Laddar annons
Le Volte dell'Ornellaia - rött vin utöver
4 Mar, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Le Volte dell'Ornellaia - rött vin utöver

RÖTT VIN. Den första årgången av det röda vinet Le Volte dell'Ornellaia kom 1991. Sedan dess har Le Volte vunnit ett stort antal utmärkelser och fått många fyndstämplar. Ett vin från Toscana som passar både till viltgrytan och vardagspastan.

När vi tänker på viner från Toscana tänker många av oss i första hand på området Chianti och viner gjorda på druvan sangiovese. Det finns en annan mer okänd del av Toscana som också producerar fantastiska och omskrivna viner, nämligen Bolgheri och därifrån kommer vinet Le Volte dell'Ornellaia.

1981 grundade markisen Lodovico Antinori, den idag världsberömda, vingården Ornellaia i Bolgheri. Vinrankorna planterades raskt och första årgången av Ornellaia var 1985. Detta förstavin var en blandning av cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot, en så kallad bordeauxblandning.

Det var fortfarande relativt nytt vid den tiden att producera italienskt vin med franska druvsorter. Den typen av viner fick namnet "supertuscans". I mitten av 90-talet fick Bolgheri DOC-status  och det är det enda område i Toscana som har bordeauxdruvor som bas (Denominazione di Origine controllata är en kvalitets- och ursprungsbeteckning. DOC är den näst högsta i klassificeringen av italienska viner).

Sverige viktig marknad för Ornellaia

Med tiden började Ornellaia producera fler röda viner, bland annat andravinet Le Serre Nuove och det prisvärda tredjevinet Le Volte dell'Ornellaia, som har mottagits oerhört väl världen över. Man producerar sedan några år även ett vitt vin som heter Ornellaia Bianco och ett sött vin gjort på sent skördade druvor. Därtill en grappa samt naturligtvis sin egen olivolja.

Sverige är en viktig marknad för Ornellaia och får därför en stor allokering av deras viner, med internationella mått mätt. Både Ornellaias första och andravin släpps varje år på Systembolaget i det tillfälliga sortimentet. Ornellaia kostar cirka 1150 kronor och Le Serre Nuove cirka 420 kronor. Allokeringen ligger på runt 500 flaskor för dessa och de brukar ha en strykande åtgång. Tredje vinet Le Volte, kom till Sverige 2003 och finns idag tillgängligt i det ordinarie sortimentet.

Aktuell årgång av Le Volte dell'Ornellaia

Aktuell årgång av Le Volte dell'Ornellaia är 2015. Den är en blandning av 67 procent merlot, 20 procent cabernet sauvignon och 13 procent sangiovese. Skörden av merlot inleddes den 29 augusti och avslutades den 12 oktober 2015 med det sista av cabernet sauvignon. Druvorna har jästs separat i små ståltankar och därefter lagrats i tio månader, dels på fat som tidigare använts till förstavinet Ornellaia, dels på cementank för att på så sätt uppnå en perfekt balans mellan tanninstruktur och fruktighet. Alla druvor sorteras manuellt när de levererats in till vineriet, för att garantera kvalitet.

le-volte-dell-ornellaia-sorteringsbord-for-druvor-vinbanken

Axel Heinz är vinmakare på Ornellaia sedan 2005 och han kommenterar så här:

- 2015 var en årgång som alla vinmakare vill uppleva, åtminstone en gång under karriären. Det var en balanserad säsong med värme och soligt väder under sommaren, men svalt och torrt under skörden. Det är sällan vi hittar en så perfekt balans mellan de olika komponenterna i vinet; från den rubinröda färgen, till en frisk fräsch frukt med en idealisk textur och silkiga tanniner, säger Axel Heinz nöjt.

Prova Le Volte dell'Ornellaia

Genom åren har Le Volte dell'Ornellaia ofta omskrivits som "mer än prisvärt", "något utöver det vanliga" och ett vin som "dricks till den finare middagen". Det är ett vin som passar till det mesta, inte bara till den fina köttbiten utan också till pizza och pastarätter. Le Volte har under senare år utsetts, inte mindre än två gånger, till "Årets Bästa Röda Vin" av Sveriges vinskribenter.

Le Volte dell'Ornellaia 2015 (32472), Toscana Italien, 169 kr

Inbjudande fruktig doft av svarta vinbär och mörka körsbär. Fyllig smak av mörka körsbär, svartvinbär, med inslag av plommon, fat, choklad och kryddor. Smakrik med fin längd, bra syra och mjuka tanniner.

Le Volte dell'Ornellaia är gott nu, men går utmärkt att lagra och lägga undan några år. Finns även på magnum och dubbelmagnum för den större festen.


Besök Ornellaia

Ornellaia tar gärna emot besökare. På deras hemsida ornellaia.com går det att boka en rundtur som börjar i vinkällaren och slutar med en provning.

Huvudbild: Axel Heinz, chefsvinmakare på dell'Ornellaia

Vad ska man äta och vad passar till Le Volte? Vinet är inte direkt svårkombinerat, lammkorv är ett tips.