Laddar annons
Res till Alsace – tips till vinresa
1 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Res till Alsace – tips till vinresa

VINRESA. En vinresa till Alsace kommer inte att göra dig besviken! Härliga viner, god mat, vackra miljöer och korta avstånd.

Vinregionen Alsace är vida känd för sina fantastiska viner, framför allt de vita. Genom hela regionen, från Marlenheim i norr ner till Thann i söder går den berömda vinvägen, ”Route des Vines d' Alsace”. Numera går en cykelväg parallellt med vinvägen, för den som föredrar att använda pedalerna för att ta sig fram.

Passa på:
OUTNOURTH SE har 50% rabatt på outdoor och friluftsliv, varumärken som Fjällräven, Bergans och Haglöfs.

Cykla halva Vätternrundan

Vinvägen är som halva Vätternrundan ungefär, 17 mil. Skillnaden är att i Alsace har ingen bråttom och i vätskekontrollerna går det att få sval riesling som så önskas. Det går också bra att stanna och ta en promenad på någon av de 48 olika vinstigar som går genom vinfälten. Turerna är max två timmar långa och det finns informationstavlor som visar vägen, det ingår ofta provsmakning. Tänk på att dessa vinstigar är avstängda en månad före och under själva vinskörden.

I Alsace ligger det vidsträckta vinodlingar så långt ögat når och den ena byn är mer pittoresk än den andra. 1500 producenter finns det på en yta som är 8000 kvadratkilometer stor – tänk drygt två Gotland. Druvorna som används är riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat, dessa kallas för de ädla druvorna. Förutom dessa hittar man pinot blanc, auxerrois, chasselas och pinot noir. Den sista är den enda tillåtna röda druvan i Alsace.

 

Ett av alla sagohus i Colmar.

Det finns många vackra och kända platser i Alsace. Under sommaren och semestertider är det förstås många turister där. Fundera på att åka en annan tid om du kan, till exempel på våren och försommaren. Då har du chansen att se alla de storkar som häckar ovanpå de söta små dockhusen. Många hus har speciella plattformar på taket i förhoppningen att ett storkbo ska byggas där, det innebär tur nämligen.

Köp vin från lokala producenter

Ribeauvillé, Riquewihr, Kaysersberg, Turkheim, Eguisheim och Colmar heter de mest besökta städerna. De ser alla, mer eller mindre, ut som sagobyar. Inne i byarna går det utmärkt att handla vin från omkringliggande producenter. Det är bara att gå runt i lugnt takt och prova sig fram till sina favoriter.

Missa inte att äta en av de mest typiska rätterna; Tarte flambé. En mycket tunn pizzabotten täckt med lök, rimmat fläsk, mycket ost och creme fraiche som bakas över öppen eld. En annan känd rätt är korv-, fläsk- och kålrätten som heter choucroute.

Tartes flambé är som pizza fast mycket godare.

Annat än vin och mat

I staden Thann, där vinvägen slutar, finns en fantastisk gotisk katedral. Den är enormt stor för att stå i en så pass liten stad och den är mycket vacker. Den tog stryk under andra världskriget, men är åter restaurerad.

CYKELKRAFT, Cykelbutiken på nätet för hela familjen.

För den historieintresserade finns i södra Alsace även ett franskt nationalmonument från första världskriget. Hartmannswillerkopf är en bergstopp på knappt tusen meter som både fransmän och tyskar ville komma åt, något som kostade minst 30 000 soldater livet. Här finns skyttegravar och en krigskyrkogård samt en underbar utsikt från toppen.

Staden Mulhouse kanske inte låter så franskt, men uttalas "myloos". Där finns ett mecka för alla bilfantaster, man kan beskåda en stor mängd gamla fina Bugattibilar. Musée National de l’Automobile de Mulhouse har kanske världens vackraste bilsamling.

Läs mer om Alsace:

Mer att läsa om vinresa till Alsace

Léon Beyer är en bra producent som tar emot besökare för provningar. Finns utanför Eguisheim.

Häng med till producenten Gustave Lorentz och läs om när undertecknad blev insvuren i vinbrödraskapet Confrérie Saint-Etienne.

Här kan du läsa mer om den nya klassificeringen i Alsace som inte alla är så nöjda med.