Laddar annons
11 May, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Lill-lördag | ett vitt och rött vin, båda gröna

BESTÄLLNINGSSORTIMENTET. Vinbanken har plockat två intressanta viner denna vecka. Ett vitt av druvan grüner veltliner passar balkonglivet perfekt. Det röda vinet passar utmärkt till den lagade maten, gärna till grillat.

Systembolagets beställningssortiment lockar allt mer. Så som det ser ut i dag verkar de 'roliga och många av de mest intressanta' vinerna finnas i det undanskymda sortimentet som ter sig vara lika outtömligt som gigantiskt. Här finns allt. Stor, smått, viner som är designade och utstakade att göra raketkarriär in i bolagets ordinarie sortiment (många tröttsamt söta), men bland ett antal "wannabes" finns även viner som är väl värda uppmärksamhet.

Vitt vin

1. Müller-Grossman Grüner Veltliner 2014 (72486 ), Weingut Müller-Grossmann, Krems Österrike, 99 kr

Druvor: Grüner veltliner
Torr, medelfyllig och fruktig smak av gråpäron och äpplen med tydligt vitpepparkryddiga drag. Mjuk eftersmak. Druvtypisk och i sin stil en snällare, mjukare grüner vilket gör vinet som ett utmärkt val till 'ett glas på balkongen'.

Mer om:
Mor och dotter, Helma och Marlies Müller-Grossman odlar framförallt grüner veltliner och riesling på sina 10 ha, i närheten av berget Göttweig. I Kremstal hittar man flera välrenommerade producenter, några vilka kultiverat vin i flera hundra år. Klimatet är speciellt och är som en brytpunkt mellan insvepande het, torr värme från öster (Pannonia) till det svala och fuktiga klimatet i närbelägna Waldviertel. Kyliga nätter är en fördel många odlare är mycket tacksamma över.

Jordmånen i Kremstal är också unik då det finns två utmärkande jordar. Främst solid sten men också den i Österrike vanliga lössjorden, som är löst sammansatt sediment av eroderat berg. Läs gärna mer på Wikipedia.

+

Passar till

Balkongvin eller till småplock, blandat av charkuterier, ostar eller än enklare - chips.

Rött vin

2. Chateau Pech Latt Vielles Vignes 2013 (70467), Luis Max, Corbières Frankrike, 119 kr. EKO.

Druvor: 40% grenache, 30% carignan, 30% syrah
Vinet är fylligt, koncentrerat med viss komplexitet, smak av mogna plommon med inslag av björnbär, viol och en pepprig kryddighet. Snygga tanniner.

Mer om:
Corbières ligger i Languedoc-Roussillon, i departementet Aude. Vinområdets ungefär 14 000 hektar domineras till 90 procent av de röda druvorna syrah, mourvèdre och carignan. Vanligtvis är nederbörden låg, 400-500 millimeter per år, vilket gör att vinerna får en god koncentration. I Corbières kan man hitta kalkrika jordar, som ofta går i rött.


Passar till

Prova till grillat, som lamm eller fläskkött. Addera grillade eller rostade grönsaker till måltiden och en sval sås med yoghurt och mynta, alternativt fetaost.

 

Tidigare förslag
Lill-lördag #18