Laddar annons
15 Dec, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Moscatel de Setúbal, Portugals glömda starkvin

Att kombinera storstadssemestern med vingårdsbesök kräver blott en sak av dig; välj en stad med närheten till vinodlingarna. Enklast är det att välja Wien, där odlingarna numer är en del av huvudstadens förorter. Läs gärna Vinbankens artikel om vin i Wien förresten.

Färre är det dock som inser hur nära det är till vinodlingarna om du valt att åka till Lissabon, Portugals huvudstad.

Från Lissabon beger du dig över 25 april-bron som förbinder kommunen Almada med huvudstaden. Förresten, undrar du över namnet på bron? Svaret är enkelt. Bron stod färdig i mitten av 1960-talet och fick då namnet Salazar-bron, efter diktatorn som styrt landet med järnhandske under många år. När Nejlikerevolutionen inträffade i Portugal 1974 och enpartistatens dåvarande premiärminister Marcelo Caetano störtades, så fick bron sitt nya
namn, efter dagen då revolutionen utbröt.

Från hängbron som för övrigt är förvillande lik Golden Gate-bron i San Francisco beger du dig söderut, sydöst för att vara exakt, och blott 45 minuter senare når du den vackra hamnstaden Setúbal. Men faktum är att du inte behöver ta dig hela vägen dit om vingårdsbeök står på agendan. En kvart innan Setúbal når du den pittoreska byn Azeitão och redan när du närmar dig samhället så kan du på vänster sida skåda den moderna anläggningen som hör till Quinta de Bacalhoa. Förutom att hälsa på en producent som gör riktigt bra vita och röda viner så har du nu nått moscatel-fästet i Portugal. I Azeitão finner du nämligen de två största producenternav av det förstärkta Moscatel de Setúbal-vinet.

Förutom Quinta de Bacalhoa så finner du även en svenskklassiker inne i byn, i mer anrika lokaler sitter nämligen José Maria da Fonseca. Och även om producentens portfölj är omfattande, Periquita känner vi alla till, så är stoltheten utan tvekan deras Moscatel de Setúbal. Faktum är att det är en ynnest att få besöka producentens främsta helgedom, skattkammaren med de sekelgamla moscatel-vinerna.

Moscatel de Setúbal

Vad är då Moscatel de Setúbal? Portugal är världens främsta starkvinsnation. De klassiska uppspritade vinerna är Madeira och portvin medan Setúbal-vinerna lätt glöms bort i sammanhanget. För att inte tala om Carcavelos, en gång i tiden ett av de mest eftertraktade starkvinerna från landet, men som numer är snudd på utdött. Moscatel de Setùbal görs antingen på druvan muscat d'alexandrie eller muscat à petit grains, där den förra är betydligt mer vanlig. Det finns även mindre mängder av moscatel roxo; en mutation från den kvalitativt mer förnäma muscat à petit grains. Roxo-druvan har en vacker lilaskimrande färg på skalen. Ska vinet betecknas med angivelsen Moscatel de Setúbal ska minst 85% av muscatdruvorna ingå enligt EU-lag. Den tidigare lagen om max 67% gäller än idag men då får vinet endast beteckningen Setúbal. Övriga druvor som får blandas in är bland annat arinto, malvasia, fernão pires för att nämna de mer namnkunniga.

Druvorna jäser med skalkontakt då muscat har mycket extrakt i skalen. När vinet nått önskad sötmanivå, normalt när ungefär hälften av det naturliga sockret jäst ut, då tillsätts vinspriten. Skalmacereringen fortsätter i upp till sex månader efter uppspritningen, för att laka ur färg och smak. Härefter startar lagringen på gamla ekfat i minst ett och ett halvt år.

Moscatel de Setúbal är ett enastående vin till de flesta chokladbaserade desserter. Det fungerar ypperligt till frukt likaså och särskilt gillar Setúbal-vinerna aprikos och apelsin. Julen hör ofta portvinet till, läs gärna Anders Röttorps förslag här, men vill du prova något nytt men ändå klassiskt kommer här några förslag på Moscatel de Setúbal.

Viner på Systembolaget

Fortfarande skeptisk? Börja med en halvflaska av José Maria da Fonsecas 2008 Moscatel de Setúbal (8117) för 59 kronor. Generös om än rättfram doft med toner av aprikos, blommor och tobak. Smaken är simmigt söt men ändå ganska uppfriskande med florala toner, torkade aprikoser och en knäckig ton. Mycket vin för pengarna! (3)

Ett yngre och mer aromatiskt vin är Bacalhôa's 2011 Moscatel de Setúbal (8011) för 99 kronor. Just druvkaraktären är mer påtaglig i vinernas linda och här dominerar de aromatiska blommiga tonerna. Torkade apelsinskal, bränt socker och russin. Mer sötintensiv smak men också fin apelsinton som formligen skriker efter din apelsinchokladmousse! (3) 

Det finns fortfarande en hel del kvar av den fantastiskt fina 2002 Moscatel Roxo (90094) för 189 kronor. Mer nyanserat, mognadstoner och tobaksinslag från fatlagringen. Nötig, rik och intensiv men fin balans. Kyl en aning och njut ett glas på egen hand eller till något av tidigare nämnda förslag. (4)

 

 

José Maria da Fonsecas 20-åriga Alambre (BS 85523) kostar 210 kronor för en halvlitersflaska. Elegans, finess och mognad. Tobak, torkade frukter och citrustoner. Tiden på fat är mer tydlig då vinet dels evaporerat men också har fint inarbetade oxidationstoner. Prova gärna till en inte allt för stark mögelsost. (4) 

Slutligen, gåvan till den som tror hon/han upplevt allt, en Trilogia ( BS 88028) för 995 kronor. 50 magiska centiliter där tre årgångsviner blandats samman; 1900, 1934 och 1965. Finnessen och komplexiteten är enastående men att det är tal om en Moscatel de Setúbal är ändå klart. Att analysera ett vin av denna dignitet är bara meningslöst. Dofta, drick och njut av ett magnifikt vin! (5)

 

Skribent: Niklas Jörgensen