Laddar annons
Konsekvens av covid-19, Cantine Riondo i norra Italien
12 Jul, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Konsekvens av covid-19, Cantine Riondo i norra Italien

På kooperativ Cantine Riondo i Veneto var man, som i övriga samhället, helt oförberedda på den totala nedstängningen. Coronapandemin förändrade Italien på natten mot den 9 mars.

Marknadschefen Claudio Rizzoli och Claire Ronxin som arbetar på exportavdelningen på Cantine Riondo breättar att nedstängningen kom som en chock.

Den 9 mars sattes 60 miljoner italienare i karantän vilket innebar att ingen fick lämna bostaden med mer än 10 meter utan tillstånd.

- Nedstängningen kom som en total överraskning. Bara timmarna innan var skidbackarna fulla av folk, berättar Claudio.

Cantine Riondo, ett av Italiens största vinkooperativ

Cantine Riondo som är ett av Italiens största vinkooperativ påverkades givetvis också av nedstängningen. Kooperativet ligger i Venetoregionen, i norra Italien. Här buteljeras och exporteras vin från de cirka 2000 odlare som är knutna till kooperativet, Cantine Riondo.

-  Vi räknades lyckligtvis till landets oumbärliga industrier och fick lyckligtvis fortsätta även under den mest strikta perioden, konstaterar Claire.

Förhindra smittspridning prio ett

Men kooperativet kände ändå av nedstängningarna. Dom som tilläts gå till arbetet fick inte lämna regionen. Alla som bodde utanför Veneto fick vackert stanna hemma. Och alla som kunde arbetade på distans. Detta gällde främst marknads- och försäljningsavdelningen.

I buteljeringsavdelningen övergick man från treskift till tvåskift så att personalen inte skulle gå omlott i samband med skiftbytena.

- Det jobbiga var alla nya regler som vi behövde följa och som hela tiden ändrades.

Italien var ju det första landet som bekämpade smittan och som samtidigt var öppet med vad som gjordes. Det hade man inte varit i Kina, säger Claudio.

Nästan business as usual

Den första månaden fortsatte affärerna nästan som vanligt hos Cantine Riondo. Den amerikanska exportmarknaden fungerade fortfarande som tidigare. Och till stora kunder som svenska Systembolaget och Vinmonopolet i Norge kunde man till och med sälja mer vin än vanligt.

Största minskningen kom i april då tappet var hela 40 procent av exportförsäljningen. I juni har man ökat igen.

På hemmamarknaden Italien är det stora problemet restaurangförsäljningen som från ena dagen till den andra gick ner till noll. Efter tre månaders nedstängning har landet precis öppnat upp igen. Men många restauranger är fortfarande stängda.

Försiktiga turister i Valpolicella

- Jag får frågor från kunder om vad som gäller beträffande social distansering, restaurangbesök och uteliv. När jag svarar väljer turisterna att stanna hemma istället. De känner inte att det är semester när allt är så reglerat.

I Valpolicella, har vi sett några tyskar och schweizare, men bara de modigaste. Det går långsamt. Kanske blir det bättre i augusti och september, hoppas Claire.

Anpassning till snabb samhällsförändring

-Den mest viktiga lärdomen av det som hänt under våren är att det även ett stort företag som vi kan fatta snabba beslut när det gäller. Vi har i vår verkligen fått öva oss på det, säger Claire.

Och Claudio nämner ytterligare några effekter av covid-19. En är att man utvecklat företagets online-försäljning. Både med egen säljplattform men också på andra, som exempelvis Vivino.

Innan pandemin gick i princip all försäljning via traditionell distribution. De redan etablerade onlineföretagen, som Vivino, hade svårt att hänga med och att hitta viner.

- Då knackade vi på deras dörr, berättar Claudio Rizzoli.

Marknadschefen tror också att vintillverkare i framtiden kommer att behöva ha olika märken för olika typer av köpare, i många olika kanaler.

Överskott av vin kan bli handsprit

Beträffande produktionen i övrigt tror Claudio att konsortierna (de lokala regleringsorganisationenerna i olika vinområden) snart kommer att sänka den högsta tillåtna skördeavkastningen.

Redan nu finns för mycket vin i lager. Till exempel av druvan pinot grigio som är ett vin som bör drickas ungt.

När skörden snart startar fylls lagren på igen. Därför talar den italienska staten om att återinföra destillering för att minska det uppkomna överskottet på vin. Det lär dock knappast leda till mer grappa utan till handsprit.

-Det är stor efterfrågan på handsprit i dessa tider. Vi kanske skulle göra handsprit till en av våra verksamheter, föreslår Claire med ett skratt. Då kan man få välja doft efter druva!

På bild: Marknadschefen Claudio Rizzoli och Claire Ronxin, exportavdelningen Cantine Riondo.
Cantine Riondos viner i Sverige representeras av Nigab.

ALLA INTERVJUER I SERIEN OM KONSEKVENSER AV COVID-19 I VINBRANSCHEN.
Col d'Orcia i Montalcino, Italien.
Kir-Yianni Estate i Norra Makedonien, Grekland
Org de Rac ekologisk vinproducent, i Sydafrika
Joao Portugal Ramos, Portugal
Cave de Turckheim Alsace, Frankrike
Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland