Laddar annons
Succéförfattaren Jens Lapidus ger sig in i vinbranschen
2 May, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Succéförfattaren Jens Lapidus ger sig in i vinbranschen

Hans bok Snabba cash blev en storsuccé när den kom 2006. Sedan dess har Snabba cash både filmatiserats och blivit till en kritikerrosad tv-serie. Nu väljer författaren Jens Lapidus att ge sig in i vinbranschen. Namnet på vinet? Jodå, Snabba cash.

Karaktärerna JW, Mrado och Jorge blev ett med svenska folket när boken Snabba cash släpptes år 2006. Succén var omedelbar och boken engagerade läsare i alla åldersklasser. Boken blev sedan till en film och för bara något år sedan kom den nu kritikerrosade tv-serien. Inom kort börjar säsong två av succéserien Snabba cash på Netflix. Men innan dess väljer författaren och hjärnan bakom Snabba cash, Jens Lapidus, att ge sig in i en för honom helt okänd bransch, nämligen vinbranschen.

– Jag har absolut inte haft de här ambitionerna hela mitt liv, utan det är något som växt fram på senare år och som nu lett till de här två vinerna, berättar Jens Lapidus i en intervju med Vinbanken.

En cava och en barbera

De två vinerna i fråga är en cava och en barbera d’Asti. Vinerna i sig går också under namnet Snabba cash, vilket har en tanke bakom sig.

– Man måste inte alltid välja ett spanskt eller italienskt namn. Snabba cash sticker ut och vinerna är en del av helheten med boken, filmen och tv-serien som också går under samma namn.

Har du förståelse för att konsumenter eventuellt ser det som ett enda stort PR-trick?

– Såklart jag har förståelse för det, och det är delvis ett PR-trick. Snart kommer säsong två av serien och jag ser detta som en möjlighet att göra något oerhört kul som en del av Snabba cash-familjen. Sen kan jag säga att jag varit väldigt involverad i hela processen med att ta fram vinerna och jag kan verkligen stå bakom de här två vinerna.

Bodde på Mallorca

Att det blev just en cava och en barbera har också sin förklaring.

– Jag bodde på Mallorca i ett antal år, och innan jag flyttade dit så var champagne det enda jag hade i tanken. Men efter att bott där så fick jag upp ögonen för cava. Jag testade ett antal olika cavor och var helt inne på en supertorr cava, men efter att ha fått testa en aningen sötare variant så fastnade jag för det.

– När jag valde barbera så hade jag testat oerhört många viner. Jag var inne på USA ett tag, men till slut föll valet på en barbera. Vinet passar till väldigt många olika typer av rätter. Min fru brukar laga risotto och pastarätter, och detta passar perfekt till det. Jag ville ha ett lättare vin, men inte för lätt. Här finns det ändå lite kraft i vinet, samtidigt som det är ett vin som passar till många olika rätter.

Vad har du för förväntningar på vinerna?

– Det varierar väldigt mycket. Ena dagen tror jag att vinerna kommer bli en lika stor succé som boken, filmen och tv-serien, för att nästa dag tro att ingen kommer vilja köpa vinerna.

"Suttit med ögonbindel"

Samtidigt hävdar Jens Lapidus att det ligger väldigt mycket arbete och väldigt många vinprovningar bakom de här två vinerna som han nu lanserar.

– Jag har bokstavligen talat suttit med ögonbindel och låtit mun och näsa göra jobbet. Jag kan verkligen stå bakom de här två vinerna och jag är stolt över dem. Sen finns det faktorer som man hela tiden måste tänka på. I det här fallet ville vi inte ha för dyra viner, utan vi ville ha viner som många kommer tycka om och uppskatta för vad de är.

De båda vinerna har texten ”Chapter 1” respektive ”Chapter 2” skrivna på flaskan, vilket indikerar att det eventuellt kan komma fler viner.

– Det har vi absolut tänkt på. Just nu är jag väldigt mycket inne på ytterligare ett italienskt vin. Kanske åt det lite kraftigare hållet med lite mer tanniner. Men det återstår att se hur det blir med det. Det har varit en otroligt rolig process att få vara med och ta fram de här vinerna. Mitt vinintresse har bara blivit större och större med åren, och jag är bara glad över att jag fått den här möjligheten att bredda Snabba cash som varumärke.

En del av Snabba cash-familjen

Just Snabba cash, med boken, filmen och tv-serien i spetsen – och nu även vinerna, är något som Jens Lapidus vill ska hamna i fokus.

– Ofta i samband med lanseringar så vill folk göra hemma hos-reportage hos mig, men jag brukar ifrågasätta det och istället säga att de borde läsa boken eller kolla på filmen, eller varför inte dricka vinerna. Jag vill att fokus ska ligga på Snabba cash. Därför är det oerhört kul att nu få lägga till två viner som går under namnet Snabba cash, avslutar Jens Lapidus.

Recension av Jens Lapidus viner

Snabba Cash, Cava Reserva by Jens Lapidus, (56183) 120:-

En frisk cava med en delikat och fin bubblighet som sticker ut jämfört med många andra cavor. Tydliga citrustoner, en liten brödighet och en fräschör som gör att cavan skulle passa bra som apertif eller som sällskapsvin när kompisarna samlas på uteplatsen. En prisvärd cava som levererar det den lovar.

Snabba Cash, Barbera d'Asti by Jens Lapidus, 2019, (56159) 129:-

Små finstämda tanniner och en härlig mörk frukt med små toner av bärighet. En frisk barbera med örter och kryddor både i doft och smak. Här får man lite nejlika i smaken, men inte så att det blir för mycket. Men det är framförallt den subtila och fina frukten man tar med sig från vinet.

Tareq Taylor lanserar eget vin

Lista på kändisviner - både nya och gamla

Vin till pizza - fem viner som gör pizzan godare

Bästa cavan just nu

Läs mer om druvan Barbera