Laddar annons
17 Dec, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Klassiska viner till oklassisk julmat med skruvad avslutning

Det viktigaste under julhelgen är att umgås med sina nära och kära. Alla hushåll har sina traditioner och i min lilla familj är maten och vinet i fokus. Under helgdagarna finns det tid att laga mat, rå om varandra och dricka vin tillsammans. Förutom sill och ris a la malta äter vi ingen typisk julmat. Anklever, patéer, skinkor, sniglar, skaldjur och fågel är det som dukas fram.

Långsamma sniglar till vin från Chassagne

Sniglar Provencale med stora mängder persilja är en återkommande rätt. Vårt escargots-ätande började när min vän firade jul hos oss och till min pappas förtret var sniglar inte hennes grej. Men efter lite kärleksfullt tjat lärde sig Sophia att älska sniglar. Till det dricker vi ett krämigt vitt vin helst från Côte de Beaune.

En självklar favorit är Chassagneproducenten Marc Morey som gör koncentrerade, mineraliska viner med mycket rikedom och elegans. Han producerar generiska viner upp till Batard-Montrachet. Chassagne-Montrachet 2011 (90583) är redan öppen och drickvänlig. Smaken är otroligt ren, djupt mineralisk och fokuserad. Halstrad anklever är en viktig del av aftonen, sylt och annat sött tjafs är strikt förbjudet på den delikata levern.

Champagne är aldrig fel

Till det är champagne helt rätt! Bubblorna fräschar inte bara upp, de sprider även glädje. Charles Heidsieck Brut Réserve (77522) är en fenomenal standardchampagne som tack vare sin rikedom är idealisk till anklever. Reimshuset gör champagne i klassisk generös stil och standardcuvéen är känd för sina rostade toner av hasselnötter och smörig brioche. Moussen är mjuk och bjuder på en gräddig munkänsla.

Okej, jag erkänner att jag är barnsligt förtjust i roséchampagne. När bubblorna levererar bra struktur och fräschör som Louis Roederer 2008 Rosé (96111) kan man inte låta bli att sörpla i sig stora mängder. Toppårgången levererar mogen röd frukt, balanserad hög syra och framförallt en koncentration och längd som är enastående. Servera gärna i en större bourgognekupa för att kunna njuta av vinets fulla potential.

Julafton och varmrätt

Kvällens höjdpunkt är helstekt anka med brysselkål. Till krispigt ankskinn dricker vi helst röd bourgogne. På Julafton firar vi Jesu födelse och vinet Vigne de l’Enfans Jesus från Bouchard Père & Fils har både ett lämpligt namn och är gudomligt gott. En historisk vingård som ägs av Bouchard har klassen premier-cru och ligger i Beune-Greves.

Nunnan Marguerite du Saint-Sacrement spådde födseln av Ludvig XIV fast hans mor drottning Anna av Österrike var steril. Barnafödseln ansågs som ett mirakel och karmelitorden döpte vingården till ”Vigne l’Enfant Jesus”. Läget producerar fylliga långlivade viner med mycket struktur. För tillfället säljer systembolaget ett sexpack (71843) med två stycken 07or, 08or och två från den tillgängliga årgången 2011.

Söderut i Volnay bor en näktergal vid namn Nicolas Rossignol. Det vackra efternamnet Rossignol betyder näktergal på franska. Det finns fortfarande 2008or en sval och elegant årgångatt köpa. Den syrliga frukten passar perfekt till ankans feta textur. Volnay (74273) bjuder på en smakfull upplevelse. Mörkröd frukt och subtila fatkryddor. Premier cru:n Clos des Angles (4824) är djupare och bjuder på mer krydda och spänst och kommer vara mer intressant Julafton 2020.

Mina föräldrar är tyvärr inte förtjusta i söta viner och som tur är finns det intressanta halvflaskor. Château Coutet 2009 (96030) är det perfekta julvinet. Sauternes osar saffran och mandarin, idealiskt till ris a la malta. Koncentrerad och fylld med tropisk frukt och orientaliska kryddor. Underbar nu och en klockren julklapp till vinsamlaren.

Portvin och cigarr

Port är en bortglömd dryck förutom under julhelgen då det är accepterat att dricka lådvis med portvin. För oss olyckliga som inte har flaskvis med moget vin har årgång 2011 kommit ut. Såklart, väldigt primärt men inte mindre gott för det. Grahams 2011 (99124) är redan larvigt bra, plommon, örter och blå blommor är det som fyller glaset. Lägg till en fyllig kropp i sällskap med små, smuliga läckra tanniner. Den långa, eleganta finishen får mig att börja drömma om vinets långa framtid!

En perfekt julcigarr till det förstärkta vinet är den handrullade kubanska Partagas Culebras. En cigarr eller snarare tre rökverk i en. Skruvade och med en festlig form kommer den i en söt träask. Den är mild, lättrökt och har en god pepprig eftersmak. Läcker 30-minuterscigarr med ett sött och mjukt drag. En cigarr som är perfekt att dela på eller om man vågar röka alla tre på en gång!

Joyeux Noël!

 

Författare: Béatrice Becher