Laddar annons
21 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Harvest Home

Bara ett fixed gear-tramp från Nytorget huserar det patinerade stammishaket Harvest Home. Där den bärande inredningsdetaljen är vete.

Det doftar nyslaget hö och Echo and the Bunnymens Lips Like Sugar spelas på en pratsam volym, som inte ens får de spröda vetekärvar som hänger längs väggarna att vibrera. Musiken här är närvarande på flera sätt: bland annat är det Ronnie Lane, bassisten i the Small Faces och the Faces, som har inspirerat till krogens namn, med den euforiskt kvittrande Harvest Home.

Vardagsrummet Harvest Home

Lokalen är svept i tapeter, röda likt levrat blod. På de enkla träborden står tända ljus och lågorna fladdrar till helt kort varje gång dörren öppnas. Det susar i säven-lampskärmar hänger här och där och övrig dekoration består av en lie, en tivolihäst och ett dragspel (Ronnie Lanes?), som kurar i ett hörn. I baren hänger ett inramat foto av en annan hjälte: Nacka Skoglund, ett par troféer, en läderfotboll samt mer vete. Det är en mycket tillåtande inredning, så länge det rör sig om agrikultur eller lagsport i någon form.

Jag närmar mig bardisken och där sitter de, uppradade: stammisarna. Jämte skägget vilar hästsvansen och västen armbågarna mot disken, uppflugen på barstolen bredvid balanserar blommiga klänningen, hon med den svarta hunden i koppel. Över disken hanteras andrahandskontrakt och äldreboenden. Det där mellan himmel och jord, endast avbrutet av enstaka rosslingar.

Servitrisen sitter på en av stolarna i baren och hjälper en gäst med korsordet. Även en tysk turist, vilken förvillat sig hit från Medborgarplatsen, får assistans, i form av utlämningsreglerna på Systembolaget. ”You should bring your passport, yes, really”, säger hon, innan hon placerar sig bakom ölkranarna och frågar vad jag önskar.

Jag vill ha det alla andra dricker, tänker jag, det stammisarna sippar, som han i hästsvans. Så jag säger: ”varsin fullständigt ordinär öl” – något att läppja på, drämma i bordet, blåsa skummet av. Jag får ingen som helst reaktion. Två öl, tillägger jag, och två Three Towns uppenbarar sig.

Vi slår oss ned i en vetedunge (lokalen har en högre vetehalt än en långfranska) med våra öl och servitrisen kommer ut med menyn. I köket står Uffe och puttrar fram rustika och närproducerade rätter i form av pajer, fisk- och skaldjursgryta, lammlägg och oxkind. Men vi håller oss till öl, det känns mer, tja, stammisaktigt.

I Stockholms innerstad hör det till vanlig hyfs att likna ens favoritkrog vid ett vardagsrum, detta till stor del beroende av att många invånare helt saknar vardagsrum i det egna hemmet. Och hur uttjatat det än må vara så är det så det känns, som hemma. I efterkrigstidens Tyskland.

Tveklöst tillhör Harvest Home de vattenhål på söder, vilka i motsats till det läckande Slussen, är värda att besöka.

Harvest Home

Profil: Söderkrog.
Adress: Bondegatan 60, Stockholm.
Klientel: Stammisar.
Vinlista: Här dricker du öl.
Typsituation: Ägarna Jaap och Malin har skapat ett ställe som är så mustigt att det skulle vara möjligt att göra ett avkok på lokalen.
Betyg: 4 av 5.