Laddar annons
9 May, 2016

Saint Clair Sauvignon Blanc | Torskrygg med smörslungad potatis

MÅNDAGSMATCHEN. Ett vin kombinerat till ett recept är målet för "måndagsmatchen". Dagens tips är ett favoritvin i repris i kombination med nytt recept av skickliga Madeleine Landley.

Vinbanken väljer alltid MSC:s miljömärkt fisk, som står för Marine Stewardship Council vilka är en oberoende organisation som gör det lätt för konsumenter att välja hållbart fångade fisk och skaldjur. Det är mycket glädjande att se att märkningen ökar.

Uppmärksamma läsare ser att vi här har samma vin från tidigare receptet, sparris och sockerärtssoppa.

Bra viner kan berättas om många gånger och lägg till, alla kanske inte hann med att uppmärksamma internationella sauvignon blancdagen i fredags. Här är alltså andra chansen!

Recept | Torskrygg med smörslungad potatis, gröna blad, snabbpicklade rödlökar och lime-hollandaise

| För 4 personer

Snabbpicklade rödlökar:
16 små röda steklökar (cirka 125g)
2 dl vatten
1 dl röd balsamvinäger
0,5 dl strösocker
1 msk salt

Smörslungad potatis:
700g småpotatis
25g smör
salt

Torskrygg:
4 styckfrysta torskryggsfiléer
salt, svartpeppar

Lime-hollandaise:
1 burk hollandaisesås
1 lime
Gör så här:
1. Blötlägg de små steklökarna i varmt vatten ett par minuter så är de lättare att skala. Koka upp vatten och ha i balsamvinäger, strösocker och salt. Skala lökarna och ha ner dem i vattnet. Låt sjuda i cirka 5 minuter och låt sedan lökarna svalna i lagen.

2. Gnugga potatisen ren och koka den i saltat vatten till den mjuknat – cirka 15 minuter. Slå av vattnet och ringla över smör och salta. Sätt på locket på och skaka runt potatisen.

3. Tina torskryggsfiléerna och stek dem sedan med smör, salt och peppar. Blanda hollandaisen – köpt eller hemmagjord – med saften från en lime. Servera med småbladssallad, exempelvis ruccola eller machésallad.

Vinet

Saint Clair Sauvignon Blanc 2014 (6382), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 115 kr

Druva: Sauvignon blanc
Smak: Färgen är ljus, doften frisk av krusbär. Vinet är torrt, medelfylligt, fruktigt med inslag av örter och ett friskt drag av fläder. Nyanserad. Bra, lång eftersmak.
Betyg: +

Recept och foto: Madeleine Landley