9 Jun, 2014

Léon Beyer – torrt vitt vin i Alsace

Léon Beyer i Alsace är familjeägt. Far och son arbetar sida vid sida. Det anrika vinhuset är välkänt för torrt vitt vin, bortsett från de sent skördade druvorna naturligtvis. Friska, eleganta, torra, utpräglade matviner. Léon Beyer är också kända för sitt val att stå utanför Grand Cru systemet i Alsace, ett system de anser vara för trubbigt.

Yann-Léon Beyer är ingen torris alls. Han välkomnar till provning med öppna armar och glimt i ögat.

– Jag har åkt Göta kanal, säger han och pekar på ett inramat foto på väggen.
Fotot visar Yann liggandes i vattnet med en flaska vin i högsta hugg, troligen en flaska från egen produktion.
– Det gick i lagom takt, fortsätter Yann glatt. Egentligen kan jag inte åka båt, eftersom jag så lätt blir sjösjuk.

Jag förstår honom precis, och även om jag inte just färdats på Göta kanal kan jag föreställa mig att det vore ett perfekt ställe att sippa på ett glas ett dessertvin från Alsace.

Torrt vitt vin eller halvtorrt i Alsace - det är frågan

För några veckor sedan gjorde Vinbanken ett nedslag i Alsace och därför känns det trevligt att följa upp med att prova Beyer. En av frågeställningarna som kom upp under den temaveckan var hur en ”vanlig” konsument kan veta hur sött ett vin från Alsace egentligen är. Mathieu Deiss från Domaine Marcel Deiss menade att Grand Cru-områdena är så pass kända att en konsument vet att ett vin från exempelvis Schlossberg är torrt. Yann Beyer håller inte med.

– Många kunder vet inte vad de får när de öppnar en flaska vin från Alsace, vilket gör att de kanske istället väljer en Sancerre som de vet är torr. Vi vill inte ha det så. Våra viner är friska, fruktiga och torra, bra till mat.

Yann, som arbetar med sin pappa Marc Beyer, är den 14:de generationen att ta över efter sin far. Så har det gått till sedan 1580. Léon Beyer finns i byn Eguisheim och äger där 20 hektar egna vingårdar samt hyr in sig på ytterligare 50 hektar i närheten av byn. Eguisheim har två grand cruer, Pfersigberg och Eichberg.

Den söta byn Eguisheim är byggd i en cirkel runt kyrkan, som så många andra små byar i Alsace.

Leon Beyer är fortfarande familjeägt och produktionen ligger på cirka 600 000 till 800 000 flaskor. Av dessa går 80 procent på export till 60 länder. Yann Beyer uppskattar att 70 procent av deras viner serveras på lite mer exklusiva restauranger. Importör är Janake Wine Group.

Prova Léon Beyer

Léon Beyer ”Fruit de Mer” Pinot Blanc 2011 (73677), Alsace, Frankrike, 119 kr
Frisk, fruktig doft och dito smak. Toner av tropisk frukt som passionsfrukt. Torr, bra syra. Bra skaldjursvin som etiketten antyder.

Léon Beyer Riesling 2012 (73455), Alsace, Frankrike, 149 kr
Fin och typisk rieslingdoft. Frisk smak av citrus, grönt äpple och svagt av vita blommor. Hög syra och ännu lite kantig. Lagra några år.

Léon Beyer ”Comte d’Eguisheim” Riesling 2005 (73680), Alsace, Frankrike, 329 kr
Fruktig, fyllig rieslingdoft. Det märks att vinet lagrats några år. Rund, fyllig, tropisk smak av ananas, persika med lite blommiga toner. Komplex och lång smak.

Léon Beyer Pinot Gris 2012 (73677), Alsace, Frankrike, 169 kr
Fruktig honungsdoft med inslag av söt citrus. Fruktig, fyllig, lång smak. Torr med smak av tropisk frukt. En favorit!

Léon Beyer Pinot Gris Vendanges Tardives 2000 (73682), Alsace, Frankrike, 229 kr
Vendanges Tardives betyder sen skörd. Doftar och smakar aprikos och honung. Fräsch till fruktiga desserter eller en bit ost. Lagom söt och mycket smakrik.

Léon Beyer Pinot Gris Sélection de Grains Nobles Quintessence 1998 375 ml (73684), Alsace, Frankrike, 799 kr
Benämningen Sélection de Grains Nobles betyder utvalda druvor som angripits av ädelröta. Skördas ännu senare än föregående vins druvor och görs i små kvantiteter och inte varje år. Produktionen av detta vin är cirka 500 flaskor, de år det görs.
Otroligt koncentrerad doft av tropisk frukt och honung. Smakar honung, torkade aprikoser, sultanrussin med en del syra trots allt. Fantastiskt. Dyrt, ja, men vilken upplevelse.

Annat vitt vin att prova

Trimbach Pinot Gris Réserve 2011 (85519), Alsace, Frankrike, 149 kr
Fyllig och fruktig doft av persika och äpplen. Tropisk, fyllig och komplex smak med inslag av honung och liten sötma. Bra till kryddig, asiatisk mat.

Stoneleigh Pinot Grigio 2011 (71657), Marlborough, Nya Zeeland, 104 kr
Variant på druvan från andra sidan jordklotet. Friskt och fruktig. Melon, päron och persika i smaken. Fräscht och lätt till skaldjur.

Wegeler Riesling Rheiingau Charta 2012 (71513), Rheingau, Tyskland, 119 kr
Torr, frisk riesling med tydliga mineraltoner. Citrus, honungsmelon i smaken med ett örtigt avslut. Prisvärt till sparris och skaldjur.