Laddar annons
26 May, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bästa champagnen sommaren 2014, topp-10 lista

Topp-10 lista på bästa champagnen 2014 när Vinbanken får välja. Vinbanken fortsätter bubbla friskt. Nyligen var temat mousserande och här kan du ta del av våra förslag på bästa champagner i sommar.

I övrigt är förslagen, när det gäller champagne, drick det så ofta som det är möjligt och inte bara till fest. Champagne är generellt ett fantastiskt vin och lägsta nivån är hög. Högsta nivån för dig till stjärnorna! And beyond...

Drick champagne väl kyld och gärna i vinglas så att alla härliga aromer kan fångas upp av näsan och inte släppas ut i luften. Just det, coupeglas är "förbjudna" hur tjusiga de än är.

Även "årgångslös" champagne, som inte kostar massor, blir oftast bättre med lagring. Läs gärna mer i Anders Röttorps artikel om hur lagringsduglig champagne är.

Topp 10 champagne sommaren 2014

Henriot Millésimé Brut (nr 7789) 2006, 499 kr
Ett mycket bra år i Champagne, framför allt för chardonnay, och denna innehåller 50 procent chardonnay och 50 pinot noir. Bröd och smör, gula äpplen och hasselnötter. Långt, smakrikt och komplext. Korka upp "and pop the question".
Betyg: 5

Charles Heidsieck Brut Réserve (nr 77522), 459 kr
Frisk med mycket och komplex smak. Citrus, gula äpplen och bröd. Lyx att bjuda (andra) livsnjutare på, gärna till mat.
Betyg: 4+

Bollinger Special Cuvée Brut (nr 7418), 429 kr
Live and let die, säger Bond och serverar sig själv ännu ett glas, oftast av en årgångsvariant. Denna "non-vintage" är nog så bra, man blir aldrig besviken. Rostat bröd, gula äpplen och lite bittra toner som stramar upp. Är du törstig eller har många gäster så finns den på magnum.
Betyg: 4

Pol Roger Brut Réserve (nr 7549), 389 kr
Winston Churchills favorit och eftersom han köpte sådana enorma mängder har han fått en av deras prestigechampagner uppkallade efter sig. Friskt och fräscht av gröna äpplen och citrus med fylliga toner av bröd och nötter. Fint som aperitif.
Betyg: 4

Louis Roederer Brut Premier (nr 7602), 385 kr
Friskt men ändå mulligt med lite rondör. Servera till tilltugg som parmaskinka och rejäla bitar parmesan.
Betyg: 4

Lemaire Sélect Réserve Brut (nr 77567), 350 kr
Trevlig och smakrikt från för mig, ganska okänd producent. Gjord på enbart pinot meunier, vilket inte är helt vanligt, eller snarare ganska ovanligt. Smakrikt och komplext som passar som matchampagne.
Betyg: 3+

Pierre Peters Cuvée de Réserve (nr 7350), 299 kr
Prisvärt med komplexa aromer av gröna äpplen, bröd och nougat. Iskall på balkongen när man filosoferar över livets alla skojigheter och vedermödor.
Betyg: 3+

Palmer Blanc de Blancs 2007 (nr 7553), 299 kr
Palmer har en mycket bra årgångslös champagne till bra pris. Denna Blanc de Blancs är också prisvärd. Något friskare, fortfarande smakrik och överkomlig i pris.
Betyg: 3+

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2003 (nr 72474), 275 kr
Uppskriven och omskriven är denna mycket fina årgångschampagne till bra pris. Smakrikt, inställsamt och charmigt. Impa på grannen och läs på om 2003. "Varm säsong..., kanske därför syran är något lägre.... Eller vad tror du?"
Betyg: 3+

Charles Mignon Brut Premium Reserve (nr 7719), 179 kr
Faktiskt inte dum alls, trots att det är en av de allra billigaste champagnerna i sortimentet. Citrus åt grapehållet, bröd och mineraltoner. Mycket smak för pengarna. Finns i magnum för 369 kr. När man vill lyxa till det för många och kassan inte är oändlig.
Betyg: 2+

Vill du veta mer om vad för mat eller vilka snittar som passar till champagne? Läs då gärna vår nya artikel om Champagne-tilltugg. eller läs den spännande historien om champagne och Gula Änkan, Mme Cliquote.