Laddar annons
24 Jun, 2014

Häll upp öl rätt för bästa smak

En stor stark serverad i ett fett (menar smutsigt, inte coolt) 50 cl glas vilket dessutom och förmodligen är fylld till bredden är en återkommande plåga. Sommar som vinter. Det enda som skulle kunna förklara denna upprepning av fel, fel, fel är att den som beställer inte bryr sig om smak. Att servis och barpersonalen är oerfaren och ej vet bättre eller tre, att bakom varje platt öl finns en krögare som bara tänker på business. 

Men vem i branschen vill säga att okej, vi köper in öl från en bryggare med fingertoppskänsla, som lägger ned tid och engagemang, ställer höga kvalitetskrav på slutprodukt som på dess råvaror och vi som serverar gillar det vi gör (och dig!) precis om vi gillar bryggaren men det är en bisak för det enda vi egentligen vill är att sälja. Oavsett. Helst så mycket att lagren tar slut.

Okej, meningen är ironisk, såklart. Och om ironi i text vet alla som lärt journalistik att det är ett no, no. Nu var formulering tänkt att vara tillspetsad och bara för att fånga er uppmärksamhet!

Men som ovan måste det väl ändå vara, eller? För ju mindre ölet i glaset smakar desto mer dricker gästen. Om det nu skulle förhålla sig på detta tillspetsade sätt är affärsupplägget olyckligt för det stämmer illa överens med vad bryggare arbetar för.

Att gästen vill ha en juste öl är självklart men som gäst är det inte heller enkelt att veta hur den goda ölsmaken ska vara. Som tur är kan alla uppgradera sin egen öl-know-how och från det tillfälle man lärt sig smaka skillnad för hur en korrekt öl ska vara finns ingen återvändo. För någon.

Så hur ska egentligen ett glas öl se ut som serveras på restaurang? Vinbanken har listat check-punkterna som gäller för ölglaset och hur ett öl ska hällas upp. Ta hjälp av de enkla tipsen och jag kan lova att ölet du beställt kommer smaka, så mycket bättre.

Under sommaren kommer fler tips på hur en god öl ska smaka.

Ölglas

Oavsett form ska glaset vara rent. Återkommande "problem" på krogen är dåligt rengjorda diskmaskiner vilket resulterar i,

- disken blir inte ren, helt enkelt.

- glasen är ofräscha. Lukten spiller över i ölsmaken hur fin lagern än är.

- fet yta. Känns handgripligen i "greppet" men syns förmodligen oftare. Kan visa sig som att glaset ser "repigt" använt ut eller bara "dimmigt".

- fett gör att ölet inte skummar. För hemmabruk och värt att tänka på är att aldrig servera gräddiga likörer, mjölk eller andra s k feta drycker i favoritölglasen alternativ i champagneglasen. Kolsyrebubblor hakar nämligen fast i glasytans naturliga "ojämnhet" vilket sätter fart på bubblorna, moussen, lite extra.

-utseendemässigt är det trevligt med fina ölglas. De flesta håller med om att smak även innehåller en visuell upplevelse.

Låt ölen skumma

Skummets utseende ska vara fint. Inte grovkornigt med stora bubblor. Helst är utseendet som grädde men det beror lite på öl och sort. En halv tumme skum till ett glas som rymmer 50 cl är lagom. Tekniken hur man häller upp öl från fat avgör alltså hur ditt öl smakar.

Att be om öl fylld till kanten på glaset visar bara på vilken lantis i (smak)sammanhang du är och ifall det är själva grejen, markera att du vet varför. Som att säga, - jag väljer att be om så mycket öl som möjligt för pengen jag betalar för jag struntar i smakupplevelsen.

Smak och ölsmak

Krogen ska göra ren sin utrustning, dagligen. Smakar fatölet därtill på något sätt muggigt, eller bara trött och oinspirerande alternativt av klor - byt ut, gör om, gör rätt. I extremfall, välj flasköl.

Sammanfattning

Precis som för vin gäller samma ambition för öl på krogen. Det ska smaka bra och som gäst kan du förvänta dig ett juste öl, oavsett om serverat från fat eller flaska, serverat i ett ölglas.

 

Läs gärna tidigare artikel av Eric Källgren om hur man häller upp öl

Sommarläsning

Engelsk vetenskaplig text om öl-skum