Laddar annons
Laguardia – staden med de fantastiska förutsättningarna
2 May, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Laguardia – staden med de fantastiska förutsättningarna

I den absolut sydligaste delen av Baskien i Spanien, inklämd mellan regionerna La Rioja, Navarra samt Kastilien och Leon, ligger den lilla staden Laguardia. Här finns några av Spaniens absolut bästa vinmakare som producerar viner på tempranillo.

Spanien är en vinnation på frammarsch. Det ser man inte minst på försäljningssiffrorna på Systembolaget. Till skillnad från förr så finns det bra många fler regioner, stilar och typer av vin nu. Allt handlar inte längre enbart om Rioja. I dag till exempel görs oerhört populära viner från distriktet Ribera del Duero. Det finns dock otroligt många andra städer och distrikt som inte riktigt slagit igenom och fått den uppmärksamhet som de förtjänar. En av dessa städer heter Laguardia.

Strax över 100 kilometer söder om den baskiska storstaden Bilbao hittar vi den lilla bergskedjan Sierra de Cantabria. På andra sidan bergen dyker den historiska staden Laguardia upp i provinsen som kallas för Alava. Med de mäktiga bergen i bakgrunden så skulle Laguardia utan tvekan kunna ta plats på valfritt vykort för att göra reklam för regionen och provinsen i sig. För den vinintresserade har staden dock ännu större betydelse. Med sin geografiska placering bakom bergen, och alldeles i närheten av den välkända vinregionen La Rioja, produceras här några av Spaniens allra bästa viner.

Naturen och miljön i fokus

Vinproducenten Artadi, med Juan Carlos López de Lacalle i spetsen, är en av vinmakarna som har vingårdar i närheten av staden. Även om just Artadi valt att lämna appellationen DO Rioja år 2015, så har de hållit fast vid druvan tempranillo när de gör sina viner.

– Det som gör att just Laguardia sticker ut är naturen och miljön, berättar Patricia López de Lacalle, dotter till Juan Carlos.

På 1980-talet var hennes pappa en del av ett kooperativ som producerade vin. Men 1992 hade Juan Carlos tagit över hela kooperativet själv och drev vingårdarna under namnet Artadi. I dag producerar Artadi ett 15-tal viner som finns ute på marknaden. De flesta av vinerna görs på druvor som kommer från en och samma vingård. Eftersom de har flera olika vingårdar så får vinerna olika karaktär.

– Det pratas inte alls mycket om Laguardia när det kommer till vin. Men förutsättningarna vi har är fantastiska. Det kan skilja bara några kilometer mellan vingårdarna, men vinerna som vi får helt olika inslag och karaktär. Mellan vissa är det bara några minuters körtid, men ändå är det två helt olika viner.

– Det handlar extremt mycket om jorden. Här har vi kalksten, lera, sand och sten. Vi har vissa vingårdar med sluttningar, medan andra ligger på plan mark. Vissa har sol enbart på morgonen, medan andra har betydligt mer vind. Miljön skiftar väldigt mycket och så även jorden, även om det inte är alls långt mellan vingårdarna.

"Vi fokuserar på hantverket"

Även om Artadi inte längre har Rioja på sina flaskor så märker de att intresset för deras viner är stort.

– Vi producerar inte enorma mängder vin, utan vi fokuserar snarare på hantverket och att hylla Laguardia och dess natur. Vi är stolta över Laguardia och El Villar där vi producerar våra viner, och vi vill ge uttryck för miljön och naturen i våra viner.

12 maj kommer flera av deras premiumviner nå den svenska marknaden i en webblansering. Där kommer bland annat kronjuvelen bland vinerna, nämligen El Pison, lanseras.

– Jag kan inte välja en favorit bland vinerna. Alla har sin charm och sin egen karaktär. Man måste helt enkelt testa dem själv för att förstå vad jag menar, avslutar Patricia López de Lacalle.

Läs mer om vinlandet Spanien

Protos Reserva 2016 - vin att lagra

Pepe Raventos - vinmakaren som vågar gå sin egen väg

Topp 10 vin - Ribera del Duero