Laddar annons
Konsekvens av covid-19, João Maria Ramos, Portugal
5 Jul, 2020

Konsekvens av covid-19, João Maria Ramos, Portugal

COVID-19 I VINVÄRLDEN. På länk från Vila Santa i Estremoz , Alentejo. Intervju med vinmakaren João Maria Ramos.

João Maria Ramos är 28 år och slående lik sin far, både till utseende och i yrkesval. Pappan som för övrigt är stor Sverigevän, João Portugal Ramos, är högt ansedd i vinvärlden och en levande legend inom den portugisiska vinnäringen.

Förutom i Alentejo bedriver familjen verksamhet i regionerna Douro, Beiras, Tejo och Vinho Verde. Familjeföretaget heter João Portugal Ramos.

Portugal tillhör de länder som klarat sig förhållandevis bra under pandemin. Med färre smittade men också få dödsfall. Smittan nådde landet lite senare än i grannländerna. När restriktionerna kom den 11 mars hade myndigheterna redan hunnit att ta lärdom av situationen i Spanien och Italien. I Alentejo har man ytterligare en fördel berättar João Maria,

- Region Alentejo upptar en tredjedel av Portugals yta men med bara sex procent av befolkningen har smittspridningen av förklarliga skäl varit liten, säger han.

Skiftarbete och online försäljning av vin hos João Portugal Ramos

João Maria Ramos berättar vidare att vintillverkarna fick dispens från myndigheternas karantänsbestämmelser.

- Att hemarbete inte fungerar för vingårdsarbetare slogs fast av myndigheterna ganska snabbt, säger João Maria.

För att alla skulle känna sig säkra och för att undvika trängsel i vinkällare och i vingården delade man upp arbetet i två skift och spred ut sig på arbetspassen.

Våren 2020 har varit perfekt för vin väderleksmässigt. Inte med torka som under dom senaste åren utan med precis lagom mängd nederbörd. De kontorsanställda fick arbeta hemifrån via nätet. Och med datorns hjälp har João Portugal Ramos också hittat nya möjligheter för olika arbetsmoment i vingården och i källaren.

- När Portugal stängdes ner drabbades alla restauranger och vår egen besöksverksamhet. Då började vi sälja vin online. Och som av en slump hade vi redan före nedstängningen börjat se över vår hemsida. Arbetet har intensifierats och gått raskt fram. Och sedan en tid kan vi erbjuda onlineförsäljning, säger João Maria Ramos. Vinförsäljningen via hemsidan riktar sig främst till konsumenter i Portugal.

Återhämtningen i Portugal kommer ta tid

Den uteblivna restaurangförsäljningen har företaget João Portugal Ramos kunnat kompensera genom att öka försäljningen till supermarkets. Vinerna som säljs där håller såklart inte samma prisklass som vinerna som säljs till restaurang. Till vinbutikerna sker också en försäljning och där är intresset för premiumviner högre. I mitten av maj öppnade restaurangerna igen i Portugal. Men starten har varit trög. Restaurangägarna får bara arbeta med halva personalstyrkan för att gästerna måste vara färre (avstånd mellan borden) och då tycker många krögare att det inte lönar sig att hålla öppet.

Men konsumenterna går inte runt hungriga. Coronakrisen har definitivt gett människor mer fritid och många tar längre luncher eller äter middag hemma. Man dricker nog lite mer till dessa måltider. Dessutom har intresset för vin ökat. En trend är att lära sig mer om vin på Instagram och Facebook eller delta i virtuella provningar.

João Maria tycker att han (och företaget) lärt sig mycket under krisen. Erfarenheter som han säger att företaget kan använda sig av i framtiden. Han säger bland annat att han, än mer, uppskattar företagets fantastiska medarbetare, att i princip alla inser att det går att arbeta hemifrån precis som att ny teknik är positivt.

Exempel är ökad onlineförsäljning och att hålla fler digitala möten. För egen del kommer han kunna minska resandet till dom fyra andra vinregionerna där företaget (João Portugal Ramos) har odlingar och vinframställning med fler virtuella avstämningar.

Tekniken har också gjort att företaget kommit närmare både sina kunder och affärskontakter.

-Covid-19 har påverkat oss mycket men vi har lyckligtvis kunnat se möjligheter och anpassat oss, avslutar João Maria Ramos.

ALLA INTERVJUER I SERIEN OM KONSEKVENSER AV COVID-19.
Col d'Orcia i Montalcino, Italien.
Kir-Yianni Estate i Norra Makedonien, Grekland
Org de Rac ekologisk vinproducent, i Sydafrika
Cantine Riondo i Veneto, Italien
Cave de Turckheim Alsace, Frankrike
https://vinbanken.se/2020/07/12/konsekvens-av-covid-19-cantine-riondo-i-norra-italien/