Laddar annons
30 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hemma hos Hasir, där dönerkebaben uppfanns

Medan andra imponerades av digitalur använde Mehmed Aygün det tidiga sjuttiotalet till något med mer substans. Han uppfann dönerkebaben. I Kreuzberg hittar du bland annat sådana i hans restaurang Hasir.

Stadsdelen Kreuzberg låg tidigare omringad av muren, som en inspirationskälla till våra miljonprogram. Här, söder om Spree, samsas immigranter, hippies, artister, squatters och turister. Likt Londons Shoreditch har gentrifieringen av Kreuzberg lett till att den bohemiska auran putsats något. Och nu har stjärnbeströdda krogar letat sig in bland undergroundbarerna och saluhallen Markthalle Neun.

Samtidigt har klubbarna omkring Oranienstrasse och punkbaren SO36, där legendariska spelningar gjorts av exempelvis Einstürzende Neubauten och Die Toten Hosen, fått konkurrens av mer alternativa motsvarigheter i den södra delen av Kreuzberg.

Hasir i Kreuzberg dignar av kött

Jag och min far promenerar genom ett försomrigt Kotbusser Tor, omgivna av fågelkvitter, vespor och heroinister. Då cocktailbaren Würgeengel har stängt sveper vi en espresso på Chapter One Coffee innan vi kompletterar med en mojito på Luzia. Därefter beger vi oss till kvällens middag.

Restaurangen Hasir huserar nära Kotbusser Tor U-Bahn. Det är en kedja med lokaler runt om i Berlin, somliga med vita dukar, andra, som den på Adalbertstraße, med liv.

Det fräser från en stor öppen grill och familjer diskuterar högljutt medan servitörerna flyger fram bland borden med ett moln av svettdroppar kring sig. Det är lördag kväll, måhända lönehelg, och lokalen är fylld till bredden. Hela restaurangen är en ugn.

Medan andra restauranger inretts med tygsjok och tofsar och kakel är den tongivande inredningsdetaljen här kött. Kycklingar snurrar på spett, i en monoton version av Svansjön. Lamm, nöt och gris grillas på galler och tillagas i en sorts hatt av plåt. Röken sveper längs väggarna, där inramade statsbesök och familjer blickar ut över borden.

Servitörerna pilar från den inglasade grillen, via matsalen på bottenplanet, uppför halvtrappan och sedan tillbaka. Vi blir visade till ett bord invid en parad av burkar med inlagda grönsaker, likt naturhistoriska museers samlingar av utdöda arter. Vi beställer två Efes och bläddrar bland ett tjugotal kebabrätter. Jag fastnar för den med längst uppradning av ingredienser. En kebab som, bland mycket annat, serveras med en chilifrukt stor som min underarm. Allt smakar fabulöst.

Det vilar en mycket familjär stämning över restaurangen, tänker jag när vi till sist försöker ta oss ut på gatan igen. Par, familjer och kompisgäng dricker öl, mumsar hummus och trängs. Det är som Kreuzberg i stort. Eller Brännbollsyran i Umeå.

Restaurang Hasir

Profil: Turkisk restaurang.
Adress: Adalbertstraße 10, Berlin.
Klientel: Mestadels familjer.
Vinlista: Tyngdpunkten är på Frankrike.
Typsituation: Två små flickor i ballerinakläder brottas i en soffa och en äldre herre beställer ett stort glas mjölk.
Betyg: 4 av 5.