Laddar annons
22 Jun, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Restaurang 19 Glas – ger prisad vinupplevelse

19 Glas ska vara en restaurang för alla, säger krögaren Peter Bennyson. Många känner 19 Glas även som vinbar och som sådan blev den belönad med en Gulddrake 2011. Nyligen fick 19 Glas utnämningen Årets vinupplevelse av White Guide.

Oavsett om man är mycket eller lite intresserad av vin så blir man väl mottagen på 19 Glas. Stämningen är avslappnad, varm och välkomnande.

19 Glas, som ligger på Stora Nygatan 19 i Gamla stan i Stockholm, öppnade den 19 juli 2008. Måndag till lördag serveras här en ny fast tvårättersmeny till lunch och en femrätters till middag. Smårätter går att få i bardelen till ett glas vin – eller flera. Fokus på ekologiskt, närproducerat och biodynamiskt.

Jämtlänningen Peter Bennyson ser ut som en vild viking, men är snarare en mysig nallebjörn. Han har ständigt ett leende på läpparna och har alltid tid att småprata om mat och vin med gästerna.

Varför ska jag besöka 19 Glas?
- För att njuta en stund i en oas där man inte behöver välja.

Hur menar du?
- Om man gjort valet att komma hit så behöver man inte göra några fler val. Vi lagar en fast meny och sedan hjälper vi gärna till med att välja vin åt dig också – om du vill. Det upplägget vi har – att man kan överlämna alla val åt oss om man vill - skapar lycka, det känns i atmosfären.

Vilka trender ser du just nu i vinvärlden?
- Många är mer och mer insatta samtidigt som nyfikenheten är en stor trend. Jag önskar dock att ännu fler vågade satsa den där extra 50-lappen när de väljer vin, för då får man så oerhört mycket bättre kvalitet.

Vad efterfrågas mest?
- Någonting gott!

Vad serverar ni då?
- Först måste vi försöka lista ut vad gästen tycker om. På 19 Glas är vi väldigt förtjusta i naturviner, ungefär halva vinlistan består av sådana viner, men vi har alltså lika många konventionella viner. En del är idag helt sålda på naturviner och vill inte ha något annat. Många vågar prova naturviner, men vill sedan tillbaka till något de är mer vana vid och känner sig hemma med. Jag tycker att det är bra att man är öppen för prova på något nytt, men man behöver inte gilla allt vi föreslår, säger Peter Bennyson och fortsätter:
- Här behöver man inte ta en hel dryckesmeny, vill man bara ha ett glas så går det utmärkt, däremot kan få mer valuta för pengarna om man tar ett dryckespaket. Man kan också fråga om det finns något roligt som är öppnat och se vad som händer.

Vad dricker du själv helst just nu?
- Sauvignon blanc och chenin blanc från Loire eller gamay från Beaujolais. Men jag dricker gärna annat… också…

Kommer du ihåg någon speciell matupplevelse?
- Flera… Jag minns en barbecue hemma med rökta killingnjurar från Raftsjöhöjden och ett vin från spanska Rueda på Verdejo. En upplevelse som jag levde på i ett halvår. Häromdagen gjorde vår köksmästare Olle Tagesson en fantastisk linssoppa och till det drack vi ett vin på chenin blanc som jäst i öppna jäskar i 36 månader och därefter ett år på ståltank, häftigt men speciellt och ganska svårt att tycka om. Och så måste jag nämna oxtartaren på Manfreds i Köpenhamn. Den är att rekommendera! Drick gärna ett vin från producenten Foillard till, ett köttvin som är helt fantastiskt.

Vad har du för drömmar?
- Att restaurangen ska fyllas varje dag utan att vara fullbokad innan. Jag vill kunna rekrytera så att jag kan vara ledig ibland. Jag skulle vilja sitta ner någon dag och bara ha tråkigt. Fast jag vet inte om jag kan…

Vad betyder utnämningarna som 19 Glas har fått?
- De är otroligt viktiga för restaurangens långsiktiga rykte och väldigt betydelsefulla för att nyfikenheten ska tändas igen hos de som läst om oss men ännu inte varit här. Det allra viktigaste för oss är nöjda gäster som kommer tillbaka.

Slutligen berättar Peter om de äldre damerna som klippt ur en artikel ur tidningen om 19 Glas och som viskade förtjust när han vände ryggen till: ”Där är han, den långhåriga killen.”

- Så jag kan inte klippa mig och mina söner klagar högljutt.

White Guide: Årets Vinupplevelse 2013 – 19 Glas

Motivering: För att med genuin kunskap, pedagogisk ådra och uppenbar kärlek till produkterna, bjuda på en spännande smakresa för alla vinälskare. Och för att erbjuda ett urval viner som inte bara är brett och karaktärsfullt, utan också går att beställa på glas.
Information, bordsbokning och aktuell meny på 19glas.se