Laddar annons
28 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Snotty har börjat servera brunch

Sympatiska popbaren Snotty på Skånegatan dukar upp en full english, veggoburgare samt pannkakor och glass. Deras brunch är en dröm för varje bakfull och själsligt tom söderbo.

”The bar staff take their music selection seriously, playing the latest underground cuts”, så avslutar Time Out Magazine sin korta, men tämligen kärnfulla recension av Skånegatans bästa bar: Snotty. De senaste nio åren har jag tillbringat mer tid här än på någon annan krog. Eller någon annan lokal, bortsett från mitt jobb och mitt hem.

Så att skriva om det känns, tja, en smula incestuöst. Likt att recensera min egen mag- tarmfunktion. För var ska jag börja: med musiken? Eller toalettdörren, som inte helt utan charm, under en tid bestod av en upphängd matta? Eller med sommarkvällarna vi drack öl som middag? Att det är ok att ta med hund?

Låt oss börja med Skånegatan, vars rykte som nöjescentrum asfalterades under nittiotalet, då Lotta Andreasson startade Hannas krog. I krogens källare har alla stockholmsbaserade band där A, gitarristen har finsk påbrå, B, sångaren har synfel eller C, sångaren bär hatt, spelat. Än i dag vallfärdar This Perfect Day-fans hit för att berusa sig på minnen. Numera huserar Pet Sounds bar i lokalen och på senare tid tycks man snarare än från musikhistorien hämta inspiration från en ungdomsgård i Tierp.

Patinerade popbaren Snotty

Medan Tom Waits rosslar fram den vackra Somewhere, rusar Sten, en av Snottys grundare, ut för att köpa mer mjölk. På vägen ut serverar han två äldre damer, som beställt cider på fat. Klientelet på Snotty är eklektiskt och en konstant källa till underhållning. Jag tänker närmast på den gången delar av en ridskola förvillade sig hit en lönehelg.

Längs väggarna sitter valda bitar ur rockhistorien inramade: en drömsk Jarvis Cocker står på ett tågräls i en perfekt skuren kostym, Brian Eno blommar ut i ett slags påfågeldräkt jämte Serge Gainsbourg som myser med en hund. Och så uppsalareferenserna, i form av allt från vimplar till klotter på grannhuset.

I vanliga fall, säg en lördagskväll runt klockan elva, är lokalen så fullsatt att du delar dna med andra gäster på din väg mot toaletten. Att vara här då dagsljuset gnistrar genom fönstret och gästerna sitter mindre sinnligt uppflugna på stolar och samtalar, nästan helt befriat från sludder, om det aktuella ränteläget, känns en smula ovant.


Ägg & bacon & Northern soul

Snotty är vid det här laget kända för utmärkt rullade köttbullar. Man har även rönt framgångar med bookmakers toast samt fisksoppa. Under helgbruncherna serverar man klassisk full english, med bacon, äggröra och fullständigt delikata kycklingvingar. Samt ett vegetariskt alternativ, där bland annat en veggoburgare ingår. För dig som tycker att LCHF är science fiction finns möjligheten att bygga på med pannkakor.

Just denna söndag, måhända för att eftermiddagen randas, är det barmenyn jag fastnar för. Det Snotty kallar småkäk består av vegetariska samosas med raitasås, buffalowings, pommes och toast. Till detta en latte och sedan för att jag ska bli verkligt stissig: bryggkaffe, allt smakfullt serverat till tonerna av You Can't Hide Your Love Forever med Orange Juice.

Ja, jag återkommer till musiken. Låter den ta plats, likt i ett nothäfte. Och det är oundvikligt, ty här har jag upptäckt fler band än via tidningen Pop. Snotty är lite som en storasyster med en väl tilltagen skivsamling. Och ett par tusen liter öl.

Snotty

Profil: Popbar.
Adress: Skånegatan 90, Stockholm.
Klientel: Stammisar.
Vinlista: Vin är här ett guilty pleasure.
Typsituation: I baren säljs även världens mest missförstådda djur: hyenan. Eftersom det är tillverkat i plysch är det även världens mest lättantändliga.  
Betyg: 5 av 5.