Laddar annons
28 Feb, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Lyssna på reportage om de röda prislapparnas sanna budskap

Ny serie i P1 avslöjar verkligheten bakom de röda prislapparna. Eko-reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman som avslöjade missförhållandena inom dansk grisindustri är tillbaka. I nya serien ”Matens pris” granskar de vad låga matpriser egentligen innebär för människor, djur och miljö.

— Människor ska få veta vilka konsekvenser det får när maten bara ska bli billigare och billigare. När jag själv började förstå hur det går till blev jag förfärad, säger Daniel Öhman, reporter.

Aldrig förr har vi i Sverige konsumerat så mycket mat som nu. Ändå tar den en minskande del av vår hushållskassa. Maten är billig och vi köper bara mer och mer. I jakten på lägre matpriser har livsmedelsproduktionen skruvats upp till max. I ”Matens pris” går Ekots reportrar Malin Olofsson och Daniel Öhman på djupet av vad som döljer sig bakom extrapriser och erbjudanden.

— Den här serien handlar inte om olika tillsatser och E-ämnen utan om hur livsmedelsproduktionen blivit en enorm belastning för människor, djur och miljö. Vad det innebär när oxfilén kostar 179 kronor kilot, och vad som händer när vi kräver exotiska frukter och grönsaker mitt i vintern, säger Malin Olofsson, reporter.

Malin Olofsson är reporter på SR Ekot med specialinriktning på miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor. Daniel Öhman är grävande reporter på SR Ekot och belönades 2008 med Guldspaden för sin granskning av Ericssons mutaffärer i mellanöstern. Tillsammans avslöjade de under 2009 missförhållanden inom den danska grisindustrin. Granskningen är flerfaldigt nominerad och prisbelönt.

”Matens pris” sänds i fem delar i P1 söndagar kl 13.00 med repris måndagar kl 10.30 och natt mot tisdag kl 00.30. Start 28 februari. Programmen finns även för lyssning och nedladdning på webben, klicka här.