Laddar annons
Bokrecension | Sébastiens franska kokbok
10 Jan, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bokrecension | Sébastiens franska kokbok

BOKRECENSION. I Sébastiens franska kokbok hyllar Sébastien Boudet det franska köket. Han har återvänt till sina föräldrars kök i Rochefort för att dela med sig av recept på franska klassiker.

Fransmannen Sébastien Boudet kom till Sverige som 25-åring. I sin nya franska kokbok har han valt ut sina favoriter från det franska köket och samlat dem i en bok med kramvänligt omslag. Jo, det är mjukt, jag lovar. Kanske är han mest känd som den franske bagaren och konditorn med sin charmiga fransksvenska brytning, och visst får man också några härliga brödrecept. Fokus ligger dock på mat och på hållbar matlagning.

 

Sébastiens franska kokbok | bokrecension

Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174246094
Text: Sébastien Boudet
Foto: Rickard Rönnerstam

Mer om boken Sébastiens franska kokbok

Sébastien Boudet menar att många problem som vi stöter på inom matproduktion beror på oss konsumenter och att lösningen är att vi ändrar vårt konsumtionsmönster.

– När du som konsument ändrar dina inköp och vanor ändrar du sättet som maten produceras på. För varje produkt som du inte lägger i din kundvagn slutar du försörja ett kretslopp av system, säger Sébastien Boudet och tillägger:

– Genom att göra aktiva val kan vi hjälpa jordbruket att ta ett kliv mot ett mer hållbart samhälle och det gynnar oss alla i det långa loppet.

Under rubriken ”franska klassiker på rätt sätt” kan man hitta rätter som boeuf bourguignon och coq au vin. I kapitlet ”min barndoms smaker" hittar jag en av mina favoriträtter: tartiflette, en rätt med potatis, rökt fläsk och massor av smält ost. Helt ljuvlig! Här finns också en riktigt härlig, genuint fransk löksoppa. En annan läcker rätt att testa är bovetegaletter från Bretagne.

Den här kokboken innehåller allt från avancerade huvudrätter, brödbak, desserter till recept på grönsakskonservering och saltkonfiterade citroner. Allt med ett franskt anslag.

Det här är den perfekta inspirationen för frankofilen och andra matlagningsintresserade. Passar nog bäst till den som redan är en ganska van matlagare.

Huvudfoto: Fotot på Sébastien Boudet är taget av Rickard Rönnerstam.

[artikel id="59008" titel="Receptet gäddqueneller, eller quenelle de brochet, passar med vitt vin från Brochet!"]