Laddar annons
Lenz M. Moser på MUST - Fermenting Ideas 2019
10 Nov, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lenz M. Moser på MUST - Fermenting Ideas 2019

MUST - Fermenting Ideas 2019. Lenz M. Moser är Österrikare och född in i vinbranschen. Lenz M. Moser kan vin men han är också skicklig affärsman.

Familjen Moser har odlat och tillverkat vin i fem generationen med rötter i den österrikiska lantbrukarfamiljen som odlat vin sedan 1610.

Efter dubbla examen, business och oenolog, arbetade Lenz M. på familjegården i 10 år tillsammans med sin far, den på sin tid och i Sverige väl kände vinmakaren Lenz Moser. För mig var pappa Moser den förste som talade om symbiosen mellan musik och vin. Klassisk musik i vinkällaren inverkade positivt på vinet, menade han. Lenz spelade även in en CD av ljudet från vinets jäsningsförlopp som vinjournalister och vänner fick i julklapp.

Vem är Lenz M. Moser

Om pappan hade fallenhet för marknadsföring har Lenz M. Moser sinne för affärer dubbelt upp och familjegendomen blev raskt ett för 'litet projekt'. 1997 anslöt sig Lenz M. till den kaliforniska vintillverkaren Robert Mondavi. Under nio framgångsrika år fram till dess att Mondavi såldes var Lenz M. Moser VD för europakontoret.

Tillbaka i Österrike startar Lenz M. Moser med två partners, egendomen Laurentz V, som är situerad i Kamptal. Här specialiserade man sig på vin av grüner veltliner. Parallellt tar Lenz M. ett jobb som ansvarig för en tysk vin-import. Så det är inte svårt att se att ”affären” är det som driver denne vin-entreprenör. Och det är inte konstigt att Lenz M. nu är verksam i Kina. Här driven han ett av landets stora vin-prestige-projekt, Chateau Changyu Moser XV.

Chateau Changyu Moser XV i Kina

Sedan 2015 är Lenz M. Moser chefvinmakare på Chateau Changyu Moser XV. Egendomen är ett joint-venture mellan Moser och Changyu, Kinas äldsta, och största vintillverkare. Slottet ligger nära Yinchuan, i vinregion Ningxia som ligger i nordvästra Kina.

Moser berättar om de till synes obegränsade resurserna som tas till anspråk för att nå uppsatta mål. Och om den enorma kinesiska marknaden av intresserade konsumenter som bara väntar på att väckas av nyheten om ett eget, inhemskt vin, lägg till av toppkvalitet.

Onekligen ett fascinerande föredrag om förutsättningarna att tillverka vin i Kina, och de enorma affärsmöjligheterna. Men föreläsningen väckte även många frågor.

Föredrag som väcker miljöfrågor

Att vinbranschens utveckling i Kina sker, till synes, utan någon som helst omtanke om miljö eller hänsyn till resursutarmning är ett tecken av att vara i otakt med tiden. Varför man inte använder ny teknik som solpaneler, jord-bergvärme eller bygger in system för kretsloppstänk vad gäller vattenanvändning är för mig ytterst förvånande. Att planera för hållbart vattenbruk och ta ansvar för hur vatten används, i kombination med insikten om grundvattnets betydelse för framtida odlingar, är väl en minsta-omvärlds-hygienfaktor i dag?

Alla kan enas om att nuet är en högprioriterad och miljömedveten tid. Så vems är ansvaret och vem kan ställas till svars för hur vi brukar (järmför till motsatsen - utnyttjar) jordens resurser?

Föredraget saknade, enligt mig, därför både djup och många brister. Frågan som borde vara högst på agendan handlar om hållbar odling och tillverkning. Dessa hade varit ytterst klädsamma argument men framförallt trovärdiga skäl till varför man startar nya vinodlingar i ett kinesiskt ökenområde där allt vatten tas från Gula floden.