Laddar annons
6 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lill-lördag | Vin i beställningssortimentet

LILL-LÖRDAG. Idag är det onsdag och två dagar kvar för att planera helgens mat och dryck. Rätt dag och hög tid att beställa hem vin till fredagsmys, släktmiddag, mingel eller söndagslunch.

På onsdagar infaller även Vinbankens lill-lördag. För det är den dagen vi ger de bästa tipsen ur beställningssortimentet så att du ska få hem vinet till - lördag. Vi tipsar om högt som lågt, vitt, rött eller rosé alternativt något helt annat, kanske är det bubbel, sött eller starkt.

Men notera att tiden för distribution kan variera för olika viner precis som att alla viner som Vinbanken skriver om inte finns tillgängliga på alla Systembolag. Kolla med din butik för aktuellt sortiment eller gå in på Systembolagets hemsida. Beställningsvinerna bokar du oavsett upp direkt via Systembolagets webb.

Vinbankens #Vinköpslista kommer som vanligt på fredagar och ska hädanefter enbart innehålla rekommendationer på dryck som finns tillgängliga i butik. Röttorps Bästa publiceras precis som vanligt, fast nu på tisdagar.

Vita viner

Marrenon Classique Luberon Blanc 2014 (74263), Cellier de Marrenon, Rhônedalen Luberon Frankrike, 79 kr

Druvor: 40% grenache blanc,  40% vermentino, 20% ugni blanc
Kul, nytt vin för mig i vardagsgenren. Öppet rättfram, frisk smak av gula frukter med örtiga inslag. Den lantliga tonen gör vinet bara mer trevligt, och för många tillfällen.
+

Passar till

Lär passa alldeles utmärkt till bufféer, kallskuret, sallader av olika slag men gärna "provence-style", till örtig kycklingrätt eller fisk som lax. Personlig och perfekt som sommar-hus-vin.

Bramito del Cervo 2011 (74763), Marchesi Antinori, Umbrien Italien, 159 kr

Druvor: Chardonnay
En favorit när det ska vara en snygg, fatrostad och gulfruktig chardonnay. Smaken är balanserad, det finns inslag av mineral och eftersmaken är lång. Balanserad och riktigt god.

Passar till

Servera till kyckling eller fläskkött, självklart fisk gärna med svamp eller njut tillsammans med en lagrad hårdost. Läcker och på ett sätt, elegant med en fläkt av det allra bästa.

 

Röda viner

Belcanto 2012 (74427), Fattoria Nittardi, Chianti Classico Italien, 199 kr

Druvor: 90% angiovese, 10% canaiolo, colorino, malvasia nera
Härlig smak av körsbär adderat med en bra portion röda, mogna bär som mildrar sangiovesedruvans torra drag. Vinet smakar också av örter plus lite mineral och eftersmaken är skön och trevlig. Det finns en modern snits i stilen.

Passar till

Supertrevligt vin, gärna till kyckling i alla möjliga recept. Själv väljer jag rosmarin som krydda.

Domaine du Vieux Télégraphe 2013 (90391), Vignobles Brunier, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 549 kr

Druvor: 65% grenache, 15% mourvèdre, 15% syrah, 5% cinsault, clairette och övriga druvsorter
Woho! Det finns vin och vin. Här är en av de riktigt stora. Smaken är en komplex symbios av unikt läge, stenig platå blandad, och över lera, 65-åriga vinstockar, lång jäsning mellan 25 till 40 dagar, lagring på franska, stora fat s k foudres i cirka 2 år och framförallt, ägarfamiljen Brunier. I protokollet skrev jag, "om man söker en role-model för hur Châteauneuf-du-Pape "ska" smaka". Vinet är medel till fylligt, smakrikt av mörk frukt, nyanser av plommon, inslag av mörka bär, viol-lakrits, med nerver av mineraltoner och inslag av kryddörter. Fat, tanniner och fruktsyra är balanserade. Vinet är följsamt komplext, eftersmaken lång. Klassiskt vin. Ungt med potential för lagring för den som vill göra det.
+

Passar till

Middagen du lagar är något extra, bra kött som lamm - kommer passa utmärkt - eller andra råvaror om du är vegeterian. Och glöm inte dina vinvänner.

 

Huvudbild: Chateauneuf-du-Pape hemsida thefrenchcellar.sg