Laddar annons
13 Jun, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Kungsräka med glasnudlar Asian Style passar fruktig sauvignon blanc

Kungsräka smakar gott i receptet som är hämtad ur kokboken Blå fisk - Hållbara recept för dig som älskar hav. Den MSC-certifierade kungsräkan fiskas utanför Australiens kust och det är först sedan 2012 vi hittar den i svenska butiker. Vinet till är vitt och av sauvignon blancdruvan.

Kungsräkan finns i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker. Eftersom vinerna valdes för sin rena smak och perfekta sommarkänsla var ett matchande recept givet. Kungsräkan vi köper i butik (kolla gärna) har certifiering "hållbart fiske" eller MSC-märkning av Marine Stewardship Council.

Fråga gärna din handlare om vilka andra fiskar som bär denna märkning i butiken. Blå fisk är bra fisk. Märkningen främjar god fiskeriförvaltning, bekämpar olagligt fiske och stoppar skadliga fångstmetoder för att skydda havens mångfald.

Den stora kungsräkan är perfekt att grilla men gör sig också i gryta. Här ett recept som är tänkt att matcha de fruktiga sauvignon blancvinerna, vilka som stil och typ är perfekta sommarviner. Till detta recept passar vinet med lätt rondör, kalla det mogen frukt eller av smaken med den avrundade syran.

Således smakar vinet inte av citron, snarare mer av lime.

Det här behövs, 4 portioner

Snabbpicklade morötter

3 morötter
2 msk socker
4 msk risvinäger

Kungsräkor

300 gr kungsräkor
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
1 citrongräs
1/2 röd chili (medium till mild)
1/2 dl olja
2 lime

Fiskåsen

1 dl fisksås
3 dl vatten
1 dl socker
1 chili (medium till mild)
4 vitlöksklyftor
1/2 citron

Glasnudlar

100 gr glasnudlar
2 nävar jordnötter
färsk koriander

Laga Kungsräka med glasnudlar och rostade jordnötter - Asian style

Morötter
Skala morötterna och skär i tändsticksstora strimlor. Lägg morötterna i en bunke och strö över sockret och vinägern. Blanda väl och låt dra i 20 minuter.

Kungsräkorna
Skala räkorna och lägg dem på ett papper så de fuktar av sig. finhacka vitlök och ingefära. Skär bort det hårda på citrongräset och finhacka resten. Halvera chilin, skrapa bort fröna och finhacka fruktköttet. Hetta upp en stekpanna med olja. fräs de finhackade kryddorna till de mjuknar. Lägg ner räkorna i pannan och stek försiktigt i ca 3-5 minuter tills de är färdiga. Pressa till slut över limen.

Fiskåsen
Blanda fisksås, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna. Skrapa bort fröna från chilin. Finhacka chili och vitlök och lägg i en stor skål. Slå över den nedkylda fisksåsblandningen och rör om. Pressa i citronsaften och smaka av.

Glasnudlarna
Lägg jordnötterna på en ugnsplåt och rosta i ugnen på 170 grader tills de blir gyllenbruna i ca 5-10 minuter. Hacka jordnötter och koriander grovt. Sila av glasnudlarna i ett durkslag och låt svalna. Blanda nudlarna med jordnötterna och koriander. Servera med räkorna och de picklade morötterna.

 

Som eko av sauvignon blancvin

Även om vinerna på förslag inte bär EKO certifiering odlas de med största möjliga omtanke om miljö. EKO certifiering för minst en av dem lär bli av inom kort.
Drostdy-Hof Sauvignon Blanc 2013 (12015), Western Cape, Sydafrika, 69 kr
Aromatisk smak av päron, krusbär, nässlor och grape. Vardsagsskönt vin.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013 (22139), Frankrike, 81 kr
Druvorna kommer från ett stort övergripande område i södra Frankrike varför ursprungsbeteckningen är den vidare "Frankrike". Det gläder mig att producenten hämtar från frukt från de odlingar man anser vara bäst lämpade för detta vin. Jag vet hur vinet ska smaka, lägg till att den fria svaveldosen gått ned dramatiskt under senare år. För övrigt är trenden 'mindre svavel'. Medveten vinifiering görs av allt fler producenter och starkt pådrivande i frågan är såklart naturvinsfalangens nästintill militanta förespråkare som menar att inget tillsatt svavel ska användas.

Les Fumées Blanches smakar torrt, frisk, fruktig av päron, svartvinbärsblad, melon och lime. Årets sommarcharmör!

Lomond Pincushion 2012 (99416), Cape Agulhas, Sydafrika, 119 kr
Här ett vin som vuxit på jord som aldrig tidigare brukats från ett hörn av vår jord som har helt oförstörd natur. Vinet är torrt, jämför med ovan nämnda viner vilka har en om inte tydlig i alla fall dokumenterad restsötma. Till maten krävs  med stor sannolikhet mer av rena citrus-stänk för att matcha detta torra, mer krispiga vin.
Smaken är torr och frisk den är nyanserad och aromatisk och har inslag av mineral, gula päron och lime. Finvinsaspiranten.