Titel

Röda italienska vinet Le Volte passar till pasta med lammkorv

Favoritmarkera

VIN OCH MATKOMBO. En vin och matmatch av proffs är det goda receptet meed fettucini och lammkorv till röda vinet Le Volte.

Lyxigare råvaror gör pastarätten många gånger festligare. Varför även ett vin som Le Volte, som ofta refereras till som ett rött vin av bättre kaliber och som passar till fina middagen, görr sig alldeles utmärkt bra i en vin och matkombination.

Le Volte dell’Ornellaia 2015 (32472), Toscana Italien, 169 kr

Inbjudande fruktig doft av svarta vinbär och mörka körsbär. Fyllig smak av mörka körsbär, svartvinbär, med inslag av plommon, fat, choklad och kryddor. Smakrik med fin längd, bra syra och mjuka tanniner.

Le Volte dell’Ornellaia är gott nu, men går utmärkt att lagra och lägga undan några år. Finns även på magnum och dubbelmagnum för den större festen.

betyg 4 av 5

Recept | Pasta med lammkorv till Le Volte dell’Ornellaia – 4 portioner

250 g lammkorv
2 msk olivolja
20 g smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
2 röda spetspaprikor
1 lagerblad
10 färska blad salvia
2 dl vatten
50 g parmesanost
250-350 g färsk fettuccine
olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Skala och klyfta den gula löken, hacka vitlöken. Kärna ur paprikorna och skär dem i stora strimlor, kärna ur och finstrimla chilin. Hacka salvian grovt och riv parmesanosten.
2. Skär korven i skivor och stek på medelstark värme i en gryta tills den fått lite färg.
3. Lägg i smör, lök, chili och vitlök. När du stekt löken mjuk lägger du i paprikan och lagerbladet och stek någon minut.
4. Häll i 2 dl vatten och hälften av den rivna parmesanosten, lägg på ett lock och låt sjuda i fem minuter.
5. Koka pastan. Lyft över pastan direkt från vattnet till grytan när den är färdigkokt, lägg i salvian och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar.

Strö över riven parmesanost eller servera den bredvid.

Receptet hämtat från Senses Wineclub, Oenoforosgruppens egen vinklubb. Läs mer på Senseswineclub.se
Recept: Fredrik Jonsson 

Kommentera