Laddar annons
Tips på pinot noir från USA på Systembolaget
30 Apr, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tips på pinot noir från USA på Systembolaget

Pinot noir är en erkänt svårodlad druva. Trots det går det att hitta druvan på flera platser i världen, och överallt tycks den ha olika karaktär.

En av de absolut mest kända druvorna i världen är pinot noir. Den hör ofta till en av grundbultarna i champagne. På ensam hand är den dock kanske ännu mer känd, och då är det framförallt vinerna från Bourgogne som rönt stora framgångar och fått ett enormt erkännande. Druvan odlas dock på flera håll och kanter i världen. Bland annat går det på Systembolaget att hitta viner gjorda på pinot noir från Italien, Frankrike, Tyskland, Nya Zeeland, Australien, Chile och många fler länder.

Exakt vilket land som gör de bästa pinot noir-vinerna är en fråga om tycke och smak. Den konservative vinälskaren kommer givetvis försvara vinerna från Bourgogne, även om priserna på de vinerna gått upp rejält på senare år. För den lite moderna vinkännaren så är USA, Tyskland och Österrike definitivt med och konkurrerar med de franska vinerna. Just USA är en vinnation som på senare år gjort sig kända för flera högkvalitativa viner gjorda på pinot noir. I dag finns det ett 30-tal pinot noir-viner från landet i Systembolagets sortiment.

Franska traditionella viner

De franska pinot noir-vinerna går att beskriva som de mest stiltypiska av alla. I Tyskland går många pinot noir-viner åt lingonhållet med tydliga toner av ljusa bär och en mer dämpad kryddighet än vinerna från Frankrike. I USA skiljer de sig åt ännu mer och där får man lite mörkare frukter och lite högre alkoholhalt i vinerna. Oavsett vilken smak och karaktär man föredrar så finns det en hel del viner gjorda på pinot noir att välja mellan på Systembolaget.

Eftersom pinot noir skiljer sig åt i karaktär, doft och smak beroende på var nånstans druvan odlas i världen, så har vi här samlat tips på tre viner från USA som går att hitta på Systembolaget.

Tips på pinot noir från USA på Systembolaget

Ascot, Pinot Noir, 2020, (55250) 139:-

När vindrickare tänker på pinot noir från USA så tänker man ofta på Sonoma County eller Oregon. Men även Central Coast mellan San Francisco och Los Angeles är en storproducent av pinot noir. Det här vinet kommer just från den regionen, och det bjuder på ett härligt fruktigt vin som har lite Bourgogne i sig. Här får man tydliga bäriga toner i form av jorgubbar och hallon, men man får även lite fatkaraktär och en finstämd kryddighet som är fint diskret i bakgrunden. Med andra ord kan man säga att detta är ett oerhört prisvärt vin som blandar det bästa från Frankrike och USA i en pinot noir.

Ojai Santa Barbara, Pinot Noir, 2019, (5497) 299:-

Från samma del av Kalifornien som ovanstående vin, men i det här fallet får man ett aningen mer moget vin med betydligt mer kryddiga inslag. Ett fint och elegant pinot noir-vin som bjuder på tydliga toner av fot och även inslag av härliga kryddor. Här får man ett fruktigt vin där man direkt i doften känner av jordgubbar men även lite hallon. Det finns även små toner av vanilj som bidrar till vinets bredd.

Black Stallion, Los Carneros Pinot Noir, 2020, (2235) 229:-

När vi vänder blickarna norrut, mot Napa och Sonoma, så hittar vi Black Stallion. Ett pinot noir-vin som sticker ut med sin karaktär. Här får vi nämligen ett vin där man känner av direkta toner av choklad och vanilj. Dessa båda toner i kombination med den uppenbara frukten i form av körsbär och jordgubbar, gör att vinet bjuder på en bredd av fina smaker. Ett lagom fylligt pinot noir som ändå ger mycket vin för pengarna och som kommer överraska med sina fina smaker.

Bröderna Daou - från krigets Libanon till den amerikanska vindrömmen

De bästa pinot noir-vinerna just nu 

Pinot noir från Tyskland - en utmanare som sticker ut

Vin till svamprisotto - tips på tre viner

Mer om druvan pinot noir