbytta nu överstiger hundralappen har ytterligare en möjlighet blommat upp i den kulinariska floran. Riktig mat.

Marcus Samuelssons Kitchen & Table

För många svenskar räcker det att någon vag bekant postar en bild från ett AirBnB i Brooklyn för att pannloben ska börja bulta oroväckande. Så att Marcus Samuelsson bor i New York, driver snuskigt populära Red Rooster i Harlem (efter att ha rattat Aquavit på Manhattan och därigenom blivit den yngste kock som fått ett trestjärnigt omdöme i New York Times) samt har Obama på speed dial efter att ha lagat mat åt presidenten och fyrahundra gäster vid en statsmiddag är, en smula svårt att rymma i vår begreppsvärld.

Hans Kitchen & Table är inte en uppräkning av restaurangens inredningsdetaljer, utan en filosofi. Ett avskalat sätt att presentera lokala råvaror svepta i Manhattans smog. Inredningen är signerad arkitektkontoret Tengbom och briefen var ”Afrika möter farmor”. Resultatet är råa ytor, muralmålningar och mer virke än i ett trätekniskt gymnasium. Runt det öppna köket löper en elegant bardisk och över alltihop hänger lampor, glas och karotter. Det kommer snart att bli fullt, lovar servitören, medan hon visar oss till vårt bord.

Det är mitt tredje besök i restaurangen och jag har hittills provat fläskfilé och en saftig kycklingrätt. Måndagslunchen är sej i thaitappning: koriander, jordnötter och ris. Förrätten är en glasburk full med vitkål, och det är ungefär lika spännande som det låter. Huvudrätten däremot är en generöst tilltagen bit fisk som nöjt simmar runt i en sås med väl avvägd styrka. Kring kudden av ris ligger nötter utströsslade och de skänker en knaprighet till det mjälla.

Som avrundning skållar jag tungan på en dubbel espresso, innan jag beger mig ut, förbi kolonnen av foodtrucks.

Kitchen & Table

Profil: Restaurang med tema: ”Afrika möter farmor”.
Adress: Kungsholmsgatan 31, Stockholm.
Klientel: Kollegor på lunch.
Vinlista: Ja, sex röda, sex vita, bubbel och ett fåtal alternativ på glas.
Typsituation: Längs Scheelegatan ekar glassbilens klagan över att livsmedel säljs över fryspunkten ur medelstora lastbilar.
Betyg: 4 av 5.