Laddar annons
Konsekvens av covid-19, Frank Meaker på Org de Rac Sydafrika
28 Jun, 2020

Konsekvens av covid-19, Frank Meaker på Org de Rac Sydafrika

COVID-19 I VINVÄRLDEN. Frank Meaker, VD på den ekologiska vingården Org de Rac, är bekymrad. Den sydafrikanska vinindustrin har drabbats hårt av effekterna från covid-19.

-Vi behöver ert stöd! Om jag fick be om något så önskar jag att svenskarna kunde fortsätta köpa sydafrikanska viner. Det vore toppen!

Frank Meaker, VD på Org de Rac, har arbetat över 40 år inom den sydafrikansk vinnäring. Men hans passion för vin började mycket tidigare. Redan som sexåring tillverkade Frank sitt allra första vin. Det var hemma hos morfar, den kände politikern Paul Sauer. Morfar var inte bara minister utan också ägare till den välkända vinegendomen Kanonkop.

Under åren som Frank har arbetat med vin har landets vinnäring utvecklats enormt. Men efter att coronapandemin drabbade Sydafrika är han orolig. Såväl den lokala försäljningen som exporten av vin har fått ett rejält avbräck. Staten har, enligt Frank, inte heller gett vinbranschen det stöd som behövs.

Årets skörd var precis bärgad när allt stängde

På Org de Rac hade man precis hunnit skörda årets druvor när landet stängde ner (26 mars). Det var väl tajmat men inget annat än en slump. Även beträffande smittspridningen har man haft tur då ingen i personalen drabbats. Däremot har det varit stora problem med exporten.

Från en dag till nästa visste man inte när, eller ens om, nästa container skulle kunna skeppas iväg. Org de Rac lyckades även här med att få iväg en större leverans till Sverige i tid, vilket Meaker är tacksam för.

-Att Systembolaget inte stängde ner har hjälpt oss mycket, säger Meaker.

Farmen Org de Rac ligger i Swartland som är en del av provinsen Western Cape. Sedan man startade i början av 2000-talet har Org de Rac bedrivit ekologisk odling. På egendomen odlas inte bara druvor. Oliver är en annan viktig del av verksamheten.

År 2005 buteljerades de första vinerna. Det stora genombrott kom 2012–2013 delvis tack vare Sverige som nu är Org de Racs största exportmarknad.

Svensk smak för vin från Org de Rac

-Vi har anpassat våra viner efter svensk smak. I Sverige finns också ett intresse för ekologiska viner, den tendensen kan vi inte se i Sydafrika än. Här är konsumenterna mer skeptiska till ekologiska produkter. Glädjande är att man ändå kan märka ett ökat intresse bland yngre konsumenter. De unga är mer medvetna och intresserar sig för kropp och hälsa. Veganvänliga viner ligger i tiden, konstaterar Frank.

Den 1 juni började Sydafrika lätta på restriktionerna och konsumenterna rusade till vin-och spritbutikerna. Försäljningen ökade direkt. Under nedstängningen har våldet i hemmen, mot kvinnor ökat. Om man ska se något positivt med nedstängningen i Sydafrika så var det färre antal grova våldsbrott ute i samhället.

För vinnäringen har de minskade restriktionerna inneburit en blygsam början. Restaurangerna får fortfarande inte ta emot gäster utan man kan endast erbjuda take away. Även för viner. Frank Meaker hoppas att man snart når nästa nivå av lättnader som tillåter servering.

Sydafrika väntar och längtar efter turister

-Vi har vår mesta restaurangförsäljning längs Garden Route vilket är en populär vägsträcka längs Sydafrikas sydkust bland utländska turister. Men Frank säger att han inte tror att turisterna kommer förrän i början av nästa år, och tillägger,

-Även vinturism är en viktig inkomstkälla för staten. Tyvärr verkar politikerna inte inse hur mycket pengar vi bidrar med.

Oro för vin-utvecklingen inom EU

Frank Meaker funderar också över om det kommer bli svårare att sälja vin till Europa vars egna vinnäring också är hårt drabbade.

-Just nu finns ett överskott av vin till försäljning i Europa och Sydafrika. Och jag tror att om man bor i Nederländerna eller Tyskland är det enklare att köpa vin från andra EU-länder än från Sydafrika. Och om ett par månader börjar vinskörden i Europa. Då blir det ännu mera vin som skall säljas ...

Sedan artikeln publicerades har vi nåtts av det tråkiga beskedet att ägaren till Org de Rac, Nico Bacon 89 år, har dött till följd av covid-19. Länkar här till en tribute skriven av Emile Joubert, vinjournalist i Sydafrika, som var mycket god vän med Nico Bacon.
ALLA INTERVJUER I SERIEN OM: KONSEKVENSER AV COVID-19 I VINBRANSCHEN.
Col d'Orcia i Montalcino, Italien.
Kir-Yianni Estate i Norra Makedonien, Grekland
Joao Portugal Ramos, Portugal
Cantine Riondo i Veneto, Italien
Cave de Turckheim Alsace, Frankrike
https://vinbanken.se/2020/07/05/konsekvens-av-covid-19-joao-maria-ramos-portugal/