Laddar annons
27 Jan, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin från Nya Zeeland | vinköplistan #4

NYA ZEELAND. Vinproducenter från Nya Zeeland har varit i Stockholm med en stor provning för bransch och press. 

Satsningen är tydlig och entusiasmen bland vinproducenterna smittande, i luften ligger en känsla av att vara på gång. Vin från Nya Zeeland står i dagsläget för en mycket liten del av vinförsäljningen på Systembolaget men trenden är tydlig, vinernas populariteten i Sverige ökar. Intressant att notera är att prisnivå generellt är hög, i jämförelse till många andra vinländer.

Svenska konsumenter har bra ekonomi just nu vilket avspeglas genomgående i handeln. Pengar över i plånboken leder till bättre vinköp, att kliva upp en eller två steg i pris är helt ok.

Men mest avgörande när det gäller pris är de handelsavtal som finns mellan Nya Zeeland och EU inte gynnar Nya Zeelands vinexport. Vinerna blir helt enkelt dyrare när de säljs i Europa. Jämför till Australien som har lyckats förhandla sig till betydligt bättre handelsvillkor.

Alla viner i veckans #vinköplista har fått
BETYG FYRA MYNT

Vitt vin - upp till 100 kr

Saint Clair Riesling Marlborough 2015 (6456), Marlborough Nya Zeeland, 100 kr

Torr, halvtorr samtidigt frisk, medelfyllig smak av gröna äpplen, mogen limesötma och citrus. Liten, liten hint av petroleum. Fin eftersmak.

Passar till

Servera till skaldjur, tillagade med lätt krydda av peppar.

Vitt vin - upp till 200 kr

Spy Valley Sauvignon Blanc 2016 (81604), Spy Valley Wines, Wairau Valley, Marlborough, 120 kr

Torr, frisk medelfyllig smak av grön frukt med inslag av örter. Fräsch, bra eftersmak.

Passar till

Härligt vin som passar bra till fördrink eller ett glas svalt vitt vin, utan mat eller småplock som färskost, skaldjur eller sashimi.

Rött vin - upp till 100 kr

Saint Clair Pioneer Block 23 2015 (2393), Marlborough Nya Zeeland, 90 kr för 375 ml

Pinot noirvinet i den här lilla buteljen har mjuknat, det smakar mjukt av bär med dito mjuk friskhet. Det finns en lätt örtighet och aningen bärsötma som dröjer sig kvar länge. Serveringsförslag som för vinet nedan.

Rött vin - upp till 200 kr

Stoneleigh Pinot Noir 2015 (16394), Stoneleigh Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 120 kr

Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Bärig smak med söta undertoner, mustig rondör och tydlig fat, kryddiga noter med kakao, lakrits. Sammetslen täthet. Trevligt lättdrucket vin.

Passar till

Kycklinggryta eller kyckling tillagad i ugn, till pajer men även till matigare sallad.

Extravin, för ett festligt tillfälle

BETYG FEM MYNT

Greywacke Botrytis Pinot Gris 2013 (lanseras 1 mars i BS), Greywacke, Marlborough, cirka 200 kr för 375 ml.

Druvor: 100% pinot gris
Beskrivning: Stor doft av söt frukt, aprikos och fikon. Söt, aromatisk medelfyllig smak av kryddig aprikos och apelsin. Koncentrerad och härlig och i toppbalans mellan syra och sötma. Lång eftersmak.

Passar till

Servera till ost, grönmögel eller lagrad hårdost, till gås eller anklever och självklart till söta bakverk med gul tropisk frukt eller i dessert.

Populära druvsorter i Nya Zeeland

Den mest odlade druvan i Nya Zeeland är sauvignon blanc. Vinerna är vita, friska ofta i den torra stilen men med tropiska inslag som kan ge en upplevelse av sötma. Gröngula fruktnoter, limeig citrussyra med inslag av krusbär, fläder och kanske ett drag av gröna ärtor eller burksparris är vanliga i sauvignon blanc från Nya Zeeland.

Den mest odlade blå sorten är pinot noir. Druvan trivs utmärkt i de svala nattemperaturer som gäller i nästan alla landets vinregionerna. Pinot noirvin från Nya Zeeland smakar av röda och blå bär, vinerna har en ofta tät textur som kommer av fler soltimmar, vinerna smakar generöst, lite soligt och är lätta att tycka om. De kan på minus-sidan också dra iväg av en eldig alkoholkänsla eller tydligt fatdriven smak. De två senare beskrivningarna är tveklöst vinmakarens bidrag.

Få av landets viner görs som så kallade blends, blandningar. Exempelvis är så kallade Bordeauxblandning som mellan cabernet sauvignon och merlot ovanliga. Ännu.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!