Laddar annons
Domaine Pinson i Chablis
12 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine Pinson i Chablis

Domaine Pinson Chablis drivs av Charlène Pinson. Hon jobbar tillsammans med pappan och farbrodern.

Domaine Pinson i Chablis. Charlène Pinson tar emot på gårdsplanen med ett stort leende. Och medan pappa Laurent skyndar förbi med en nick och trevlig att ses hälsning, går vi för att se tillverkning- och lagringskällaren. Man skulle kunna tro att om man sett en vinkällare har man sett alla. Det är fel. Källarvalven hos Domaine Pinson är gamla med vacker patina och historiens vingslag går inte att missa.

Domaine Pinson är situerade i själva stadskärnan av Chablis nära floden Serein. Det är om möjligt än mer lugnt och fridfullt just här om man jämför till centrum inte mer än ett kvarter bort. Gården som ligger mitt i stan är anrik.

Anrik egendom från 1600-talet

Tidiga dokument visar att familjen Pinson var verksamma redan under 1600-talet. Och att de själva buteljerade vinerna så tidigt som 1880. Intressant är att Charlènes far Laurent och bror Christophe som tog över driften under 1980-talet hade skaffat sig gedigna vinutbildningar. Idag är utbildning självklart för många i Charlènes generation, så var det inte tidigare.

De historiska byggnaderna hos Domaine Pinson ramar in en ganska stor innergård. Längs med husväggarna syns låga dörrar som leder till källare. Ett kontor skymtar till höger och vineriet till vänster. Vid skörd transporteras alla druvor hit för att sorteras, krossas, jäsa och placeras i tank eller fat för lagring, beroende på kvalitet.

Charlène säger att ambitionen är att visa årgången. Beslut hur vinerna görs tar hon efterhand och alla de skördade druvorna inspekteras. Självklart kan man sedan smaka den enorma renhet som följer med vinerna, oavsett kvalitet. Domainen har inte ekocertifierat produktionen men de arbetar utifrån samma ambition.

Domaine Pinson är ett självklart val för alla som älskar chablisvin med inslag av ek.

Under senare år har eklagringen minskat. Smaken av fat skulle kunna vara ändå mindre. Men som sagt i Chablis är frågan om ek eller inte, en högst personlig smaksak.

FAKTA DOMAINE PINSON

14 hektar vingårdar.
Gör vin i alla kvaliteter med flaggskeppen Chablis Premier Cru Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains samt Chablis Grand Cru Les Clos där familjen äger 2,5 hektar.
Filosofin är att tillverka vin utifrån årgångens förutsättningar. Och om ekfatsjäsning och lagring alternativt på ståltank.

Favoriter i provningen hos Domaine Pinson

Chablis, Chablis 1er Cru Montmains, Chablis Grand Cru Les Clos och Chablis Les Clos Authentic (första årgången 2002, handskörd, jäst på ekfat, lagrad på fat längre tid ca 14 mån), alla viner av årgång 2020.

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.