Laddar annons
Maison Louis Jadot i Bourgogne
11 Jul, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Maison Louis Jadot i Bourgogne

Det är inte för inte som vissa viner beter sig som filmstjärnornas Greta Garbo. Otroligt nogräknade med var och när de visa upp sig. De unika vet sitt värde och sin plats helt enkelt.

Därför var det extra kul att få träffa Thibault Gagey, VD för Maison Louis Jadot. I sitt jobb basar han för en av de största portföljerna i Bourgogne med över 150 olika viner av alla kvaliteter från topp till bas.

Huvudbild: Maison Louis Jadot, Deputy General Manager Thibault Gagey.

Som trevliga smakögonöppnare till vit och röd Bourgogne känner många till vinerna Blanc och Rouge från Louis Jadot i Sverige. Betydligt färre konsumenter hittar till husets bästa viner. Det är synd men förklaring finns. Bakgrunden är toppvinernas höga prisnivå, vilket för övrigt gäller för alla producenter i hela Côte d’Or i kombination med begränsad tillgång. Alternativt båda anledningarna.

Om man vill sätta fingret på hur diskussionen går i distriktet just nu handlar samtalet om exakt samma, höga priser kontra begränsad tillgång. För aldrig tidigare har så stora förändringar skett så snabbt som nu. Och aldrig har odlare och producenter om stora eller små egendomar så tydligt påverkats av sin samtid.

Frosten 2021 har lämnat spår

Efter en lång rad svaga år kom frosten i april 2021. För vissa producenter blev frosten spiken i kistan. Förstörelsen i vingårdarna var enorm och för många odlare var effekterna ett brutalt uppvaknande. Vissa förlorade en hel skörd, många hälften eller lite mer. En chock för alla helt enkelt och resultatet, än färre buteljer bland Bourgognes redan eftersökta viner av alla kvaliteter. Vi ser resultatet tydligt i den ovanligt tomma källaren (maj 2022).

Jag har besökt Jadot två gånger tidigare. Utrymmena är grandiosa och så ska det vara för ett vinhus av den här storleken. Därför är det med sorg vi noterar hur ”luftigt” det är i källaren mellan de ovanligt få faten. Trots denna brist fick vi ändå prova några av husets bästa viner vilket var lika spännande som uppskattat.
bourgogne-maison-jadot-cellar-copy-elke-jung

Verksamheten för Maison Louis Jadot omfattar produktion av dels egna viner som är av eko-certifierade odlingar samt köp av druvor (eller must) från kontrakterade odlare (négociant). Företaget är stort. Med 200 hektar egna vingårdar produceras över 900 000 lådor vin av 150 olika etiketter.

Storskalig tillverkning men också de utvalda få

Det mest uppseendeväckande är också hur väl Jadot lyckats kombinera en storskalig produktion med några av Bourgognes mest nischade viner som Corton-Pouget och Charlemagne, Corton Clos du Roi, Montrachet, Chambertin, Clos de la Roche, Musigny för att nämna några.

Tillsamman med VD Thibault Gagey provades ett stort antal viner. En sammanfattning från provningen är att fatinslagen i vinerna, vid detta tillfälle, stack ut något. Man bra att ha i åtanke vid provning av högkvalitativa viner är att de behöver mer tid. Så bara av den anledningen var provningen intressant.

Favoriter i provningen hos Maison Louis Jadot

De två eleganta vita Puligny Montrachet vinerna, 1er cru Folatier och La Garenne 2020 stack ut lite extra. Den senare, La Garenne som den mjuka mer gulfruktigt fokuserade med drag persika inbäddad i balanserade fat och en stor portion rökig mineralkaraktär. Folatier som den strama, eleganta och distinkt tydliga i sin dagsform av sluten precision, spännande.

Ett nytillskott i vinportföljen sedan 2017 är röda Domaine Prieur-Brunet Santenay Maladiére, vi provar årgång 2020. Doften är frisk, bärig och skogsmulligt generös med stil, balans och lättbegriplig komplexitet. Ett härligt vin med alla rätt.

Bland alla fantastiska viner i provningen måste även Chapelle-Chambertin lyftas fram som en vinälskares absoluta ”high-five” vin. Den där vibrerande, lätt parfymerade, örtiga grundtonen i det för övrigt perfekta vinet av balans, nyansrikedom och komplexitet är helt makalös. Kommer bli hur bra som helst och en fantastisk påminnelse om Chambertinvinernas storhet.

Clos Vougeot oh ohlala ...

Avslutningsvis ett annat vin som är värt att vänta på. Clos Vougeot som med sina ungdomliga sammetslika drag väver ihop stram syra med spänstiga tanniner. Kan knappast bli bättre men på tok för ung (såklart!) vid mitt provning tillfälle.

Thibault må vara en skicklig VD för ett stort vinföretag. Men han är också, som jag upplever det, hur nördvänlig som vilken vinälskare som helst. Besöket kunde inte ha varit bättre eller mer intressant.

BAKGRUND MAISON LOUIS JADOT

Familjen Jadot inledde sin verksamhet med köpet av en vingård 1826, Beaune Premier Cru Clos des Ursules. Medan startåret 1859 grundas på när Louis Henri Denis Jadot sätter igång sin négociantverksamhet.

Att starta export till USA och Kanada 1945 hade avgörande betydelse och verksamheten växte med hjälp av samarbetspartnern Rudy Kopf. André Cagey (Thibaults far) började sin anställning under 50-talet, då för att assistera Louis Auguste Jadot. Senare blev André VD, nu är hans son Thibault Gagey som är Deputy General Manager. 1985 säljer familjen Jadot företaget till familjen Kopf. Sedan 1992 är

Visste du att

Medaljongen på vinetiketterna visar en bild av Bacchus.

INLEDANDE ARTIKEL SAMT HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK:
BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.